اعتماد به نفس، راهی به سوی موفقیت

اعتماد به نفس اساس موفقیت‌ها و پیروزی‌های بزرگ است. شما می‌توانید از عهده هر کاری برآیید به شرط آنکه به شدت خواستار آن باشید. تفاوت افراد متکی به نفس با مردم عادی در این است که آن‌ها به جای امید و آرزو، هدف و برنامه دارند. برای شروع از خودتان بپرسید: اگر شکست ناپذیر بودم، چه رویایی در سر داشتم؟

اعتماد به نفس
ستاره | سرویس روانشناسی – داشتن اعتمادبه‌نفس در تمامی جنبه‌های زندگی از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین دلیل بسیاری از مردم برای بالا بردن اعتماد به نفس خود، سخت تلاش می‌کنند. اما متاسفانه، بسیاری از آن‌ها در یک دور باطل اسیر می‌شوند؛ انسان فاقد اعتمادبه‌نفس، شانس موفقیت بسیار کمی دارد.

سر توماس جی واتسون، موسس شرکت IBM می‌گوید: “آیا می‌خواهید سرعت پیشرفت خود را بیشتر کنید؟ پس باید دو برابر قبل شکست بخورید!” انسان‌های موفق قاطعانه عمل کرده و با اعتماد به نفس کارشان را پیش می‌برند. هیچ عیبی ندارد که انسان اشتباه کند. درس گرفتن از اشتباهات است که باعث ساختن شخصیت افراد می‌شود. بدانید نیروهایی در درون شماست که اگر قادر به کشف و استفاده از آن باشید، می‌تواند شما را به جایی برساند که همیشه آرزویش را داشته‌اید. بایستی از ابتدا با خود عهد کنید، هر مشکلی هم که پیش بیاید، تا رسیدن به نقطه مطلوب دست از تلاش برندارید.

انسان‌هایی که اعتمادبه‌نفس بالایی دارند، به راحتی دیگران (مخاطبین، دوستان، همکاران، مدیران، مشتریان و حتی خانواده‌شان) را متقاعد می‌کنند و تحت تاثیر قرار می‌دهند. خبر خوب این است که می‌توان اعتمادبه‌نفس را با تمرین رفتار‌های خاصی ایجاد کرد و بهبود بخشید. هر تلاشی که برای بهبود اعتماد به نفس خودتان یا اطرافیان انجام دهید ارزشمند است.

 

اعتماد به نفس (self confidence) چیست؟

دو مقوله مهم با اعتماد به نفس ارتباط تنگاتنگ دارد: خودکارآمدی (self efficacy) و عزت نفس (self steem).
هنگامی که در یک حوزه علمی یا عملی مهارتی کسب می‌کنیم، یا به اهداف از پیش تعیین شده‌مان در زندگی می‌رسیم، احساس خودکارآمدی پیدا می‌کنیم. این احساس اعتماد به ما یادآوری می‌کند که اگر در حوزه‌ای سخت کار کنیم، موفق می‌شویم. این نوع از اعتماد به خود موجب می‌شود، انسان‌ها چالش‌های سخت را بپذیرند.
در اینجا مفهوم عزت نفس نیز مطرح می‌شود، که یک احساس کلی از این است که ما می‌توانیم با آنچه در زندگی برایمان پیش می‌آید مواجه شویم و حق شاد زیستن داریم. بخشی از این احساس از تایید رفتار ما توسط اطرافیان ایجاد می‌شود که به طور کامل تحت کنترل ما نیست. اما بخشی دیگر از درون ما سرچشمه می‌گیرد که با انجام تمرین‌هایی می‌توانیم عزت نفس خود را افزایش دهیم. مقاله راه‌های افزایش عزت نفس با ۱۱ نکته موثر در این زمینه راه گشاست.

 

اعتماد به نفس، کلید موفقیت در زندگی

 

در نگاه دیگران چقدر با اعتماد به نفس دیده می‌شوید؟

میزان اعتمادبه‌نفس شما از راه‌های گوناگونی برای دیگران نمایان می‌شود: رفتار شما، زبان بدن شما، نحوه صحبت کردن شما و آنچه که می‌گویید. به جدول زیر نگاه کنید. مقایسه‌ای میان رفتار‌های افراد با اعتمادبه‌نفس بالا و پایین است. کدام رفتار‌ها را در خود یا اطرافیان بیشتر دیده‌اید؟

 

