ستاره | سرویس خواص شناسی – ویتامین ب۱۲ در آب حل شدنی است و در مقادیر بسیار کم برای بدن انسان لازم و ضروری است. رنگ این ویتامین قرمز است و در منابع به آن ویتامین قرمز یا سیانوکوبالامین گفته میشود؛ هرچه رنگ آن سرخ تر باشد، اثرش بیشتر است. این ویتامین تنها ویتامین از گروه ویتامینهای ب است که دارای مواد معدنی میباشد و به تنهایی در معده جذب نشده، برای جذب لازم است همراه با مواد دارای کلسیم مصرف شود. با خواص ویتامین ب۱۲، نقش آن در سلامت و عوارض ناشی از کمبود آن آشنا شوید.
خواص ویتامین ب۱۲ چیست و چه نقشی در سلامت بدن دارد؟
- ویتامین ب۱۲ به پیشگیری و درمان کم خونی کمک میکند. به طور کلی ساخت و بازسازی سلولهای قرمز خون نیاز حتمی به ویتامین ب۱۲ دارد.
- این ویتامین به رشد کودکان کمک میکند و باعث افزایش نیروی بدن میشود.
- تقویت قلب از مهمترین خواص ویتامین B12 در بدن انسان است.
- درمان نازایی، آسم، سردردهای میگرنی و افسردگی
- ویتامین ب۱۲ به همراه اسید فولیک نقش بسزایی در تشکیل لوله عصبی جنین و پیشگیری از نقایص مادرزادی جنین دارد.
- افزایش تراکم استخوانی و پیشگیری از شکستگی استخوان و پوکی استخوان
- ویتامین ب۱۲ برای سلامت اعصاب موثر است و مصرف مقادیر کافی آن در تقویت حافظه، تعادل و تمرکز موثر میباشد.
- کمک به جذب بهتر چربیها، پروتئین و مواد نشاستهای از خواص ویتامین ب۱۲ است. این ویتامین برای تولید DNA و RNA ضروری است و در عملکرد برخی آنزیمهای خاص که موجب سوخت و ساز کربوهیدرات و کنترل چربی میشود، نقش دارد.
- یکی از مهمترین فواید ویتامین ب۱۲ توانایی آن در تسریع فعالیت های متابولیک و بالا بردن سطح انرژی افراد است.
- بهبود بیماریهای خونی و صدمات مغزی از فواید ویتامین B12 در درمان بیماریها است.
بهترین منابع ویتامین ب۱۲
ویتامین ب۱۲ فقط از منابع حیوانی تهیه و تامین میگردد. جگر، گوشت گاو، سیرابی، تخم مرغ، شیر، پنیر و قلوه از بهترین منابع تامین کننده ویتامین ب۱۲ هستند. همچنین مقادیر جزئی از این ویتامین در کندر، قارچ و بعضی صمغهای گیاهی یافت شده است.
عوارض کمبود ویتامین ب۱۲
کمبود ویتامین ب۱۲ در افرادی که رژیمهای سخت غذایی گرفتهاند، زنان باردار، شیرده و افرادی که مشکل غده تیروئید دارند بیشتر مشاهده میشود. علائم کمبود ویتامین ب۱۲، پنج تا ده سال طول میکشد تا ظاهر شود و علت آن هم استفاده از ذخائر این ویتامین در بدن انسان است.
مهمترین عوارض کمبود ویتامین ب۱۲ فلج، ورم اعصاب متعدد، بی اشتهایی، کم خونی و کاهش رشد و نمو در کودکان است. همچنین کمبود این ویتامین را میتوان به راحتی با علائمی مثل خستگی، کند شدن واکنشهای بدن، مشکلات حافظه، خشک شدن اندامهای بدن و احساس ضعف تشخیص داد. کمبود ویتامین ب۱۲ بیماریهایی مانند آلزایمر، سکته قلبی و کم خونی داسی شکل را تشدید میکند.
مسمویت با ویتامین ب۱۲
تاکنون گزارشی مبنی بر مسمومیت این ویتامین، حتی در مقدار مصرف بالا دیده نشده است. تنها مشاهده است که در برخی افراد، مصرف مقادیر بالای این ویتامین میتواند باعث جوش صورت شود.
در پایان لازم به ذکر است، مصرف مشروبات الکلی، بعضی از هورمونها و قرصهای خواب آور اثرات مفید این ویتامین را از بین میبرد. همچنین داشتن رژیمهای سخت و طولانی غذایی باعث کمبود این ویتامین میشود. متخصصصان تغذیه به این افراد، کودکان، زنان باردار، شیرده و افراد مسن، مصرف مکملهای ویتامین ب۱۲ را توصیه میکنند.
منابع: کتاب نقش موثر ویتامینها در پیشگیری و درمان بیماری ها، کتاب خواص درمانی عرقیات گیاهی و ویتامینها