علت و راه‌های پیشگیری از استرس پیش از ازدواج

آمادگی برای تشکیل زندگی مشترک استرس‌هایی را به همراه دارد که ممکن منجر به بروز مشکلاتی در روابط مابین زوجین شود. در همین راستا، با شناسایی عوامل استرس‌زا و آگاهی از راه‌های مقابله با آن می‌توان در جهت رفع استرس پیش از ازدواج اقدام کرد.

استرس پیش از ازدواج
نسخه صوتی این مطلب را بشنوید! 🎧

ستاره | سرویس روانشناسی – همان‌طور که می‌دانید، ازدواج پیمانی است که دو فرد پس از علاقه‌مندی به یکدیگر و بررسی برخی نکات مشترک و وابستگی‌ها تصمیم می‌گیرند تا با یکدیگر ازدواج کنند. آنها بدین ترتیب از زندگی مجردی خود دور شده و با یکدیگر تشکیل زندگی مشترک می‌دهند. به طور کلی، روابط مابین دو نفر تا زمان تصمیم برای ازدواج به خوبی پیش می‌رود. در واقع، پس از آشنایی خانواده‌های طرفین با یکدیگر، مسائلی همچون سازگاری خانواده‌های زوجین و روابط خوب با یکدیگر از جمله مسائلی است که می‌تواند منجر به ایجاد استرس در افراد شود. در این مقاله، به بررسی سایر عوامل استرس‌زای مربوط به پیش از ازدواج پرداخته و راهکارهایی را برای مقابله با آن‌ها ارائه می‌دهیم.

دلایل استرس‌های پیش از ازدواج

به طور کلی، عوامل مختلفی در ایجاد استرس، اضطراب و تنش در زوجین و در دوران پیش از ازدواج تاثیرگذار هستند که در ادامه برخی از بارزترین آن‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

۱. با ازدواج وارد یک بهشت می‌شوید!

بر اساس نظر کارشناسان، اکثر افراد گمان می‌کنند که با ازدواج و تشکیل زندگی مشترک تمام مشکلاتشان رفع می‌شود به طوری که هرگز هیچ مشکل یا کمبودی در زندگی مشترک ایشان رخ نخواهد داد و همیشه با بهترین اتفاقات در زندگی مشترک روبرو خواهند بود. در ابتدا زوجین باید رویای یک زندگی بدون مشکل را از ذهن خود بیرون کنند. در واقع، شرایط زندگی مشترک به متغیرهای مختلفی بستگی دارد و احساسات شما در طی زمان ممکن است تغییر کند که بسته به شرایط مختلف باید در جهت مدیریت زندگی خود اقدام کنید و به خاطر داشته باشید که همه چیز هرگز کامل نخواهد بود. نکته مهم این است که برای داشتن یک زندگی شاد و سالم باید احترام، عشق و گذشت متقابل داشته باشید.

 

استرس پیش از ازدواج؛ دلایل، راه‌های پیشگیری و درمان استرس

 

۲. آیا او همسر مناسبی برای من است؟

در جامعه ما، دختران تصور می‌کنند که در بزرگسالی عاشق کسی می‌شوند، سپس با او ازدواج کرده و ازدواجشان با طرف مقابل ابدی خواهد بود! با این حال، زندگی واقعی بسیار متفاوت‌تر از این رویا است. تحقیقات در جوامع مختلف نشان می‌دهند که تنها در یک‌پنجم موارد ازدواج‌ها دوام داشته و زوجین تا آخر عمر به یکدیگر پایبند بوده اند! به عبارتی، مسائلی همچون پذیرش مسئولیت زندگی، وفاداری همسر به زندگی مشترک و … نیز از جمله مواردی هستند که منجر به ایجاد استرس در افراد می‌شوند. به طور کلی، زوجین در دوران پیش از ازدواج با مسائلی همچون تغییر دیدگاهشان به زندگی و پذیرش نقش همسر مواجه بوده و بدیهی است که دچار برخی تنش‌ها و اضطراب‌ها می‌شوند.

به علاوه، در دوران پیش از ازدواج، زوجین شروع به سنجش یکدیگر می‌کنند. آن‌ها به دنبال پاسخ به برخی پرسش‌هایی هستند که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  • اگر همسر مناسبی برای من باشد، آیا قادر به خوشحال کردن من خواهد بود؟
  • آیا می‌توانم با او زندگی شادی داشته باشم؟

سوالاتی از این دست موجب فشار و استرس به زوجین می‌شوند. نتیجه این فشارهای روانی ایجاد تردید و دودلی در تصمیم ازدواج خواهد بود.