رفتار افراد با اعتماد به نفس بالا رفتار افراد با اعتماد به نفس پایین
کاری که باور دارند درست است را انجام می‌دهند، فارغ از این که دیگران آنها را نقد یا مسخره کنند. عملکرد خود را براساس طرز فکر دیگران تنظیم می‌کنند.
برای دستیابی به اهداف خود ریسک می‌کنند. در منطقه امن خود می‌مانند و به دلیل ترس از شکست، از هر گونه ریسک  گریزانند.
اشتباهات خود را می‌پذیرند و از آنها درس می‌گیرند. برای پوشاندن اشتباهات خود بسیار تلاش می‌کنند و امیدوارند دیگران از اشتباهشان آگاه نشوند.
دیگران آنها را بخاطر موفقیت‌هایشان می‌ستایند. از خودشان تا می‌توانند در هر کجا و هر زمان تعریف می‌کنند.
از تعریف و تمجید دیگران قدردانی می‌کنند و می‌گویند: من واقعا روی این پروژه کار کردم و خوشحالم که شما تلاش‌های مرا دیدید. در جواب تمجید دیگران می‌گویند: نه کار سختی نبود، هر کسی می‌توانست آن را انجام دهد.
همان‌طور که در این مثال‌ها می‌بینید، اعتمادبه‌نفس پایین موجب تخریب شخصیت فرد و قضاوت منفی درباره خودش می‌شود. انسان‌های با اعتماد به نفس بالا، با دید مثبت نسبت به خود و توانایی‌هایشان، زندگی سرشار از شادی دارند.

 

چگونه اعتماد به نفس خود را افزایش دهیم؟

۱. آگاهانه زندگی کنید

بسیاری از مردم مانند یک ربات زندگی می‌کنند. همه کار‌ها را روزانه را به صورت روتین انجام می‌دهند و لحظه‌ای درنگ نمی‌کنند. همواره ذهنشان درگیر مساله‌ای است. اگر در خانه هستند، ذهنشان به مسایل مربوط به کار فکر می‌کند و وقتی در محل کار هستند، ذهنشان درگیر مسایل خانوادگی است.

۲. خودتان را بپذیرید

خودتان را همانگونه که هستید بپذیرید. همانگونه که طبیعت شما را خلق کرده است، طبیعی باشید. همواره به یاد داشته باشید، آنچه بیش‌تر از همه دیگران را جذب می‌کند، اندام و رنگ پوست شما نیست، بلکه اعتماد به نفستان است.

۳. میانه رو باشید

نه پرخاشگر و نه خیلی نرم! میانه رو باشید. انسان‌های نرمخو، توانایی نه گفتن به دیگران را ندارند و مطابق میل دیگران زندگی می‌کنند. انسان‌های پرخاشگر مستقیما به دیگر “نه” می‌گویند و پرخاش می‌کنند. اما انسان‌های میانه رو، آنچه که می‌خواهند بدون پرخاشگری به دست می‌آورند.

 

خودتان را باور داشته باشید

 

ویلیام جمیز، فیلسوف آمریکایی می‌گوید: “ما در مورد توانایی‌های‌مان آگاهی کامل نداریم و تنها از بخش کوچکی از منابع ذهنی و جسمی خود استفاده می‌کنیم. به همین دلیل انسان به طور کلی در محدوده بسیار کوچکی از گستره عظیم توانایی‌های خود زندگی می‌کند. او قدرت‌های بسیاری دارد که به خاطر عادت‌هایش نمی‌تواند از آن‌ها بهره بگیرد.”
ویژگی منحصر به فرد زنان و مردانی که کار‌های بزرگ انجام می‌دهند، داشتن این احساس است که انجام کاری بزرگ، بخشی از سرنوشتشان است. شما را به این جهان آورده‌اند تا در زندگی خود کاری شگفت انگیز انجام دهید! آیا شما بزرگی و عظمت خود را انکار می کنید؟
 
اعتماد به نفس یک عادت است و برای پرورش آن باید طوری عمل کنید که گویی از همین حالا اعتماد به نفسی که خواستار آن هستید را دارید. خودتان را آن طور که واقعا در درون هستید ببینید: انسانی آرام، قدرتمند و دارای اعتمادبه‌نفس. ذهن خود را با حرف‌ها، اندیشه‌ها، کتاب‌ها، سخنرانی‌ها و گفتگوهای مفید پر کنید. یادگیری مداوم مطالب مورد نیاز در حوزه کاری‌تان از ضروریات اولیه موفقیت در کار است. بدانید که هیچ کس جز خودتان نمی تواند مانع شود که در زندگی و کارتان جزء بهترین‌ها باشید!
شما می توانید با انجام  تست اعتماد به نفس از میزان اعتماد به نفسی که دارید مطمئن شوید و سپس بالا بردن اعتماد به نفس با ۵ راه ساده را در ستاره بخوانید.
برگرفته از: رموز اعتمادبه‌نفس در زندگی و کار برای همه / برایان تریسی
 
یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید