خواص ویتامین آ (A) چیست؟ + آشنایی با علائم کمبود ویتامین آ

از جمله خواص ویتامین آ برای بدن و سلامتی می توان به تقویت بینایی، حفظ سلامت پوست، کمک به رشد دندانها و استخوانها، عملکرد مناسب سیستم ایمنی و بهداشت باروری اشاره کرد. ریزش مو، مشکلات پوستی، خشکی چشم، شب کوری و بالا رفتن حساسیت به عفونت‌ها نیز از علائم کمبود ویتامین آ است.

خواص ویتامین آ

ستاره | سرویس خواص شناسی – ویتامین آ (Vitamin A) معمولا در منابع حیوانی مانند جگر، ماهی و تخم مرغ یافت می‌شود. البته منابع گیاهی ویتامین آ نظیر هویج، کدو حلوایی، سبزیجات سبز و زرد و نیز  در میوه هایی مانند طالبی و زرد آلو پیدا می‌شود که به شکل بتاکاروتن (پیش‌ساز ویتامین آ) است و در بدن به این ویتامین تبدیل می‌شود. در این بخش از ستاره به معرفی مهمترین خواص ویتامین آ برای سلامتی و علائم کمبود این ویتامین در بدن پرداخته‌ایم. لطفا با ستاره همراه شوید.

 ویتامین آ (A)

 

خواص ویتامین آ

این ویتامین جزو گروه ویتامین‌های محلول در چربی است و مهمترین خواص ویتامین آ شامل موارد زیر می‌شود:

  •  پیشگیری از چین و چروک و پیری پوست:‌ دریافت مقادیر کافی ویتامین آ. به سلامت پوست کمک می‌کند و پیری را به تعویق می‌اندازد. به طور کلی مصرف ویتامین ا و استعمال موضعی آن بر روی پوست، باعث حفظ رطوبت و پیشگیری از خشکی و چروک پوست می‌شود. این ویتامین به ساخت کلاژن پوست کمک می‌کند و از این رو سبب استحکام پوست شده و افتادگی و چین و چروک را به تعویق می‌اندازد. از منابع این ویتامین امروزه در ساخت انواع کرم‌های آرایشی استفاده میشود.

  • درمان جوش صورت: مصرف ویتامین آ به صورت خوراکی و یا پماد ویتامین آ و استعمال آن به طور موضعی، از داروهای معمول برای درمان جوش صورت است.

  • تقویت سیستم ایمنی بدن: ویتامین آ همانند سایر ویتامین‌ها نوعی آنتی اکسیدان محسوب می‌شود و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند و قدرت مقابله بدن در برابر بیماری و عفونت را افزایش می‌دهد.

  • خواص ویتامین آ برای چشم: ویتامین A برای تقویت بینایی بسیار موثر است.  پیشگیری از شب کوری، حفظ سلامت چشم‌ها و رفع خشکی چشم از خواص این ویتامین برای چشم است.

  • سلامت استخوانها: مصرف ویتامین آ به سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها کمک میکند. دریافت مقادیر کافی از این ویتامین در کودکی، باعث رشد بهتر، بهبود نحوه استخوان بندی و همچنین تشکیل عروق و بافت‌های مختلف در کودکان می‌شود.

  • پیشگیری از سرطان: مصرف ویتامین آ، از پیشرفت سلول‌های سرطانی جلوگیری کرده و در نتیجه در مبارزه با سرطان‌ها مؤثر است. مطالعات نشان می‌دهند مصرف مقادیر کافی و به اندازه این ویتامین، از بروز سرطان ریه، سرطان پروستات، سرطان سینه، سرطان تخمدان، سرطان مثانه، دهان و پوست تا حد زیادی می‌کاهد.  

  • کمک به فعالیت هورمونهای بدن: بسیاری از هورمون‌های بدن که ساختار آنها از کلسترول و چربی ها است با کمک ویتامین آ ساخته می شوند، این هورمون های شامل هومونهای ترشح شونده توسط غدد فوق کلیوی ، تستسترون، آندروسترون، آدرنالین است که وظایف بسیار مهمی از قبیل تولید انرژی، افزایش قند خون، تنظیم سیستم جنسی و … را ایفا می‌کنند و ویتامین آ به طور غیر مستقیم در عملکرد صحیح آنها نقش دارد.

 

علائم کمبود ویتامین آ

  1. کمبود شدید این ویتامین اولین تاثیر خود را بر روی قدرت بینایی افراد می‌گذارد و باعث ضخیم‌شدن قرنیه و نابینایی می‌شود.  شب‌کوری و خشکی شدید چشم از عوارض جانبی کبود ویتامین آ است و در نتیجه عدم درمان و تامین ویتامین مورد نیاز، احتمال بروز عفونت، پارگی یا تخریب بافت قرنیه افزایش می‌یابد و نتیجه‌ این اتفاقات، نابینایی فرد خواهد بود.
  2. آسیبهای پوستی از دیگر علائم کمبود ویتامین آ است. در اثر این کمبود خشکی شدید پوست و پوسته پوسته شدن رخ می‌دهد و در مواقع کمبود بحرانی و شدید، در غشای مخاطی دستگاه تنفسی، دستگاه گوارشی و مجاری ادراری نیز ممکن است رخ بدهد که مشکلات عدیده‌ای را به همراه خواهد داشت. همچنین کمبود ویتامین آ باعث افزایش جوش و آکنه بر روی پوست می‌گردد.
  3. کمبود ویتامین آ در کنار سایر مواد مغذی باعث بروز شوره سر و خشکی موها می شود.
  4. همانطور که گفته شد، سیستم ایمنی بدن در اثر کمبود ویتامین آ ضعیف می‌شود و درنتیجه احتمال بروز عفونت‌های تنفسی افزایش می‌یابد. تأخیر در رشد و عفونت‌های ناشی از کمبود شدید این ویتامین در کودکان رایج‌تر است. به طور کلی کمبود این ویتامین، باعث  ابتلای مکرر به بیماری‌ها و عفونت‌ها خواهد شد.

 

برای آشنایی با سایر عوارض کبود این ویتامین و منابع غذایی تامین کننده آن، مطالعه مطلب منابع ویتامین A در چیست؟ + عوارض کمبود ویتامین A (آ)  را به شما پیشنهاد میکنیم

در پایان لازم به ذکر است  برخي از بيماري‌ها مثل اختلالات جذب و اسهال چرب باعث مي‌شوند، كبد نتواند ميزان كافي از اين ويتامين را جذب كرده و فرد با وجود مصرف منابع غذایی حاوی آن ویتامین، همچنان علائمي از كمبود ويتامين آ را نشان خواهد داد.

شما چه تجربه ای در این زمینه دارید؟ خوشحال می‌شویم تجربیات خود را با ما و دیگر مخاطبان ستاره در میان بگذارید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید