درخت زیتون از خانواده گیاهان زیتونیان است که گیاه بومی مناطق ساحلی مدیترانه محسوب میشود. این درخت میتواند در شرایط آب و هوایی نسبتا گرم رشد کند. درخت زیتونی که از کاشت هسته حاصل میشود، بیشتر شبیه به گیاه تزئینی است و زیتونهای آن بسیار کوچک و شبیه به زیتونهای وحشی هستند. شما با صبر و آرامش میتوانید درخت زیتون خود را در خانه بکارید و از عطر و زیبایی آن لذت ببرید. همچنین از خواص زیتون ارگانیک بهرهمند گردید. در این مقاله با مراحل کاشت هسته زیتون و نکات نگهداری از آن آشنا خواهیم شد.
نحوه کاشت هسته زیتون
کاشت هسته زیتون را در سه مرحله جمع آوری هسته زیتون، کاشت هستهها و کاشتن نهالها در فضای خارج از خانه میتوانید انجام دهید.
مرحله اول: جمع آوری هسته زیتون
۱. نوع درخت مورد نظر خود را تعیین کنید؛ صدها نوع درخت زیتون در سراسر جهان وجود دارد. برخی از آنها شبیه به هم بوده و تنها ممکن است در رنگ و طعم زیتون با هم تفاوت داشته باشند. برخی دیگر کاملا متفاوت بوده و شرایط پرورش آنها بر روی فرآیند شکست خواب بذر تأثیر میگذارد. بنابراین بر اساس ویژگیهای محل سکونت خود، نوع درخت زیتون را تعیین کنید.
۲. جمع آوری زیتون؛ این کار ممکن است آسان به نظر بیاید، اما زیتون را باید مستقیما از درخت بکنید تا هسته آن فعال باشد. زیتونها را در اوایل پاییز و پس از رسیده شدن و زمانی که سبز هستند، انتخاب کنید. زیتونهای سیاه و زیتونهای افتاده بر روی زمین را انتخاب نکنید و مطمئن شوید آنهایی که انتخاب کرده اید هیچ خرابی و سوراخی نداشته باشند. همچنین از زیتونهای فرآوری شده استفاده نکنید.
۳. زیتونها را درون یک سطل بریزید؛ ابتدا با یک چکش، گوشت اطراف هسته زیتون را له کنید. زیتونهای له شده را درون آب گرم ریخته و بگذارید یک شبانهروز باقی بمانند. آب را هر چند ساعت یک بار هم بزنید. اگر تعدادی از زیتونها بر روی سطح آب شناور هستند، آنها را دور بیاندازید. احتمالا خراب شده اند.
۴. آب را خالی کنید؛ هستهها را جمع کرده و با استفاده از اسکاچ ظرفشویی، گوشت و پوست اضافه را از بین ببرید. سپس هستهها را به مدت چند دقیقه با آب گرم کاملا بشویید.
۵. انتهای هستهها را ببرید؛ هسته زیتون یک سر نوک تیز و یک سر گرد دارد. با چاقو سر گرد را کمی شکاف دهید. آن را به اندازه نوک قلم سوراخ کنید. هستهها را به مدت ۲۴ ساعت در دمای اتاق و در ظرفی از آب بخیسانید.
مرحله دوم: کاشت هستههای زیتون
۱. گلدان کوچکی را با خاک پر کنید؛ برای هر هسته، از یک گلدان ۷ الی ۸ سانتیمتری استفاده کنید. آنها را با خاک مناسب پر کنید. خاک باید از یک بخش ماسه درشت و یک بخش کمپوست بذر تشکیل شده باشد. کمی آب اضافه کنید تا خاک مرطوب شود. با استفاده از دست یا بیلچه، خاک را کاملا مخلوط کنید. برای آشنایی بیشتر با انواع خاک گلدانی و بستر کاشت برای گیاهان، این مقاله را در ستاره مطالعه کنید.
۲. کاشتن هستهها؛ هستهها را به اندازه ۳ الی ۵ سانتیمتر در خاک بکارید.
۳. گلدانها را بپوشانید؛ گلدانها را درون یک کیسه پلی اتیلن شفاف قرار دهید. این کار به حفظ رطوبت کمک میکند. گلدانها را در مکانی پر نور و گرم نگه دارید. توجه داشته باشید که در ابتدای کار، نور مستقیم خورشید مضر است.
- جوانه زدن بذرها حدود یک ماه طول خواهد کشید.
-
به جای کیسه میتوانید از دستگاه جوانهزنی استفاده کنید.
۴. آب دهی بذرها؛ خاک گلدانها باید تا فاصله ۵ سانتیمتری مرطوب باشد. با فرو کردن انگشت خود در گلدان میتوانید این موضوع را بررسی کنید. زمانی به گلدانها آب دهید که نیم سانت از سطح خاک خشک به نظر آید. آبدهی بیش از حد ممکن است باعث رشد قارچ و باکتری شود.
۵. زمانی که بذرها شروع به جوانه زدن کردند گلدانها را از کیسهها خارج کنید؛ تا زمان قلمه زدن نهالهای زیتون آنها را همچنان در مکانی گرم نگه دارید. آب دهی آنها را نیز به روال سابق ادامه دهید.
مرحله سوم: کاشتن نهالها در فضای خارج از خانه
۱. نهالها را در فصل پاییز بکارید؛ زمانی که قد نهالها حدود ۴۶ سانتیمتر شد، آنها را میتوانید در فضای بیرون بکارید. از آنجایی که سرما به این گیاهان آسیب میرساند، اگر دمای منطقه شما در پاییز زیر ۳۰ درجه فارنهایت است، میتوانید در فصل بهار نهالها را بکارید.
۲. یک گودال حفر کنید؛ مکانی را انتخاب کنید که در معرض نور مستقیم خورشید باشد. گودالی حدود ۶ الی ۸ سانتیمتر حفر کنید.
توجه داشته باشید که خاک اطراف درخت زیتون فقط باید کمی مرطوب بوده و حالت گلآلود نداشته باشد. بهعلاوه خاک آن باید زهکشی مناسبی داشته باشد. در غیر این صورت رطوبت زیاد میتواند باعث از بین رفتن ریشهها شود.
۳. کاشت درخت؛ درخت را به آرامی بیرون بیاورید. مراقب ریشهها باشید. قبل از کاشت، اطمینان حاصل کنید که درخت و گودال به خوبی آبیاری شده باشند. درخت را در گودال، کمی بالاتر از سطح زمین، قرار داده و با خاک آن را بپوشانید.
از کمپوست یا کود به میزان زیاد استفاده نکنید. میتوانید یک سال پس از کاشت درخت، کود دهی را شروع کنید.
اگر میخواهید چند درخت بکارید، حداقل باید ۹۲ سانتیمتر از هم فاصله داشته باشند و برای گونههای بیشتر تا ۸.۵ متر باید از هم فاصله داشته باشند. در غیر این صورت برای دریافت مواد مغذی موجود در خاک، با هم رقابت خواهند کرد.
پیشنهاد میشود مطلب اصول فاصله کاشت درخت میوه را در ستاره مطالعه کنید.
۴. آبیاری؛ آبیاری درختها مانند روال سابق خواهد بود. زمانی که نیم سانت از سطح خاک خشک به نظر آمد، درختها را آب دهید. توجه داشته باشید بیش از حد به درختها آب ندهید.
۵. میوه دادن درخت زیتون پس از ۳ سال؛ توجه داشته باشید به علت تنوع زیاد زیتون، نمیتوان دقیقا زمان میوه دهی درختان را مشخص کرد. برخی از انواع آن مانند آربیکن و کروناکی بعد از ۳ سال میوه میدهند. میوه دهی در برخی دیگر ممکن است ۵ الی ۱۲ سال طول بکشد!
۶. هرس کردن درخت؛ درخت زیتون به کندی رشد میکند، بنابراین زیاد نیاز به هرس ندارد. با این حال میتوانید شاخههای خشک و مرده را ببرید.
کلام آخر
از زمان کاشت هسته زیتون تقریبا ۳ الی ۱۲ سال طول میکشد تا گیاه شما میوه بدهد. به طور کلی میتوان گفت با کاشت هسته زیتون، بیشتر صاحب درختی تزئینی خواهید شد. اگر شما نیز تجربهای درباره کاشت درخت زیتون در منزل دارید، لطفا آن را از طریق ارسال نظرات با ما و دیگر خوانندگان ستاره به اشتراک بگذارید.
اگر به کاشت گیاهان و میوه ها در منزل خود علاقه دارید، میتوانید به سرویس زراعت و باغبانی در سایت ستاره سر زده و طریقه کاشت هر آنچه را که میخواهید پیدا کنید.
برگرفته از: www.wikihow.com