۵ دعای طلوع و غروب آفتاب

ذکر و دعای طلوع و غروب آفتاب از جمله عبادت‌های مستحب در دین اسلام است. مضمون این دعاها، ستایش آفریدگار جهان و درخواست کمک و روزی از اوست.

ستاره | سرویس مذهبی _ چه دعا‌هایی مخصوص هنگام طلوع و غروب آفتاب هستند؟ علما و بزرگان دین اسلام، معتقدند که شایسته است انسان در هر لحظه مشغول عبادت و شکرگزاری خداوند متعال باشد. به همین خاطر، دعا‌ها و اذکار زیادی برای زمان‌ها و حالت‌های متفاوت از جمله طلوع و غروب آفتاب معرفی شده‌ است. در این مقاله قصد بررسی دعا‌های مناسب در زمان طلوع و غروب آفتاب را داریم.

دعای طلوع و غروب آفتاب

 

ذکر و دعای طلوع و غروب آفتاب

خواندن دعا‌های طلوع و غروب آفتاب مستحب است، یعنی اگر مسلمانی در هنگام طلوع یا غروب این ادعیه را قرائت نکرد گناهی مرتکب نشده‌ است. همچنین اگر شخصی فراموش کرد که این ادعیه را قرائت کند، شایسته است که در دیگر ساعات شبانه‌روز، قضای آن را بجا آورد.

 

۱. چهار دعا از امام صادق (ع)

دعای اول

در برخی از منابع مشایخ حدیث، ذکر شده که امام صادق (ع) روایت کرده‌اند: بر هر مومنی واجب است که این دعا را ده بار پیش از طلوع آفتاب و ده بار پیش از غروب آفتاب قرائت کند. به سبب اینکه روایت منسوب به امام صادق (ع) سندیت صددرصدی ندارد، واجب بودن این عمل چندان مشخص نیست ولی فراموش نکنید که قرائت کردن این دعا، بسیار ثواب دارد:


لا إِلهَ إِلّا اللّهُ وَحْدَهُ لا شَرِیکَ لَهُ، لَهُ الْمُلْکُ وَ لَهُ الْحَمْدُ، یُحْیِی وَ یُمِیتُ، وَ یُمِیتُ وَ یُحْیِی، وَ هُوَ حَیٌّ لا یَمُوتُ، بِیَدِهِ الْخَیْرُ، وَ هُوَ عَلَى کُلِّ شَیْ ءٍ قَدِیرٌ.

شایسته پرستشی جز خدای یکتا نیست، یگانه است و انبازی ندارد، فرمانروایی هستی و ستایش تنها زیبنده اوست، زنده می‌کند و می‌میراند، و می‌میراند و زنده می‌نماید، و او زنده‌ای است که هرگز نمی‌میرد، نیکی تنها به دست اوست، و او بر هر چیزی تواناست.

همچنین در برخی از روایات گفته شده که اگر خواندن این دعا در هنگام طلوع یا غروب فراموش شد، قضا کردن آن خالی از لطف نیست.

 

دعای دوم

 در روایات دیگری، از آن حضرت نقل شده‌است که این دعا را ده مرتبه پیش از طلوع و ده مرتبه پیش از غروب خورشید، زمزمه کنید:


أَعُوذُ بِاللّهِ السَّمِیعِ الْعَلِیمِ مِنْ هَمَزَاتِ الشَّیَاطِینِ، وَ أَعُوذُ بِاللّهِ أَنْ یَحْضُرُونِ، إِنَّ اللّهَ هُوَ السَّمِیعُ الْعَلِیمُ.

پناه می‌برم به خدای شنوای دانا از وسوسه‌های پنهانی شیاطین، پناه می‌برم به خدا از اینکه شیاطین برگِردم جمع شوند، همانا تنها خدا شنوا و داناست.

 

دعای سوم

 امام صادق (ع) بر خواندن این دعا در هنگام طلوع و غروب آفتاب بسیار تاکید داشته اند و فرموده‌اند که چه چیز شما را باز می‌دارد ازینکه در هر صبح و شام این دعا را زمزمه کنید:


اللّهُمَّ مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْأَبْصَارِ، ثَبِّتْ قَلْبِی عَلَى دِینِکَ، وَ لا تُزِغْ قَلْبِی بَعْدَ إِذْ هَدَیْتَنِی

خدایا‌ای دگرگون کننده دل‌ها و دیده ها، دلم را بر دینت ثابت بدار، و آن را پس از اینکه به راهم آوردی گمراه مساز
وَ هَبْ لِی مِنْ لَدُنْکَ رَحْمَةً إِنَّکَ أَنْتَ الْوَهَّابُ، وَ أَجِرْنِی مِنَ النَّارِ بِرَحْمَتِکَ، اللّهُمَّ امْدُدْ لِی فِی عُمْرِی، وَ أَوْسِعْ عَلَیَّ فِی رِزْقِی
و از نزد خود بر من رحمتی ببخش، زیرا تویی که بسیار بخشنده ای، و به رحمتت از آتش پناهم ده، خدایا بر عمرم بیفزا، و در روزیم وسعت عنایت کن
وَ انْشُرْ عَلَیَّ رَحْمَتَکَ، وَ إِنْ کُنْتُ عِنْدَکَ فِی أُمِّ الْکِتَابِ شَقِیّاً فَاجْعَلْنِی سَعِیداً،

و رحمتت را بر من بگستران، و اگر نزد تو در کتاب تقدیر و سرنوشت بد فرجام هستم مرا نیکبخت گردان
فَإِنَّکَ تَمْحُو مَا تَشَاءُ وَ تُثْبِتُ وَ عِنْدَکَ أُمُّ الْکِتَابِ.
چرا که تو آنچه را بخواهی محو و آنچه را بخواهی ثبت می‌نمایی و کتاب تقدیر و سرنوشت در اختیار توست.

 

دعای چهارم

از آن حضرت نقل شده است که این دعا را هر صبح و هر شب قرائت کنید:

الْحَمْدُ لِلّهِ الَّذِی یَفْعَلُ مَا یَشَاءُ، وَ لا یَفْعَلُ مَا یَشَاءُ غَیْرُهُ، الْحَمْدُ لِلّهِ کَمَا یُحِبُّ اللّهُ أَنْ یُحْمَدَ
ستایش خدای را که آنچه خواهد انجام دهد، و غیر او آنچه را خواهد نمی‌تواند انجام دهد، ستایش خدای را چنان که می‌پسندد ستوده شود.
الْحَمْدُ لِلّهِ کَمَا هُوَ أَهْلُهُ، اللّهُمَّ أَدْخِلْنِی فِی کُلِّ خَیْرٍ أَدْخَلْتَ فِیهِ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ
ستایش خدای را چنان که شایسته آن است، بار خدایا! مرا در هر خیری که محمد و خاندان محمد را در آن وارد نمودی وارد نما
وَ أَخْرِجْنِی مِنْ کُلِّ شَرٍّ أَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ، صَلَّى اللَّهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ؛

و مرا از هر شرّی که محمد و خاندان محمد را از آن خارج نمودی خارج نما، درود خدا بر محمد و خاندان محمد.

 

دعای طلوع و غروب آفتاب

 

۲. دعای ستایش

این ذکر به دعای ستایش پروردگار معروف است و شایسته‌است که پیش از طلوع خورشید و پیش از غروب خورشید، ده مرتبه قرائت شود:

سُبْحَانَ اللّهِ وَ الْحَمْدُ لِلّهِ وَ لا إِلهَ إِلّا اللّهُ وَ اللّهُ أَکْبَرُ.

پاک و منزه است خدا و ستایش تنها از آن خداست و شایسته پرستش جز خدای یکتا نیست و خدا از هر وصفی برتر است.

 

سخن آخر

طلوع و غروب آفتاب در نزد علمای دین اسلام بسیار ارزشمند هستند. دعا‌های زیادی برای قرائت در این وقت و ساعت معرفی شده‌ است که در این مقاله به پنج مورد از آن‌ها اشاره کردیم. خواندن این دعا‌ها مستحب است و قضا کردنشان اشکالی ندارد. دعای هنگام اذان مغرب و پس از آن نیز از جمله دعاهایی است که خواندن آن در هنگام غروب آفتاب فضیلت بسیاری دارد. همچنین شما می‌توانید نظرات خود را از طریق قسمت “ارسال نظر” با ما و دیگر مخاطبان سایت ستاره به اشتراک بگذارید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید