ستاره | سرویس گیاهان و حیوانات – تربچه یکی از سبزیهای اشتهاآور با ارزش غذایی بالا و خواص درمانی بسیار است و به دلیل دوره رشد سریع و فضای کمی که نیاز دارد، انتخاب خوبی برای کاشت در محیط آپارتمان است. در این بخش از ستاره نحوه کاشت تربچه در گلدان را به شما آموزش میدهیم.
روش کاشت تربچه در گلدان
۱. گلدان مورد نظر خود را با خاک مناسب پرکنید . خاک باغچه مخلوط با خاکبرگ و ماسه بهترین خاک برای کاشت تربچه است. خاک باید زهکشی خوبی داشته باشد و با کودهای آلی غنی شده باشد. همچنین میتوانید به جای گلدان از ظروف پلاستیکی موجود در منزل نیز استفاده کنید. فقط کافی است ته آن سوراخی برای خروج آب اضافی ایجاد نمایید.
۲. همانطور که در روش کاشت سبزی خوردن گفته شد، برای پر کردن گلدان به ارتفاع حداقل ۱۵ سانتیمتر داخل آن خاک بریزید و سطح آن را مرطوب کنید. اضافه کردن مواد مغذی به خاک بهتر است قبل از کاشت بذر انجام شود زیرا تربچه دوره رشد کوتاهی دارد.
۳. برای اینکه از سبز شدن بذرها مطمئن شوید، پیشنهاد میکنیم آنها را یک شب بخیسانید. به این منظور بذرها را در یک دستمال یا گونی مرطوب قرار دهید.
۴. بذرهای تربچه را بر روی سطح رویی خاک بکارید و به عمق نروید. میتوانید بذرها را به آرامی بر روی سطح خاک بپاشید و سپس روی آن را با لایه نازکی از خاک در حد چند میلیمتر بپوشانید. فاصله بین بذرها را ۲ تا ۴ سانتیمتر در نظر بگیرید.
۵. گلدانها را به محلی گرم و دور از وزش مستقیم باد منتقل کنید. لازم است بستر کاشت تربچه همواره مرطوب و نه غرقاب نگه داشته شود و حداقل روزی ۶ ساعت برابر نور خورشید به گیاه بتابد.
۶. چنانچه رشد تربچهها کند بود، میتوانید به آن مقداری کمپوست اضافه کنید.
۷. سبزی تربچه خیلی زود رشد میکند (بذر تربچه ۴ تا ۷ روز بعد از کاشت سبز می شود)، بنابراین بعد از گذشت سه هفته به تربچههای خود سر بزنید. زمانی که تربچه ها به اندازه مورد نظرتان رسیدند آنها را برداشت کنید. تربچههای کوچکتر طعم بهتری دارند. همچنین بزرگ شدن زیاد تربچه باعث سفت شدن و آسیب به ریشه گیاه میشود.
۸. در حالت معمول باغبانها، هنگامی که قطر تربچهها، به ۲/۵ سانتیمتر رسید، برداشت را آغاز میکنند. اما اگر قصد دارید از برخی تربچهها برای تهیه بذر استفاده کنید، باید اجازه دهید گیاه برای مدت بیشتری درخاک باقی بماند.
گیاه شناسی تربچه
تربچه از لحاظ مصرف گیاهی یکساله و از لحاظ تهیه بذر گیاهی دوساله محسوب میشود. این گیاه دارای انواع و اقسام فراوانی است. برگهای آن بیضی شکل و کشیده هستند و اطراف برگ دارای بریدگی و شکاف بوده و زبر (خشن) میباشد.
برگها مستقیم از ریشه خارج میشوند. قسمت اصلی و خوراکی تربچه برجستگی انتهایی برگها است که به رنگهای مختلف، سفید، قرمز و دو رنگ دیده میشود .
بذر تربچه، قرمز رنگ، کروی شکل و نسبتا ریز است. قوه نامیه این بذر در حدود ۵ سال است و بذر تهیه شده از تربچه برای کاشت بعدی حداکثر تا ۵ سال قابل استفاده میباشد. ولی بهترین محصول از بذرهای جوان که حداکثر ۳ ساله هستند، تولید میشود.
خواص تربچه و برگ این گیاه بسیار گسترده است. تربچه دارای خاصیت ضدسرطانی بوده (سرطان سینه و سرطان پروستات) و برای درمان اختلالات معده و کبد مناسب است. این گیاه کوچک حاوی مقادیر قابل توجهی پتاسیم، اسید فولیک، مس، امگا ۳ و ۶، ویتامینهای A ، C ، K ، منیزیم، روی و… میباشد.
شرایط محیطی مورد نیاز کاشت تربچه
خاک: ترکیب خاکبرگ، خاک باغچه، کوکوپیت و پیت ماس برای کاشت تربچه در گلدان مناسب است. لازم به توضیح است، هر چقدر خاک تربچه سبکتر، پوکتر و دارای مواد مغذی بیشتر باشد، محصولی بهتر تولید خواهد شد.
آبیاری: بستر کاشت تربچه باید همواره مرطوب باشد. البته دقت کنید خاک حالت خیس و غرقابی پیدا نکند. به طور کلی تا زمان سبز شدن به طور روزانه و بعد از سبز شدن و دو برگی شدن گیاه، هفتهای دو بار آبیاری مناسب است. لازم است بدانید آبیاری زیاد به گیاه باعث عدم تشکل تربچه شده و گیاه فقط برگ میدهد.
نور: گیاه تربچه به نور کامل خورشید نیاز دارد. بهترین حالت برای این گیاه قرارگیری در آفتاب کامل میباشد.
دما : تربچه سبزی فصل سرد است. بهترین دما برای رشد تربچه ۱۳ تا ۱۸ درجه سانتیگراد میباشد.
به طور کلی طعم تربچه بستگی زیادی به تغذیه و زمان برداشت آن دارد. ازت زیاد، کود حیوانی فراوان و خشکی هوا و همچنین برداشت دیرتر از موعد تربچه، باعث تند شدن مزه و سفت شدن آن میشود. کاشت تربچه در منزل همانند کاشت لوبیا، برای کودکان بسیار آموزنده است و آنها میتوانند مراحل کاشت و رشد گیاه را از نزدیک مشاهده کنند.