ستاره | سرویس گیاهان و حیوانات – پامچال، یکی از زیباترین گلهای بهاری است. فصل گلدهی این گل اواخر زمستان و اوایل بهار است و یکی از اولین گلهایی است که گرم شدن تدریجی هوا و رسیدن بهار را خبر میدهد. پامچال گونههای متنوع با طیف رنگی وسیع داشته و میتوان به راحتی آن را در گلدان نگهداری و تکثیر نمود. در این بخش از ستاره نحوه تکثیر و نگهداری گل پامچال در گلدان را به شما آموزش خواهیم داد.
شرایط نگهداری گل پامچال در گلدان
- خاک: خاک مناسب برای کاشت پامچال مخلوطی از خاکبرگ، کوکوپیت، پرلیت و خاک تورب یا پیت ماس است. هرچه زهکش خاک بهتر و بافت خاک سبکتر باشد، گل پامچال بهتر رشد خواهد کرد.
- آبیاری: نیاز آبی گل پامچال بالا است و لازم است خاک گلدان همواره مرطوب باشد. توصیه میشود برای نگهداری گل پامچال در منزل، روزانه گیاه را آبیاری نموده و مهپاشی بر روی برگهای گیاه نیز انجام شود تا رطوبت هوای مورد نیاز گیاه تامین گردد.
- نور: گل پامچال نیاز به نور غیر مستقیم خورشید دارد. لذا توصیه میشود گیاه را در محیطی سایه و خنک قرار دهید. توجه داشته باشید، تابش مستقیم نور خورشید از پشت پنجره نیز برای گیاه مضر است و باعث سوختن برگهای گیاه خواهد شد.
- دما: گل پامچال نیاز به هوای خنک دارد. بهترین دما برای نگهداری گل پامچال دمای ۱۲ تا ۱۷ درجه سانتیگراد است. البته گیاه تا دمای ۲۶ درجه سانتیگراد را نیز تحمل میکند.
- کوددهی: استفاده از کود شیمیایی سوپرفسفات، کود ازته، کود پتاسیم و کوهادی حاوی آهن ماهی یکبار و در زمان گلدهی، به رشد بهتر گیاه کمک میکند ولی در طول زمستان که گل پامچال خفته است، نیازی به کوددهی ندارد.
- آفات و بیماریها: مهمترین آفات و بیماریهای این گل، مگس سفید، لکه برگی و قارچ خاکستری است.
پیشنهاد میشود کاشت گل برای عید؛ نکات و توصیههای مهم را نیز در ستاره مطالعه کنید.
گیاهشناسی گل پامچال
نحوه تکثیر گل پامچال
گل پامچال به دو روش کاشت بذر و تقسیم ریشه تکثیر میشود:
تقسیم ریشه:
- برای تکثیر گل پامچال به این روش، لازم است در فصل پاییز اقدام به این کار نمایید.
- گیاه مادری سالم و بدون آفت و بیماری را انتخاب کنید.
- گلدان مورد نظر را به طور کامل آبیاری کنید تا خاک گلدان کاملا خیس شود و بتوانید به راحتی گیاه را از داخل گلدان خارج نمایید.
- گیاه را از درون گلدان با احتیاط بیرون بکشید و با استفاده از دست و اگر لازم بود چاقو، ریشهها را به تعداد دلخواه تقسیم کنید و هریک از آنها را در گلدانهای جداگانه بکارید.
- گلدان را در محل خنک و دور از تابش مستقیم خورشید نگهداری نمایید و مراقب باشید سطح خاک گلدان همواره مرطوب باشد.
کاشت بذر:
- به این منظور لازم است بذر مرغوب با قوه نامیه بالا را تهیه کنید. زمان مناسب برای کاشت بذر پامچال، اواسط بهار تا اواسط تابستان است.
- بذرها را در خاک مناسب که با کودهای گیاهی مخلوط شده است، در عمق ۱۵ سانتیمتری بکارید.
- هماند روش قبل، گلدان را در محل خنک به دور از تابش مستقیم نور خورشید قرار دهید و هفتهای سه بار گیاه را آبیاری کنید.
- لازم به ذکر است بذر پامچال بعد از کاشته شدن به سرعت به خواب میرود و احتمال سبز شدن آن کاهش مییابد، بنابراین چنانچه تجربهای در این کار ندارید، پیشنهاد میکنیم از روش تقسیم ریشه برای تکثیر گل پامچال استفاده کنید.
جالب است بدانید گل و برگ گیاه پامچال خوراکی است و در طب سنتی از آن برای درمان بیماریها استفاده میشود. برای آشنایی با خواص گل پامچال در درمان بیماری ها، مطالعه این مطلب پیشنهاد میشود.
منابع: کتاب باغبانی و گلکاری در خانه و آپارتمان، سایت جامع گل و گیاه، بذرام