ستاره | سرویس تکنولوژی – پیش از شروع بحث راهنمای خرید هارد اکسترنال باید لزوم در اختیار داشتن یک حافظهی خارجی کاربردی را به طور مختصر مورد بررسی قرار داد. این روزها بسیاری از کاربرانی که همچنان باکامپیوتر و لپتاپ سر و کار دارند، اطلاعات و فایلهای مهمی را روی کامپیوتر یا سایر ابزارهای دیجیتال خود در اختیار دارند. اطلاعاتی که در بسیاری از موارد مایل نیستند هیچ گونه خدشهای به آنها وارد شود. از آن جا که هر لحظه ممکن است حادثهای برای ابزارهایی نظیر کامپیوترهای خانگی و لپتاپها یا حافظهی داخلی آنها به وجود آید یا اطلاعات موجود در این حافظه به یکباره و به صورت اتفاقی پاک شود، عاقلانه نیست که کاربران اطلاعات مهم خود را تنها در یک محل ثابت ذخیره کنند و هیچ نوع نسخهی پشتیبانی از آن در اختیار نداشته باشند.
برای در اختیار داشتن نسخهی پشتیبان از اطلاعات مهم باید حتما آنها را در یک محل مطمئن ذخیره کرد. این محل مطمئن این روزها در قالب حافظههای خارجی ریز و درشت تعریف میشود. هنگامی هم که موضوع خرید حافظههای خارجی به میان میآید، لزوم توجه به نکات مهم در بحث راهنمای خرید هارد اکسترنال بیش از پیش احساس میشود. چرا که اکنون در بازار کالاهای دیجیتال حافظههای جانبی متعددی وجود دارد که هر کدام از آنها برای منظور متفاوتی طراحی شدهاند. از سوی دیگر هر کدام از کاربران نیز برای انجام کارهای متفاوتی اقدام به خرید یک حافظهی خارجی میکنند. به همین دلیل توجه به نکات مهم موجود در بحث راهنمای خرید هارد اکسترنال به کاربران کمک میکند تا انتخاب بهتری در این زمینه داشته باشند.
اهمیت نیاز کاربر در بحث راهنمای خرید هارد اکسترنال
نخستن نکتهای که در این بحث میتوان مطرح کرد آن است که یک کاربر دقیقا به چه منظور یا هدفی قصد خرید یک حافظهی خارجی را دارد. در واقع اگر شما به عنوان کاربر ابزارهای دیجیتال اطلاعات حیاتی و مهمی در اختیار ندارید یا این که درجه اهمیت و حجم فایلهایتان تنها در آن حدی است که استفاده از فضای ذخیرهسازی ابری یا هارد داخلی کامپیوتر هم کارتان را راه میاندازد، دلیل چندان موجهی برای خرید یک هارد اکسترنال نخواهید داشت. پس بهتر است پول خود را برای خرید ابزاری که چندان به کارتان نمیآید، هدر ندهید.
اما اگر جزو آن دسته از کاربرانی هستید که اطلاعات مربوط به پشتیبانی یا بک آپ کامپیوترتان از اهمیت فراوانی برایتان برخوردار است و نیاز به فضایی جدا از حافظهی داخلی کامپیوتر برای نگهداری آنها دارید، بهتر است به سراغ خرید یک هارد اکسترنال یا حافظهی خارجی مناسب بگردید. بنابراین توجه به نیازهای اصلی برای خرید حافظهی خارجی و مشخص کردن دقیق آنها نخستین گام در بحث راهنمای خرید هارد اکسترنال به شمار میرود.
توجه به نوع حافظه در بحث راهنمای خرید هارد اکسترنال
اگرچه حافظههای خارجی انواع و اقسام مختلفی دارند، اما در حالت کلی میتوان آنها را به دو نوع متفاوت تحت نام درایو حالت جامد یا SSD و درایو دیسک سخت یا HDD تقسیمبندی کرد.
به طور معمول درایو دیسک سخت که میتوان نوع خارجی آن را هارد اکسترنال نامید، از سرعت پایینتری نسبت به حافظه SSD برخوردار است. به این دلیل که هارد اکسترنال به منظور انجام فعالیتهای معمول خود یعنی همان بحث انتقال اطلاعات ناگزیر از انجام حرکات مکانیکی خواهد بود. فعل و انفعالی که امکان انجام آن در حافظههای SSD وجود ندارد. در واقع حافظههای SSD به لحاظ کارکرد مشابه با حافظههای فلش هستند.
از همین رو کاربران باید بسته به نوع نیاز و میزان انتظارات خود از یک حافظهی جانبی، میان هارد اکسترنال یا درایو SSD یکی را انتخاب کنند. حافظههای SSD معمولا به دلیل برخورداری از سرعت بالا از قیمت بالاتری هم نسبت به هاردهای اکسترنال برخوردار هستند. در واقع یک هارد اکسترنال، حافظهی جانبی به صرفهتری نسبت به یک حافظه SSD محسوب میشود. به همین دلیل در دومین گام از بحث راهنمای خرید هارد اکسترنال، کاربران باید این موضوع را به طور دقیق مشخص کنند که هدف اصلیشان از خرید یک حافظهی جانبی در اختیار داشتن یک SSD با سرعت بالا است یا قصد دارند یک HDD با قیمت اقتصادی و به صرفه را در اختیار بگیرند.
اندازه هارد اکسترنال
نکتهی مهم دیگری که باید در بحث راهنمای خرید هارد اکسترنال به آن توجه داشت، اندازهی فیزیکی هارد اکسترنال است. در میان نمونههای مختلف موجود در بازار شاهد وجود هاردهای اکسترنال بزرگ جثه در کنار نسخههای کوچک و جمع و جور هستیم. هاردهای اکسترنال بزرگ معمولا به نوعی آداپتور مجهز هستند و حالتی شبیه به کیس کامپیوترهای خانگی دارند. نکتهی مثبتی که در این قبیل حافظههای خارجی بزرگ جثه میتوان سراغ گرفت، گنجایش قابل توجه آنها است. همچنین این قبیل هاردهای اکسترنال که از جثه بزرگی بهره میبرند، معمولا از قیمت پایینتری نسبت به نمونههای کوچک و جمع و جور برخوردار هستند. اما مهمترین نکتهی منفی هاردهای اکسترنال خارجی بزرگ جثه، بدون تردید در قابل حمل نبودن این ابزارها خلاصه میشود.
در سوی دیگر قضیه با هاردهای اکسترنال کوچک و قابل حمل مواجه هستیم. نمونههایی که اگرچه از قیمت بالاتری نسبت به حافظههای خارجی بزرگ جثه برخوردار هستند، اما میتوان آنها را به راحتی با خود به همه جا برد. برخلاف هاردهای اکسترنال بزرگ جثه که بیشتر در شرکتهای بزرگ یا اتاقهای سرور، به منظور ذخیرهسازی اطلاعات مهم و حیاتی مورد استفاده قرار میگیرند، هاردهای اکسترنال کوچک و قابل حمل بیشتر در مصارف خانگی به کار میروند و کاربرد کلان ندارند. با این حال اگر شما جزو کاربرانی هستید که موضوع قابل حمل بودن یا نبودن هارد اکسترنال برایتان از اهمیت چندانی برخوردار نیست، میتوانید به سراغ هاردهای اکسترنال بزرگ جثه و ارزان قیمت بروید.
گنجایش هارد اکسترنال
چه در موضوع خرید هارد اکسترنال و چه در هر موضوع دیگری همواره سعی کنید به آینده چشم بدوزید. به عنوان مثال اگر در حال حاضر تنها وجود یک هارد اکسترنال یک ترابایتی کار شما را راه میاندازد، افق دید خود را گسترش داده و به این موضوع فکر کنید که ممکن است در آیندهای نزدیک نیاز به فضای ذخیرهسازی بیشتری برای حفظ اطلاعات و فایلهای مهم خود داشته باشید.
بر این اساس اگر بودجهای که برای خرید هارد اکسترنال جدید خود در اختیار دارید به شما این اجازه را میدهد که پول بیشتری خرج کنید، همواره سعی کنید نمونهای را انتخاب کنید که از بالاترین گنجایش ممکن برخوردار باشد. در واقع توجه به گنجایش کلی هارد اکسترنالی که قصد خرید آن را دارید، موضوع مهم دیگری است که باید در بحث راهنمای خرید هارد اکسترنال حتما به آن توجه کنید.
سرعت هارد اکسترنال
سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات توسط یک هارد اکسترنال که با شاخص RPM سنجیده میشود نیز نکتهی مهم دیگری است که در بحث راهنمای خرید هارد اکسترنال باید به آن توجه داشت. هر چقدر این شاخص که بر مبنای دور در دقیقه سنجیده میشود بالاتر باشد به آن معنا است که هارد اکسترنال شما قادر به خواندن و نوشتن اطلاعات با سرعت بالاتری خواهد بود.
از سوی دیگر بالاتر بودن شاخص دور در دقیقه پیامد دیگری به نام بالاتر رفتن قیمت را به دنبال خواهد داشت. بنابراین اگر مایل به خرید یک هارد اکسترنال سریع هستید، باید هزینهی بیشتری را هم بابت در اختیار داشتن آن بپردازید. پیشنهاد میشود تنها در صورتی به سراغ هاردهای اکسترنال سریع و گران قیمت بروید که بحث زمان و جا به جایی سریع اطلاعات از اهمیت بالایی برایتان برخوردار باشد. در غیر این صورت اگر قصد خرید یک هارد اکسترنال جدید را به منظور ذخیرهسازی فایلهای مربوط به فیلم، عکس یا موزیک دارید، بهتر است سراغ نمونههای معمولی موجود در بازار بروید و پول خود را بیهوده برای خرید یک هارد اکسترنال سریع و گران قیمت هدر ندهید.
به طور کل اگر هارد اکسترنال و کامپیوتر یا لپتاپ شما از درگاه یو اس بی ۳ پشتیبانی میکند، میتوانید سرعت بیشتری را هنگام انتقال فایلها تجربه کنید و زمان کمتری را صرف این کار نمایید.
در این میان وجود تکنولوژیهای جدیدی نظیر تاندربولت نیز موجب شده است تا هاردهای اکسترنال مبتنی بر این تکنولوژی بتوانند سرعت بیشتری را هنگام خواندن و نوشتن اطلاعات به نمایش بگذارند. در حال حاضر درگاه تاندربولت شامل دو ویرایش میشود (همانند یو اس بی که اکنون به ویرایش سوم خود رسیده است).
ویرایش نخست درگاه تاندربولت اجازهی انتقال اطلاعات با سرعت ۱۰ گیگابایت بر ثانیه را به هارد اکسترنال میدهد. رقمی که در ویرایش دوم این دستگاه به ۲۰ گیگابایت بر ثانیه افزایش یافته است.
البته هماکنون تعداد هاردهای اکسترنال و کامپیوترهایی که از درگاه تاندربولت استفاده میکنند چندان زیاد نیست. با این حال احتمال میرود که در صورت فراگیرتر شدن این تکنولوژی نسبتا جدید، هاردهای اکسترنال بتوانند سرعت بیشتری را در زمینهی نقل و انتقال اطلاعات از خود به نمایش بگذارند.
سایر نکات مهم در بحث راهنمای خرید هارد اکسترنال
در گام آخر بحث راهنمای خرید هارد اکسترنال به موارد جانبی و تکمیلی این بحث میرسیم. مواردی که میتواند گزینههای بهتر و کاربردیتری را برای انتخاب پیش روی شما بگذارد.
اگر در کنار مواردی که پیشتر و در سطور قبل به آنها اشاره شد، حفظ امنیت اطلاعاتی که روی هارد اکسترنال خود ذخیره میکنید برایتان از اهمیت بالایی برخوردار است، میتوانید به سراغ گزینههای خاص موجود در بازار بروید. در واقع تعدادی از هاردهای اکسترنال موجود در بازار هستند که امکان رمزگذاری روی اطلاعات را در اختیارتان قرار میدهند. امکانی که توسط آن میتوانید تا حدی از ایمن ماندن اطلاعات ذخیره شده روی هارد اکسترنال خود خاطرجمع شوید.
از سوی دیگر ممکن است میزان اهمیت و حساسیت اطلاعات شما به اندازهای باشد که بخواهید محل ذخیرهسازی آنها یعنی هارد اکسترنال خود را تا حد امکان مقابل خطرات ریز و درشت بیمه نمایید. در این صورت باید به سراغ نمونههایی بروید که قابلیت مقاومت در برابر ضربه و رطوبت را داشته باشند و در صورت ضربه خوردن یا خیس شدن، اطلاعات شما را به خطر نیاندازند.
در این میان یکی دیگر از رخدادهایی که میتواند هارد اکسترنال را با خطر آسیب دیدگی و اطلاعات شما را با خطر از بین رفتن رو به رو سازد، نوسانات جریان برق است.
برای گریز از صدمه دیدن هارد اکسترنال در صورت مواجه شدن با خطر نوسانات جریان برق، برخی از این حافظههای خارجی به آداپتور اختصاصی مجهز هستند. به این ترتیب انرژی مورد نیاز برای فعالیت خود را از دستگاهی که به آن متصل هستند دریافت نمیکنند و آن را به صورت مستقل تامین مینمایند.
از سوی دیگر اگر جزو کاربران سیستم عامل ویندوز نیستید و از کامپیوترها یا لپتاپهای اختصاصی اپل استفاده میکنید باید هنگام انتخاب یک هارد اکسترنال جدید نسبت به پشتیبانی یا عدم پشتیبانی آن هارد از کامپیوترهای مبتنی بر سیستم عامل مک اطمینان حاصل کنید. چرا که بسیاری از هاردهای اکسترنال موجود در بازار تنها از سیستم عامل ویندوز پشتیبانی میکنند.
در این میان هاردهای اکسترنالی هم هستند که قابلیت گرفتن پشتیبان یا بک آپ خودکار از اطلاعات موجود روی هارد را در اختیار کاربران خود قرار میدهند. در واقع انتخاب این نوع از حافظههای جانبی خارجی میتواند گزینهی مناسبی برای آن دسته از کاربرانی باشد که چندان حال و حوصلهی گرفتن نسخهی پشتیبان دستی از اطلاعات مهم و حیاتی خود را ندارند.
در مجموع شاید نکات اشاره شده در بحث راهنمای خرید هارد اکسترنال بتواند به شما در امر خرید یک هارد اکسترنال مناسب و کارامد کمک کند. اگر نکات دیگری در این زمینه به ذهنتان میرسد میتوانید آنها را از طریق بخش نظرات با ما و سایر دوستان خود در میان بگذارید.