 

استرس پیش از ازدواج؛ دلایل، راه‌های پیشگیری و درمان استرس

 

۲. پرداختن بیش‌ازحد به جزئیات

همان‌طور که از موضوع این بخش مشخص است، بررسی تمامی مسائل پیش از ازدواج با پرداختن به کوچک‌ترین جزئیات می‌تواند منجر ایجاد تنش و استرس در افراد و حتی موجب آزار طرف مقابل شود. برای مثال، مسائل ساده‌ای مانند مدل لباس عروس، رنگ نیمکت در روز عروسی و غیره تبدیل به معضلی بزرگ شده و منجر به دعوایی شدید مابین زوجین می‌شوند.

با این حال، افراد ممکن است فکر کنند که همه این مسائل بسیار مهم هستند در حالی که پرداختن به تمامی مسائل موجب ایجاد استرس می‌شود. بنابراین، نیاز است تا در جهت کاهش مشاجره، استرس و تنش‌های پیش از ازدواج خود اقدام کنید و به خاطر داشته باشید که هر دوی شما افرادی با نظرات و سلایق مختلف هستید و ممکن است برخی مواقع با یکدیگر اتفاق‌نظر نداشته باشید. به عبارتی، با رعایت آنچه که در بالا بدان اشاره کردیم می‌توانید ازدواجی ایده‌آل داشته و با استرس‌های احتمالی مقابله کنید.

همچنین دوران عقد و نامزدی یکی از بهترین و شگفت‌انگیزترین دوران زوج‌های جوان است، اما این در حالی است که استرس، تنش و فشار روانی روی زوجین می‌تواند با نزدیک شدن به روز عروسی این روزها را به روزهایی پر از اضطراب و تنش تبدیل کند. به طور کلی، جدا شدن افراد از زندگی مجردی و ورود به دنیای ناشناخته متأهلی، تغییر خصوصیات افراد و مواجهه با برخی ویژگی‌ها و اختلاف‌نظرهای همسر از جمله مواردی هستند که ذهن زوجین را به خود مشغول کرده و موجب ایجاد استرس در افراد می‌شوند.

با توجه به موارد گفته شده، می‌توان گفت که تا حدودی استرس دوران نامزدی امری طبیعی است و با همدلی زوجین با یکدیگر می‌توان به مقابله با آن پرداخت. در ادامه، به بررسی برخی راه‌کارهای مقابله با استرس پیش از ازدواج می‌پردازیم.

 

راه‌های مقابله با استرس، تنش و افسردگی‌های پیش از ازدواج

همان‌طور که اشاره شد، تشکیل زندگی مشترک بنا به دلایل فوق‌الذکر برخی استرس‌ها و فشارهای روانی را برای زوجین به همراه دارد که با آگاهی از علل بروز استرس و همچنین روش‌های مدیریت آن‌ها می‌توان دوران پراسترس پیش از ازدواج را پشت سر گذاشته و یک زندگی شاد، کم تنش و موفق را برای خود رقم زد. در همین راستا، در این بخش به بررسی راه‌های مقابله با استرس پیش از ازدواج می‌پردازیم.

۱. علائم و نشانه‌های استرس را شناسایی کنید

برای درمان استرس، اضطراب و تنش‌های احتمالی نیاز است تا به خوبی با علائم آن آشنا باشید. برای مثال، برخی از نشانه‌های استرس پیش از ازدواج عبارتند از درد معده، سردرد، اختلال خواب، تمرکز کم، خستگی، افکار مشوش و …

۲. منشأ استرس‌ها را شناسایی کنید

یکی از مواردی که موجب ایجاد تنش‌های پیش از ازدواج می‌شود، عدم توافق مابین زوجین و انتظاراتی است افراد قادر به درکشان نیستند. از جمله دیگر مواردی که ممکن است موجب افزایش استرس در افراد شود، تغییراتی است که با نزدیک شدن به زندگی متأهلی در زندگی شخصی افراد اعمال می‌شود. برای مثال، می‌توان به تلاش برای شناخت اخلاقیات طرف مقابل، کنار آمدن با اختلاف‌نظرهای جزئی، پذیرش مسئولیت زندگی مشترک، تغییر نگرش‌های مربوط به زندگی مجردی و غیره اشاره کرد.

بنابراین برای کاهش استرس پیش از ازدواج نیاز است تا منشأ آن را شناسایی کرده و در جهت رفع مسائل مذکور اقدام کنید. با این حال، برخی از عوامل استرس‌زا قابل‌کنترل بوده و برخی از کنترل افراد خارج است. برای مثال، می‌توان مسئله‌ای همچون نحوه برگزاری مراسم عروسی را کنترل کرد اما سایر مواردی همچون بیماری و اتفاقات غیرمنتظره دیگر از کنترل انسان خارج هستند. باید نسبت به تمامی مسائل خارج از کنترل بی‌اهمیت بوده و آن‌ها را رها کرد.

۳. با همسر خود صحبت کنید

همان‌طور که اشاره شد، به منظور کاهش استرس پیش از ازدواج می‌توان برخی عوامل استرس‌زای قابل‌کنترل را مدیریت کرد. برای مثال، می‌توانید برنامه‌های مربوط به نحوه برگزاری مراسم عروسی را با همفکری همسر خود بررسی کنید تا دقیقاً مطابق با خواسته‌های شما باشد.

 

استرس پیش از ازدواج؛ دلایل، راه‌های پیشگیری و درمان استرس

 

۴. برخی از کارهای روز عروسی را به دیگران بسپارید

در این مورد می‌توانید تنها انجام کارهایی را خودتان بر عهده بگیرید که به راحتی قادر به انجام آن‌ها هستید و استرسی برای پذیرفتن مسئولیتشان ندارید. در واقع، سپردن برخی کارها به همسر، دوست، آشنا یا مؤسسات برگزاری مراسم عروسی تا حدودی منجر به کاهش استرس شما شده و به شما کمک می‌کند تا بتوانید راحت‌تر از عهده سایر امور برآیید.

۵. محدودیت‌ها را بپذیرید

همان‌طور که می‌دانید، امروزه انتظارات و فشارهای دوستان، آشنایان و خانواده‌های زوجین موجب می‌شود تا افراد به سمت برگزاری مراسم‌های عروسی آنچنانی با هزینه‌های سنگین کشیده شوند اما این در حالی است که با پذیرش شرایط مالی، مشکلات آغاز زندگی جدید و … می‌توان از جزئیات مراسمات بزرگ صرف‌نظر کرده و مشکلات، نواقص و کمبودهای احتمالی را نادیده گرفت. به علاوه، به خاطر داشته باشید که پس از گذشت چند سال از زندگی مشترک آنچه که در یادها می‌ماند خاطرات شیرین روز عروسی بوده و حتی خودتان نیز توجهی به جزئیات برگزاری مراسم نخواهید داشت.

۶. از حجم کار خود بکاهید

همچنین از جمله راهکارهایی که می‌تواند منجر به کاهش اضطراب زوجین شود، کاهش حجم کارهای مرتبط با شغل حرفه‌ای است. به عبارتی، با گرفتن مرخصی و کاهش بار کاری خود می‌توانید به کارهای مربوط به پیش از ازدواج رسیده، خودتان آرامش بیشتری داشته و زمان بیشتری را در کنار همسر خود بگذرانید.

۷. به خودتان برسید!

از جمله دیگر راهکارهای کاهش استرس می‌توان به انجام کارهای شخصی همچون ورزش، خواب کافی، رعایت وعده‌های غذایی سالم، گذراندن زمان با همسر خود و انجام تمرین‌های افزایش آرامش مانند مِدیتیشن و غیره اشاره کرد که موجب کاهش استرس فرد شده و به داشتن دورانی کم استرس برای زوجین کمک می‌کند.

 

جمع‌بندی

همان‌طور که اشاره شد، با شناسایی منشأ استرس‌های پیش از ازدواج و مشخص کردن برخی عوامل قابل‌کنترل می‌توان در جهت رفع عوامل استرس‌زا اقدام کرده و بدین ترتیب دوران نامزدی خاطره‌انگیز را برای یکدیگر رقم زد. از سوی دیگر، تلاش برای رفع عوامل استرس‌زا و همچنین رفع استرس همسر موجب می‌شود تا علاوه بر ایجاد آرامش در روابط مابین زوجین، با ویژگی‌های شخصیتی یکدیگر بیشتر آشنا شده و دودلی، اضطراب و استرس پیش از ازدواج همسر خود را مرتفع کنید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید