ستاره | سرویس عمومی – یکی از دستاوردهای مهم پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی است که شامل اعضای حقیقی و حقوقی میباشد. همانطور که از نام آن بر میآید شورا محلی است برای رایزنی و مشورت پیرامن مسائل مختلف و به طبع ، اهمیت وجود آن بر همگان واضح و مبرهن است. برای اینکه بدانید شورای انقلاب فرهنگی چه زمانی و با چه هدفی تشکیل شد ادامه این مقاله از مجله “ستاره” را دنبال کنید.
پیروزی انقلاب شكوهمند اسلامی در بهمن ۱۳۵۷ و به دنبال آن استقرار نظام جمهوری اسلامی به جای نظام ستمشاهی پهلوی، تغییر و تحول بنیادینی را در عرصههای گوناگون اجتماعی به وجود آورد، چراكه تحول در نظام از طریق تحول در بنیادها و ساختارها تحقق مییابد. در این راستا مقوله «فرهنگ» از جایگاه ویژه و پایگاه ممتازی برخوردار بوده، بهطوری كه تصور تغییر در نظام بدون تغییر در فرهنگ حاكم بر آن، تصوری ناموجه است.
شورای انقلاب فرهنگی به ریاست رئیس جمهور یکی از نهادهای حکومتی جمهوری اسلامی ایران است که پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران با فرمان روحالله خمینی تشکیل شد. درواقع ابتدا ستاد انقلاب فرهنگی تشکیل گردید که بعدا به شورای عالی انقلاب فرهنگی تغییر ماهیت داد.
تأسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی عملا به ۱۹ آذر ۱۳۶۳ بازمیگردد. خمینی در این روز، طی پیامی فرمان تأسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی را صادر نمود. در بخشی از این پیام چنین آمده است:
«خروج از فرهنگ بدآموز غربی و نفوذ و جایگزین شدن فرهنگ آموزنده اسلامی، ملی و انقلاب فرهنگی در تمام زمینهها در سطح کشور آن چنان محتاج تلاش و کوشش است که برای تحقق آن سالیان دراز باید زحمت کشید و با نفوذ عمیق ریشهدار غرب مبارزه کرد. اینک با تشکر از زحمات ستاد انقلاب فرهنگی برای هر چه بارورتر شدن انقلاب در سطح کشور، تقویت این نهاد را لازم دیدم. بدین جهت علاوه بر کلیه افراد ستاد انقلاب فرهنگی و رؤسای محترم سه قوه، حجج اسلام آقای خامنهای، آقای اردبیلی و آقای رفسنجانی و همچنین جناب حجتالاسلام آقای مهدوی کنی و آقایان سید کاظم اکرمی وزیر آموزش و پرورش و رضا داوری و نصرالله پورجوادی و محمدرضا هاشمی را به آنان اضافه نمودم.»
اهداف شورای انقلاب فرهنگی چیست؟
از جمله اهداف بااهمیت شورای انقلاب فرهنگی را میتوان موارد زیر دانست:
- گسترش و نفوذ فرهنگ اسلامی در شئون جامعه و تقویت انقلاب فرهنگی و اعتلای فرهنگ عمومی
- تزکیه محیطهای علمی و فرهنگی از افکار مادی و نفی مظاهر و آثار غربزدگی از فضای فرهنگی جامعه
- تحول دانشگاهها، مدارس و مراکز فرهنگی و هنری براساس فرهنگ صحیح اسلامی، گسترش و تقویت هر چه بیشتر آنها برای تربیت متخصصان متعهد، اسلامشناسان متخصص، مغزهای متفکر و وطنخواه، نیروهای فعال و ماهر، استادان، مربیان و معلمان معتقد به اسلام و استقلال کشور
- تعمیم سواد، تقویت و بسط روح تفکر و علمآموزی و تحقیق و استفاده از دستاوردها و تجارب مفید دانش بشری برای رسیدن به استقلال علمی و فرهنگی
- حفظ و احیا و معرفی آثار اسلامی و ملی
- نشر افکار و آثار فرهنگی انقلاب اسلامی، ایجاد و تحکیم روابط فرهنگی با کشورهای دیگر به ویژه با ملل اسلامی
جایگاه، نقش و ماموریتهای شورای عالی انقلاب فرهنگی در طراحی و هدایت علم و هنر و فرهنگ كشور، رسالتی است كه بر عهده دیگر نهادها و قوای كشور گذاشته نشده است.
مقام معظم رهبرى در مورد جایگاه شوراى عالى میفرمایند:
«یک جایی لازم است كه ما به فعالیتهای فرهنگی متنوع و گوناگون و بسیار پراكنده و گسترده یک سمت و سو و جهت واحد بدهیم. مركز این همین جا است. آن مركزی كه شما به دنبال آن میگردید همین است. ما جای دیگری نداریم. نمیتوانیم هم جای دیگری درست كنیم.»
وظایف شورای انقلاب فرهنگی چیست؟
از جمله وظایف شورای عالی انقلاب فرهنگی را میتوان در سه حوزه سیاستگذاری، تدوین ضوابط و نظارت تقسیمبندی نمود.
تهیه و تدوین سیاستها و طرحهای راهبردی کشور در زمینههای مختلف فرهنگی از جمله در حوزههای زنان، تبلیغات، اطلاعرسانی، چاپ و نشر، بیسوادی، دانشگاهها، برقراری روابط علمی و پژوهشی و فرهنگی با سایر کشورها، همکاری حوزه و دانشگاه، فعالیتهای دینی و معنوی، تهاجم فرهنگی و سایر حوزههای فرهنگی مربوطه از جمله وظایف سیاستگذاری این شورا محسوب میشود. همچنین تعیین ضوابط تأسیس مراکز علمی و آموزشی و نیز ضوابط گزینش مدیران و استادان و دانشجویان از جمله وظایف این شورا میباشد.
مقام معظم رهبری در دیدار مورخ ۲۳/۳/۹۰ با اعضای شورای عالی، ضمن اشاره به اهمیت بالای مقولهى فرهنگ، مسئولیت شورای عالی را عظیم خواندند و تاكید كردند:
«مهم در عرصه تهاجم پیچیده و فراگیر فرهنگ جبهه استكبار بر ضد نظام اسلامی، شورای عالی انقلاب فرهنگی همچون یک قرارگاه اصلی، وظیفه سیاستگذاری راهبردی و هدایت دستگاهها و مراكز تأثیرگذار فرهنگی و بخشهای اجرایی را بر عهده دارد.»