ستاره | سرویس سلامت – سرطان لوزالمعده زمانی روی میدهد که سلولهای غده درون ریز لوزالمعده سرطانی شوند. لوزالمعده با تولید آنزیمهایی در بدن، نقش مهمی در هضم چربیها، کربوهیدراتها و پروتئینها ایفا میکند. از دیگر وظایف آن تولید دو هورمون مهم است: گلوکاگون و انسولین. این هورمونها مسئول کنترل سوخت و ساز گلوکز (قند) هستند. انسولین با سوخت و ساز گلوکز به تولید انرژی کمک کرده و گلوکاگون به افزایش میزان قند کمک میکند. به دلیل محل قرارگیری لوزالمعده، تشخیص سرطان لوزالمعده دشوار بوده و اغلب در مراحل پیشرفته بیماری تشخیص داده میشود.
علت بروز سرطان لوزالمعده
علت سرطان لوزالمعده ناشناخته است. این نوع سرطان زمانی روی میدهد که سلولهای غیر طبیعی در داخل لوزالمعده شروع به رشد کرده و باعث ایجاد تومور میشوند. به طور معمول سلولهای سالم به میزان مناسب رشد کرده و سپس از بین میروند. در حالت سرطانی، میزان تولید سلولهای غیرطبیعی افزایش یافته و این سلولها در نهایت سلولهای سالم را از بین میبرند.
عوامل خطرزا در بروز سرطان لوزالمعده
اگرچه علت این نوع سرطان ناشناخته است، اما برخی از عوامل احتمال ابتلا به سرطان لوزالمعده را افزایش میدهند. این عوامل عبارتند از:
- سیگار کشیدن. ۳۰ درصد از موارد سرطانی مربوط به کشیدن سیگار است
- چاقی
- ورزش نکردن
- عدم مصرف میوه و سبزیجات
- مصرف بالای چربی
- مصرف الکل
- دیابت
- تماس با آفت کشها و مواد شیمیایی
- التهاب مزمن لوزالمعده
- آسیب کبدی
- سابقه خانوادگی
علائم سرطان لوزالمعده
علائم سرطان لوزالمعده اغلب در مراحل پیشرفته بیماری ظاهر میشوند. برخی از شایعترین علائم عبارتند از:
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
- شکم درد یا کمر درد
- لخته شدن خون
- یرقان و زردی
- افسردگی
نحوه تشخیص سرطان لوزالمعده
تشخیص زودهنگام سرطان، احتمال بهبودی را به طور قابل توجهی افزایش میدهد؛ بنابراین اگر دچار علائمی هستید که از بین نرفته یا مدام تکرار میشوند، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. برای تشخیص سرطان، پزشک ابتدا علائم و سابقه پزشکی شما را بررسی خواهد کرد. سپس یک یا چند آزمایش زیر را نیز برای شما در نظر خواهد گرفت:
- سی تی اسکن یا ام آر آی از لوزالمعده
- اندوسونوگرافی، که در آن یک لوله نازک و انعطاف پذیر را به یک دوربین وصل کرده و آن را وارد شکم میکنند.
- بیوپسی یا نمونه برداری از لوزالمعده
- انجام آزمایش خون برای تشخیص تومور مارکر CA 19-9، که این تومور میتواند نشان دهنده سرطان لوزالمعده باشد.
مراحل سرطان لوزالمعده
پس از تشخیص بیماری، پزشک بر اساس نتایج آزمایش، یکی از احتمالات زیر را بیان خواهد کرد:
- مرحله ۱: تومورها تنها در لوزالمعده تشکیل شده اند
- مرحله ۲: تومورها به بافتهای شکمی یا غدد لنفاوی سرایت کردهاند
- مرحله ۳: سرطان به رگهای اصلی خون و غدد لنفاوی سرایت کرده است
- مرحله ۴: تومورها به اندامهای دیگر مانند کبد سرایت کردهاند
درمان سرطان لوزالمعده
درمان سرطان لوزالمعده بستگی به مرحله پیشرفت بیماری داشته و دو هدف را دنبال میکند: از بین بردن سلولهای سرطانی و جلوگیری از گسترش بیماری.
- کاهش وزن، انسداد روده، درد شکمی و نارسایی کبدی از شایعترین عوارض درمانی سرطان لوزالمعده هستند. در ادامه بطور مختصر به روش های درمان این سرطان خواهیم پداخت.
- جراحی: اگر تومور تنها به لوزالمعده محدود شده باشد، میتوان از جراحی استفاده کرد. اگر تومور به سر و گردن لوزالمعده منتشر شده باشد، از عمل جراحی ویپل (پانکراتودئونکتومی) استفاده میشود. در این روش، ناحیه سر لوزالمعده و حدود ۲۰ درصد از تنه لوزالمعده را بر میدارند. همچنین بخشی از مجرای صفرا و روده نیز برداشته میشوند. در نوع دیگری از جراحی، بخشی از معده نیز برداشته میشود.
- پرتو درمانی: اگر سرطان به خارج از لوزالمعده سرایت کرده باشد، از دیگر گزینههای درمانی استفاده خواهد شد. در پرتو درمانی با استفاده از اشعه ایکس و دیگر پرتوها، سلولهای سرطانی را از بین میبرند.
- شیمی درمانی: در برخی موارد، پزشک علاوه بر درمانهای گفته شده از شیمی درمانی نیز استفاده کرده و با کمک داروهای ضد سرطانی از رشد مجدد سلولهای سرطانی جلوگیری میکند.
کلام آخر
میتوانید در طول درمان و برای تقویت روحیه خود، از یوگا، مدیتیشن و ورزشهای سبک نیز استفاده کنید.
برگرفته از: healthline.com