فرق حوزه با حوضه؛ مفهوم و کاربرد هر کدام

فرق حوزه با حوضه نه تنها در نگارش آن بوده بلکه این دو لغت در معنا نیز با هم متفاوت هستند. به این‌گونه کلمات که آوای یکسانی داشته ولی در نگارش و معنا متفاوت هستند کلمات هم آوا می‌گویند.

ستاره | سرویس فرهنگ و هنر – حوزه یا حوضه؟ ثواب یا صواب؟ این کلمات جزء کلمات هم آوا هستند. کلمات هم آوا با تلفظ یکسان، در معنا و نگارش با هم تفاوت دارند. البته استثناء‌هایی هم وجود دارد که بعضی از کلمات هم آوا، در نگارش هم یکسان هستند. تنها راهی که باعث می‌شود اشتباه گرفتن این نوع کلمات را به حداقل برسانیم، این بوده که با معنی این نوع کلمات به خوبی آشنا باشیم. در ادامه به معنای دو کلمه حوزه و حوضه و کاربردهای آن‌ها می‌پردازیم.

 

فرق حوزه با حوضه

برای درک بهتر تفاوت این دو کلمه، ابتدا معنای هر کدام را به تفصیل توضیح داده و در آخر چند مثال کاربردی از آن‌ها می‌آوریم.

 

فرق حوزه با حوضه

 

مفهوم حوزه

حوزه (Range , Territory , Extent , Erea ,Domain , Realm) در لغت به معنای ناحیه، طرف، سمت، سو، جانب، طبیعت، میان ممالک، مکتب، مدرسه است. این کلمه معنای مفهومی غیر فیزیکی داشته و حد و مرز نامشخصی دارد که نمی‌توان محدوده جغرافیایی خاصی برای آن در نظر گرفت. البته حوزه گاهی دارای مفهوم جغرافیایی نیز می‌گیرد و گاهی به مفهوم سازمان و بخش است؛ مانند حوزه نظام وظیفه. باید به این نکته هم توجه کرد که گستره معنایی این کلمه با قرار گرفتن کنار هر کلمه دیگر تغییر می‌کند.

به طور مثال کلمه حوزه انتخابی را در نظر بگیرید؛ بر اساس تعریف هر یک از سیاست‌گذاران و کاندیدا‌های انتخاباتی، این کلمه مرزبندی مختلفی را نشان می‌دهد. یعنی در سطح یک شهر بعضی از کاندیدا‌ها ده حوزه برای خود را دارند، در حالی که ممکن است بقیه کاندیدا‌ها حوزه‌هایی بیشتر یا کمتر داشته باشند. با در نظر گرفتن عدم توازن در تعداد حوزه‌ها برای هر کاندیدا، گستره و محدوده عملکرد هر یک از حوزه‌های انتخاباتی باهم متفاوت بوده و مرز آن قراردادی است.

 

چند مثال از کلمه حوزه

حوزه کاری، حوزه استحفاظی، حوزه مدیریت، حوزه علمیه.
 

معنای حوضه

حوضه (Basin) در لغت به معنای ناحیه‌ای بوده که از آب یک رودخانه نشأت می‌گیرد؛ یعنی ناحیه یا منطقه‌ای که آب‌های رودخانه در آن جاری است.
حوضه مفهومی فیزیکی داشته، دارای طول و جغرافیاست که می‌توان از روی نقشه محدوده آن را مشخص کرد. جالب است بدانید که این کلمه تنها در فارسی استفاده می‌شود و تاکنون در هیچ متن عربی دیده نشده‌است.

برای مثال، فرض کنید می‌خواهید درخت توتی را بتکانید و برای جمع کردن توت‌ها یک پارچه بزرگ زیر درخت توت می‌گیرید. اگر پارچه را قسمتی از زمین تصور کنید، توت‌هایی که روی پارچه می‌افتند به خاطر سراشیب بودن پارچه داخل گودی پارچه جمع می‌شوند که این گودی را می‌توان برکه‌ها، تالاب‌ها، دریاچه‌ها و … تصور کرد؛ اگر یک طرف پارچه را داخل یک ظرف قرار دهیم و تا توت‌ها در آن ریخته شود به مفهوم دیگری از حوضه می‌رسیم که حوضه اول، حوضه بسته و حوضه دوم را حوضه باز می‌نامند.

نکته: این کلمه بیشتر با کلمات آبگیر، آبریز، آبخیز و … بکار می‌رود.

 

چند مثال از کلمه حوضه

نشیننده حوضه آبگیر
پلی کز حجابی ندارد گزیر
♠♠♠♠♠
حوضه‌ای ساخته ز سنگ رخام
حوض کوثر بدو نوشته غلام
♠♠♠♠♠
چو زد کوزه بر حوضه سنگ بست
سفالین بد آن کوزه حالی شکست

 

سخن آخر

با دانستن معنی و مفهوم کلمات هم آوا قادر خواهیم بود هر کلمه را در جای مناسب خود استفاده کنیم. به همین دلیل در این مطلب به مفهوم و کاربردهای کلمات حوزه و حوضه پرداخته شد. آیا شما تاکنون دو کلمه حوزه و حوضه را اشتباه بکار برده‌اید؟ اگر شما مثال‌های دیگری از کلمات هم آوا می‌شناسید که اکثر مردم در بکار بردن آن‌ها دچار اشتباه می‌شوند، در قسمت “نظرات و پرسش‌ها” با ما و دیگر مخاطبین ستاره به اشتراک بگذارید. همچنین شما می‌توانید از مقاله «املا صحیح کلمات پرکاربرد فارسی» کمک گرفته و با املا بعضی از کلمات متشابه نیز آشنا شوید.

مطلب پیشنهادی: اصول استفاده از علائم نگارشی با مثال های کاربردی

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

  • محمدیار عابد

    موارد کاربرد “چه” و “چی” را اگر توضیح دهید، متشکرم…

نظر خود را بنویسید