ستاره | سرویس چهرهها – در ادامه با زندگی شخصی و حرفهای این چهار چهره مطرح کشورمان بیشتر آشنا میشویم.
چهره ها و افراد مشهور متولد سیزده بهمن
در صورت تمایل به مطالعه درباره فردی خاص، با انتخاب نام او در فهرست موضوعی زیر به توضیحات مربوطه برسید.
۱. بزرگ علوی
۲. مرتضی مطهری
۳.مازیار میری
۴. شهرزاد مدیری
بزرگ علوی
سید مجتبی آقا بزرگ علوی معروف به بزرگ علوی، نویسنده و روزنامهنگار و سیاستمداری چپ گرا متولد ۱۳ بهمن ماه ۱۲۸۲ در تهران است. او در خانوادهای پر جمعیت به دنیا آمد و فرزند سوم خانواده بود. پدر او از اعضای حزب دموکرات و پدر بزرگش «سید محمد صراف» نمایندهٔ نخستین دوره مجلس شورای ملی بود. علوی مدتی برای تحصیل به آلمان رفت، اما دوباره به ایران بازگشت. او در ایران به دلیل داشتن عقاید سوسیالیستی به زندان افتاد. مدتی بعد به همراه تعدادی از دوستانش از جمله «صادق هدایت» گروه ربعه را تاسیس کرد که این گروه دوام زیادی نیاورد و منحل شد. بزرگ علوی سپس برای یادگیری زبانهای قدیمی ایرانی راهی هند شد. او نزدیک به وقایع ۲۸ مرداد برای شرکت در برنامهای مرتبط با نهادی چپ گرا راهی مجارستان میشود و چون در آن شرایط وی یک تودهای به حساب میآید رفتن به ایران را جایز نمیداند و به آلمان شرقی مهاجرت میکند و مدت ۴۰ سال در آنجا میماند.
او با اینکه تحصیلات دانشگاهی نداشت در دانشگاه هومبولت به عنوان استاد زبان فارسی مشغول به تدریس میشود. علوی در این مدت شروع به نوشتن چندین اثر میکند که مهمترین آنها “فرهنگ فارسی آلمانی” است که هنوز هم کاربرد زیادی در ادبیات دارد. بزرگ علوی با اینکه تقریبا در سه دهه پایانی عمرش فعالیت سیاسی نداشت، اما در ایران از او به عنوان یک مرد سیاسی چپ گرا یاد میشد. آثار بزرگ علوی به چهار دسته تألیفی به زبان فارسی، تألیفی به زبان آلمانی، ترجمه از فارسی به آلمانی و ترجمه از زبانهای دیگر به فارسی تقسیم میشود. از معروفترین آثار وی میتوان از رمان “چشم هایش” و “پنجاه و سه نفر” نام برد. او سرانجام در ۲۸ بهمن ماه ۱۳۷۵ به دلیل سکته قلبی در یکی از بیمارستانهای برلین درگذشت.
مرتضی مطهری
مرتضی مطهری مشهور به شهید مطهری متفکر و نویسنده متولد ۱۳ بهمن سال ۱۲۹۸ در فریمان مشهد است. وی در نوجوانی به حوزه علمیه این شهر رفت و پس از آن برای ادامه تحصیلات به حوزه علمیه قم آمد. ایشان ۱۵ سال در حوزه علمیه قم زیر نظر استادانی همچون «آیت الله بروجردی» و «امام خمینی» و «علامه طباطبایی» (فیلسوف بزرگ قرن حاضر) کسب فیض کرد. استاد در سال ۱۳۳۱ به تهران رفت و در مدرسه مروی مشغول به تحقیقات شد و سه سال بعد در دانشکده الهیات و معارف اسلامی شروع به تدریس کرد. ایشان همزمان با قیام ۱۵ خرداد فعالیتهای سیاسی خود را شروع نمود. استاد در این راه چندین بار به زندان رفته و بازداشت شده بود.
وی در سال ۱۳۴۶ در تاسیس حسینیه ارشاد فعالیت بسیاری کرد. مطهری در به ثمر رسیدن نهضت انقلاب اسلامی نقش بسزایی داشت و از معتمدین و مشاورین «امام خمینی» بود و در تشکیل شورای انقلاب نقش عمدهای را ایفا میکرد. استاد مطهری یکی از پرکارترین نویسندگان و عالمان مسئول دین در دوران معاصر است. وی سرانجام در سال ۱۳۵۸ از سوی گروهک تروریستی “فرقان” به شهادت رسید. روز شهادت استاد مرتضی مطهری، در ایران روز معلم نامگذاری شدهاست و هر سال آیینهای بزرگداشتی در همین ارتباط برگزار میشود.
مازیار میری
مازیار میری، کارگردان موفق ایرانی، در روز ۱۳ بهمن سال ۱۳۵۲ در محله دربند تهران متولد شد و در رشته تدوین از دانشکده صدا و سیما فارغ التحصیل شد. او ابتدا به عنوان تدوینگر در شبکه دو تلویزیون مشغول به کار شد و سپس نخستین فیلم بلند خود را با نام “قطعه ناتمام” در سال ۱۳۷۹ ساخت که یکی از آثار شاخص میری محسوب میشود. از جمله دیگر آثار فاخر این کارگردان موفق، میتوان به “حوض نقاشی”، “به آهستگی” و “سعادت آباد” اشاره کرد. میری علاوه بر کارگردانی، تدوینگر و مجری طرح نیز هست. مازیار میری یک استقلالی دو آتشه است و به قول خودش استقلال را دیوانهوار دوست دارد. او همچنین جوایز مختلفی را از آن خود کرده که از آن جمله میتوان “جایزه بهترین فیلم از جشنواره فیلم شارجه”، “جایزه بزرگ یونسکو از هفتمین جشنواره آسیا پاسیفیک” و نیز “سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران جشنواره فجر برای ساخت فیلم سینمایی حوض نقاشی” اشاره کرد.
شهرزاد مدیری
شهرزاد مدیری در روز ۱۳ بهمن سال ۱۳۷۵ در تهران متولد شد. او دختر مهران مدیری، کاگردان و بازیگر محبوب تلویزیون و سینماست. شهرزاد بر خلاف پدرش هیچ علاقهای به بازیگری ندارد و در رشته طراحی لباس تحصیل کردهاست. شهرزاد میگوید زمانی که با مهران مدیری قهر میکند، پدر برای آشتی اقدام میکند و قربان صدقهاش میرود تا آشتی کنند! او اکنون با چند تن از دوستانش یک برند طراحی لباس با نام “لورلای” دارد و لباسهایی برای افراد خاص و به صورت تکی ارائه میکند. نام شهرزاد مدیری اولین بار از زبان پدرش به طور عمومی در اختتامیه جشنواره فجر آورده شد، اما بسیاری چهره او را اولین بار در اکران خصوصی فیلم “ساعت پنج عصر” مشاهده کردند.