ستاره | سرویس سلامت – آهن از جمله مواد معدنی مهمی است که تاثیر زیادی در رشد طبیعی نوزادان دارد و این ماده معدنی وظیفه اصلیاش رساندن خون به تمام اندامها و ارگانهای حیاتی بدن است. معمولا پزشکان توصیه میکنند به نوزادان بالای ۶ ماه و تا ۲۴ ماهگی قطره آهن داده شود. چراکه کمبود این ماده معدنی مهم در بدن کودکان موجب ایجاد مشکلاتی همچون اختلال در رشد، کاهش بهره هوشی، کاهش قدرت تمرکز، خستگی، ضعیف شدن بدن و کماشتهایی میشود. این قطرهها با اسامی مختلف و در دو نوع ایرانی و خارجی در بازار وجود دارند. در ادامه با برخی از انواع قطره آهن آشنا میشوید.
معرفی برخی از انواع قطره آهن
۱. قطره سیدرال
سیدرال (Sideral) یک مکمل غذایی حاوی آهن لیپوزومال است که برای جبران کمبود آهن مورد استفاده قرار میگیرد. این قطره آهن از نوع خارجی و ساخت کشور ایتالیا بوده که برای رشد و نمو مناسب ذهنی و شناختی کودک مناسب میباشد. بهتر است مقدار مصرف توسط پزشک تعیین گردد اما به طور معمول میزان مصرف در اطفال روزانه ده قطره، معادل یک میلیلیتر میباشد. توجه داشته باشید که تامین نیاز آهن بدن در شیرخوارگی از موارد بسیار مهم بوده و والدین باید نسبت به این موضوع حساس باشند. توصیه اکید این است که قطره آهن به طور روزانه و سر وقت به کودک شیرخوار داده شود.
از مزایای قطره آهن سیدرال میتوان به طعم مطبوع آن و همچنین عدم سیاه شدن دندانها در طی مصرف آن اشاره کرد. برای جذب بهتر قطره آهن توصیه میشود آن را بین دو وعده شیردهی به کودک خود بدهید.
نحوه مصرف: قطره آهن سیدرال را میتوان مستقیما در دهان کودک چکاند و یا با نصف لیوان آب مخلوط کرده و ذره ذره به نوزاد خوراند. لازم است قبل از هر بار مصرف نیز بطری را به خوبی تکان دهید.
عوارض: برای آن مکمل عوارض جانبی خاصی گزارش نشده است.
۲. قطره آیروویت
قطره آیروویت (Irovit) به منظور درمان کم خونی در کودکان و همچنین زنان باردار استفاده میشود. این قطره علاوه بر آهن شامل اسید فولیک و ویتامین B12 هم میباشد. این دارو میتواند با داروهای دیگری مثل آسپرین تداخل داشته باشد، بنابراین لازم است قبل از مصرف لیستی از داروهایی که برای خود یا کودکتان مصرف میکنید را به اطلاع پزشک برسانید.
نحوه مصرف: میزان و نحوه مصرف دارو با توجه به شرایط پزشکی شما ممکن است متغیر باشد.
عوارض: از عوارض قطره آهن میتوان به سیاه شدن دندانها اشاره کرد که برای پیشگیری از این مورد میتوان محلول را با آبمیوه مخلوط کرده و یا آن را در قسمت انتهایی زبان کودک چکاند. علاوه بر این عوارض نادری مثل ورم، از دست دادن سریع وزن، اسهال، خارش و دانه دانه شدن پوست، واکنشهای آلرژیک و بیاشتهایی هم ممکن است ایجاد شود.
نحوه مصرف: میزان دقیق مصرف این مکمل باید توسط پزشک تعیین گردد اما به طور معمول روزانه حداقل ۱۵ میلیگرم آهن معادل ۱ میلیلیتر از این قطره بعد از غذا مصرف میشود. قبل از مصرف بطری را باید به خوبی تکان دهید.
عوارض: در صورتیکه به میزان مورد نیاز و طبق تجویز پزشک مصرف شود عارضه جانبی خاصی به دنبال نخواهد داشت.
مواد طبیعی حاوی آهن
اگرچه مکملهای آهن به وفور و به آسانی قابل دسترسی هستند اما بهتر است برای کمبود آهن و همچنین کمک به درمان کم خونی به سراغ موادی که در طبیعت یافت میشود برویم. مواد غذایی نسبتا زیادی وجود دارد که حاوی مقادیری از آهن بوده و مصرف مداوم آنها کمبود این ماده معدنی را در بدن جبران میکند.
این مواد شامل برخی از غذاها مثل گوشت، حبوبات (عدس، لوبیا، ماش و لپه)، مغزها (پسته و بادام)، زرده تخممرغ و سبزیجات میباشند که میتوانند در کنار مکملهای تجویز شده توسط پزشک، به تامین نیازهای بدن کودک کمک نمایند.
امیدواریم از این مطلب استفاده کافی را برده باشید. خواهشمندیم درصورتیکه تجربه مصرف هرکدام این مکملها را داشته و دیدگاهی در این باره دارید با دیگر خوانندگان مجله “ستاره” در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.
مهرسا
عاالی بود .سوالم اینه که قطره اهن سیدرال گوچه از چندماهگی میشه شروع کرد.؟یعنی محدودیت سنی داره؟
صفورا دادخواه
از ۴ ماهگی تا ۲ سالگی می توانید از قطره آهن برای کودک استفاده کنید.