ارتباط چشمی و اهمیت آن در سخنرانی

ارتباط چشمی در سخنرانی و ارائه مطلب از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است به طوری که می توان گفت یکی از عوامل اصلی موفقیت در ارائه مطلب، ارتباط موفق از طریق نگاه است. در این مقاله به بررسی ارتباط این دو مفهوم خواهیم پرداخت.

ستاره | سرویس روانشناسی – رنگ بعضی از آن‌ها آبی و سبز است و برخی دیگر قهوه ای، عسلی و یا مشکی! درست حدس زدید، منظور چشمان ما انسان هاست. اما مهم‌تر از رنگ چشم، پیامی است که از طریق چشم منتقل می‌شود. چشمان ما فقط نقش نگاه کردن ندارند بلکه ابزاری بسیار مهم در برقراری ارتباط به شمار می‌آیند. این ابزار چنان قدرتمند است که شما می‌توانید بدون آن که کلامی حرف بزنید، از طریق چشمانتان با دیگران ارتباط برقرار کنید. چشمان ما علایق و احساساتمان را بروز می‌دهند و اگر خوب به آن فکر کنیم، می‌بینیم برقراری ارتباط صحیح از این طریق کمی هم دشوار است.

حالت‌های مختلف بدن هر کدام نشانه ای دارند؛ در این مقاله به بررسی ارتباط چشمی و اهمیت آن در ارائه یک سخنرانی موفق اشاره می‌کنیم.

 

ارتباط چشمی و اهمیت آن در سخنرانی

 

اهمیت ارتباط از طریق چشم

آیا تا کنون به ارتباط چشمی به عنوان یک مهارت نگاه کرده‌اید؟ ارتباط چشمی با بسیاری از مهارت‌های گوناگون زندگی ارتباط تنگاتنگی دارد. فراگیری این مهارت می‌تواند برای افراد گوناگون به خصوص جوانان به عنوان یک ابزار مهم ارتباطی، از اهمیت بالایی برخوردار باشد. ارتباط چشمی می‌تواند به عنوان وسیله‌ برای همدردی با دیگران، اهمیت دادن به دیگران و مدیریت احساسات شمرده شود و در قالب یک مهارت مهم اجتماعی، موجب رشد جوانان شده و باعث شود آنها افراد بسیار موفقی در بزرگسالی شوند.

بگذارید تا کمی عمیق‌تر به این مسئله نگاه کنیم. ارتباط چشمی در مکالمات، امری حیاتی به شمار می‌آید و نشانه توجه و علاقه شما به مباحثی است که در مکالمه مطرح می‌شود. تماس چشمی دقیقا مثل یک مکالمه است چرا که این تماس بین افرادی که مشغول مکالمه هستند، رد و بدل می‌شود. البته فراموش نکنید که خیره شدن راه خوبی برای برقراری ارتباط چشمی نیست. زل زدن و خیره شدن می‌تواند حس ناخوشایندی را هم برای کسی که در حال صحبت است و هم برای کسی که در حال شنیدن است، ایجاد نماید. البته رسیدن به تعادل در این نوع ارتباط که نه زیاد باشد و نه کم، سخت به نظر می‌رسد اما با تمرین و دقت زیاد می‌توان به مرور به درجه مطلوبی از این مهارت رسید.

 

ارتباط چشمی و اهمیت آن در سخنرانی

 

نگران این نباشید که نمی‌توانید ارتباط چشمی مناسبی را برقرار کنید. وقتی شما در مکالمات گوناگون شرکت می‌کنید، به مرور فنون مهم در این نوع مراودات را فرا خواهید گرفت. فقط فراموش نکنید که از هر مکالمه، این فنون را فراگیرید.

 

ارتباط چشمی و سخنرانی

یک ارتباط چشمی می‌تواند پیوندی بین شما و دیگران باشد و این پیوند، چیزی است که شما باید در زمان سخنرانیتان ایجاد نمایید. البته مشخص است که اگر سخنرانی شما به صورت آنلاین باشد و یا به طور کلی، بوسیله ابزاری انجام شود که شما در آن نتوانید از چشم هایتان استفاده کنید، مفهوم ارتباط چشمی بی‌معنا می‌شود. به طور کلی تحقیقات نشان می‌دهد که در سخنرانی‌های رو در رو، ارتباط از طریق نگاه کلید موفقیت است.

 

ارتباط چشمی و اهمیت آن در سخنرانی

 

هم اینک می‌خواهیم مهارت ارتباط چشمی را با مهارت سخنوریترکیب کنیم. ارائه مطلب نیز مانند تماس از طریق نگاه، نیازمند مهارت‌های خاصی است. در قسمت پایین به ۱۱ روش مناسب برای استفاده صحیح از ارتباط چشمی در سخنرانی اشاره می‌کنیم

۱- به افراد نگاه کنید

با افراد گوناگون حاضر در جلسه ارتباط چشمی برقرار کنید و به حالات چهره آن‌ها در واکنش به حرف‌هایتان دقت کنید.

 

۲- بررسی کنید که چقدر زمان می‌برد تا بتوانید یک ارتباط چشمی مناسب برقرار کنید

سخنرانی خود را با گروهی از دوستانتان تمرین کنید. از آن‌ها بخواهید تا به شما نشان دهند که چه زمانی احساس می‌کنند شما توانسته اید تماس چشمی خوبی با آنان برقرار کنید. در واقع حرفه‌ای شدن در ایجاد چنین مراوداتی کمی مشکل به نظر می‌رسد چرا که شما در عین حال که می‌خواهید ارتباط را برقرار کنید، نمی‌خواهید پا را فراتر از حد معمول بگذارید و مسبب ایجاد حس ناراحتی در دیگران شوید.

 

۳- نگاهتان را بین افراد مختلف در زمان مناسب تقسیم کنید

شما هم احتمالا به مرور در سخنرانی‌هایتان به این موضوع پی خواهید برد که مدت زمان بیان یک جمله تقریبا برای ایجاد یک ارتباط چشمی مناسب، کافیست. پیشنهاد ما این است که پس از بیان هر جمله، فرد مورد نظر را تغییر داده و با افراد گوناگونی ارتباط چشمی برقرار کنید.

 

۴- به واکنش‌ها دقت کنید

به مخاطبینتان بر اساس اصول ایجاد رابطه چشمی، نگاه کنید تا آنان به نشانه تأیید سرشان را تکان دهند. زمانی که این کار را انجام دادند، شما به این اطمینان خواهید رسید که ارتباط چشمی مورد نظر را برقرار کرده اید و آنها در حال پردازش اطلاعاتی که شما ارائه داده‌اید هستند.

 

ارتباط چشمی و اهمیت آن در سخنرانی

 

۵- نگاهتان را تا آخر بالا نگه دارید

در پایان هر جمله، نگاهتان را بالا نگه دارید. این بدین معناست که اگر عادت دارید تا بعد از بیان هر نکته به یادداشت هایتان نگاه کنید، ابتدا صبر کنید تا کامل جمله‌تان تمام شده و صحبتتان به پایان برسد و سپس به نکاتی که نوشته‌اید نگاه کنید.

 

۶- به افرادی که احساس راحتی نمی‌کنند، احترام بگذارید

برای شما به وضوح مشخص خواهد بود که چه کسانی در جلسه شما احساس راحتی نمی‌کنند. این امر دلایل مختلفی می‌تواند داشته باشد که از جمله آن‌ها می‌توان به عدم علاقه آن‌ها به موضوع مورد بحث، فرهنگ متفاوت و یا هرچیز دیگری اشاره کرد که عملا به شما ارتباطی ندارد. در چنین شرایطی تلاش کنید تماس چشمی کمتری با آنان برقرار کنید تا آنان بتوانند احساس راحتی داشته باشند.

 

ارتباط چشمی و اهمیت آن در سخنرانی

 

۷- از قانون ۵۰/۷۰ تبعیت کنید

برای ایجاد یک ارتباط چشمی مناسب که به دور از خیره شدن باشد، باید از قانون ۵۰/۷۰ استفاده کنید. این قانون می‌گوید که شما باید ۵۰ درصد از زمان صحبت و ۷۰ درصد از زمان شنیدن را صرف ایجاد ارتباط چشمی کنید.

 

۸- نگاه خود را تا ۴ یا ۵ ثانیه نگه دارید

زمانی که اقدام به برقراری ارتباط چشمی می‌کنید، آن را برای ۴ یا ۵ ثانیه نگه دارید. وقتی که این بازه زمانی به پایان رسید، نگاهی به دور و اطراف خود بیندازید و دوباره این ارتباط را از سر بگیرید.

 

۹- به نقطه‌ای که می‌نگرید توجه کنید

حفظ ارتباط چشمی آسان است چرا که شما فقط در حال نگاه کردن به فرد دیگری هستید، اما زمانی که به قول معروف می‌خواهید برای لحظه‌ای نگاهتان را بدزدید، به آرامی این کار را انجام دهید. در غیر این صورت، ممکن است فردی خجالتی و یا مضطرب به نظر برسید. نکته دیگر این است که در این مواقع هیچ موقع به سمت پایین نگاه نکنید بلکه نگاه خود را به سمت چپ و راست حرکت دهید چرا که نگاه به سمت پایین این پیام را به دیگران ارسال می‌کند که شما خجالتی هستید و اعتماد به نفس کافی ندارید.

 

ارتباط چشمی و اهمیت آن در سخنرانی

 

۱۰- ارتباط چشمی را سریعا ایجاد کنید

قبل از اینکه شروع به صحبت کنید، اقدام به ایجاد تماس چشمی کنید و به سمت پایین و یا هر سمت دیگری نگاه نکنید. ابتدا سریعا ارتباط چشمی را برقرار کرده و سپس حرف‌های خود را آغاز کنید.

 

۱۱- تمرین کنید

ارتباط چشمی برای بسیاری کار آسانی است اما اگر برای شما این‌گونه نیست، بهتر است آنقدر تمرین کنید تا به اعتماد به نفس کافی در این مورد برسید. برای تمرین می‌توانید در ابتدا به ابرو‌ها و یا فضای بین چشم و دهان افراد نگاه کنید. همچنین می‌توانید بر روی آینه به عنوان یک وسیله تمرین مناسب حساب کنید.

در این مقاله به اهمیت ارتباط چشمی در سخنرانی‌ها پرداختیم. امیدواریم شما نیز با توجه به این نکات، بتوانید سخنرانی موفقی را تجربه نمایید. همچنین خواندن ۷ عادت زبان بدن افراد موفق را به شما پیشنهاد می کنیم.

 
برگرفته از: msue.anr.msu.edu
یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید