نکاتی بسیار مهم برای داشتن شیردهی موفق
مصرف بیشتر غذاهایی مثل آش، شوربا، حلیم و ….
پرهیز از خوردن غذاهای تند و چرب
وعده های غذایی کوتاه تر و بیشتر
فهرستی مناسب و سالم از رژیم غذایی دوران شیردهی: راز موفقیت شیردهی
در ادامه غذاهایی به شما معرفی میشود که باید در رژیم غذایی دوران شیردهی قرار دهید.
- جوانه شنبلیله
- سیر
از سیر میتوانید در تمام غذاها نظیر سوپ استفاده کنید.
- دانههای زیره، دانههای خشخاش و دانههای روغنی
آن دانهها شیرآور هستند.
- کدو
کدو به تقویت و افزایش شیر مادر در دوران شیردهی کمک بسیاری میکند.
- برگ های شوید
برگهای شوید، برای سلامتی نوزاد و مادر بسیار مفید است.
- بادام ها
بادامها را در آب غوطه ور کنید و سپس صبحها بشویید و مصرف کنید. بادام باعث افزایش هوش نوزاد میشود.
- آب نارگیل
آب نارگیل دارای مواد مغذی کامل است و شما را به صورت هیدارته نگه میدارد.
- شیر و کره ی آب شده
کرهی آب شده و شیر برای افزایش کلسیم مفید است. برای جلوگیری از بروز کمر درد و یا زانو درد، این مواد در آینده برای مادر شیرده مفید خواهند بود.
- صمغ خوراکی
این مواد باعث افزایش استحکام استخوان های مادر و نوزاد می شود.
- آب
میتوانید آب را به هر مقدار مصرف کنید. آب پس از هضم به شیر تبدیل میشود.
- غلات جوانه زده
دانههای جوانه زده بسیار سالم تر از دانههای خشک شده هستند. سعی کنید از جوانههای گندم و غیره استفاده کنید. میتوانید از پودر جوانههای خشک شده نیز استفاده کنید. از این مواد در رژیم غذایی دوران شیردهی خود استفاده کنید.
- برگ مورینگا
مرحله اول: ۴۰ روز اول بعد از تولد
مرحله دوم: پس از ۴۰ روز تا ۶ ماه (تغذیه فقط با شیر مادر است)
مرحله سوم: از هفت ماهگی تا دوسالگی (تغذیه با شیر مادر هم وجود دارد)
مرحله اول: یک رژیم غذایی مناسب برای ۴۰ روز اول شیردهی
همه غذاهای سنتی شیرآور را در رژیم غذایی خود انتخاب کنید.
- محدودیتها را گسترش دهید، با تغییر غذاهای سالم به غذاهای سنتی، غذاهای چرب یا غلیظ درست نکنید. همچنین بهتر است از غذاهای ترش استفاده نکنید.
- تمام رژیمهای غذایی مایع نظیر فرنی و غیره را در رژیم غذایی دوران شیردهی جای دهید، چراکه به راحتی هضم میشوند و برای رژیم غذایی مادر شیرده محدودیت ایجاد نمیکند. بهتر است غذاهای سالمی مانند سالاد، برنج و غیره را نیز مصرف کنید.
- غذاهای غنی را انتخاب کنید تا بتوانید نیازهای دو بدن (بدن مادر و بدن نوزاد) را رفع کنید.
- در رژیم غذایی سنتی، ممکن است غذای مادر شامل آجیل هم باشد. اما شما مجبور به خوردن بیش از اندازهی آن نیستید. این مواد، بسیار مغذی هستند و بهتر است که در برنامه غذایی مادر به طور متعادل قرار گیرند.
- صبحانه را صبح زود میل کنید و در آخر شب هم نیز، یک لیوان شیر بخورید زیرا نوزاد در طول شب نیاز به تغذیه دارد. بدن خود را برای شیردهی به نوزاد در هر زمان باید آماده کنید.
- بهتر است از غذاهای سرخ شده، ادویه جات، روغنهای اضافی و مواد غذایی غیر مفید پرهیز کنید چراکه این مواد باعث ناراحتی سیستم گوارش نوزاد میشود.
- بهتر است از این مواد نیز دوری کنید: سیب زمینی، گل کلم، کلم و کلم بروکلی. همانطور که در بالا اشاره شده است، باید از غذاهای غنی و حاوی مواد مغذی در هر وعدهی غذایی استفاده کنید، زیرا باید غذای مورد نیاز خود و کودک را تامین کنید. پس بهتر است غذاهایی که کالری کمتری دارند را مصرف نکنید.
نمونهای از یک رژیم غذایی دوران شیردهی در ۴۰ روز اول تولد
صبحانهی اول در ساعت ۶ صبح میل شود.
- یک قسمت از پنیر، شیر و شیر بادام استفاده کنید.
- چای گیاهی که از مادهای شیرآور ساخته شده است، مصرف کنید.
- این وعده بهتر است گیاهی باشد و از جوانههای شنبلیله استفاده کنید.- یک لیوان شیر
- میوههایی غیر از مرکبات
ساعت ۱۲:۳۰ دقیقه ناهار
- میوههای خشک شده و فرنی مصرف شود.
- چای گیاهی
- انگور، زیره سبز، سبزیهای تازه و سیر داشته باشد.
- مکمل های گندم نیز داشته باشد.
- برنج
- یک لیوان شیر با خرما میل شود.
نکات مهم یک رژیم غذایی دوران شیردهی
- گیاه خواری شامل ماهی و گوشت سفید نیز میشود اما از آن ها نیز استفاده نکنید. شما باید از خوردن گوشت اجتناب کنید. شما باید از آنها فقط در سوپ استفاده کنید. بهتر است گوشت را به مدت طولانی بجوشانید تا عصارهی خود را به آب دهد سپس سوپ تهیه کنید. استفاده از سفیدهی تخم مرغ در صبحانه نیز توصیه میشود.
- شما باید از نوشیدنیهای مایع و آب فراوان استفاده کنید. اغلب زمانهای تغذیه نوزاد با شیر مادر، مادر دچار تشنگی میشود، پس بهتر است یک لیوان آب قبل از شروع شیردهی به نوزاد میل شود.
- شما میتوانید به جای استفاده از آب، از چایهای گیاهی استفاده کنید.
- به جای شکر، از شکر قهوهای استفاده کنید زیرا منبع غنی از آهن است.
مرحله دوم: بعد از گذشت ۴۰ روز، تا زمانی که کودک ۶ ماهه شود.
شما ممکن است به آرامی سبزیجات، میوهها، مرغ و گوشت گاو را به رژیم غذایی دوران شیردهی خود اضافه کنید اما ا از مصرف غذاهای تند، روغن اضافی و غذاهای چرب اجتناب کنید.
در یک روز بیش از یک غذای تازه در رژیم غذایی دوران شیردهی خود استفاده نکنید زیرا شما میخواهید ببینید که آیا این مواد غذایی برای کودک مناسب است یا نه. (کودک دچار کولیک نمیشود و به طور معمول تغذیه میکند).
مرحله سوم: از ۷ ماهگی تا ۲ سالگی
نکته: در دوران شیردهی از مصرف سیگار و الکل خودداری کنید.
نکات ضروری که باید هر مادر درباره شیردهی بداند!
- سعی کنید نوزاد خود را در فواصل مکرر تغذیه کنید؛ زیرا بیشتر نوزادان از شیر شما تغذیه میکنند، مخصوصاً غذای شب برای تغذیه با شیر مادر ضروری است و شیر بیشتری تولید میکند.
- از آنجا که شیر یک غذای کامل است، بنابراین برای شش ماه اول نوزاد شما کافی است. این بدان معناست که نیازی به مکمل اضافی مانند آب و یا آبمیوه نیست. با این حال، مادران میتوانند مکملهای اضافی برای افزایش تولید و مواد مغذی شیر مادر را مصرف کنند.
- برای تغذیه مناسب برای کودکان، ضروری است که شما مقادیر کافی از محصولات مایع مانند سوپ، آبمیوه، شیر و مهتر از همه آب مصرف کنید.
- نوک سینهی خود را پس از تغذیه نوزاد حدود چند دقیقه در معرض هوا و نور قرار دهید. قبل از مصرف نوزاد از شیر مادر هم، نوک سینه را به کمی از شیر مادر آغشته کنید زیرا خواص ضد عفونی کنندگی دارد.
- بهتر است سینههای خود را کمی ماساژ دهید. این کار سبب کاهش درد و تورم، و تنظیم جریان شیر میشود.
- با استفاده از رژیم غذایی دوران شیردهی، وزن شما افزایش مییابد اما نگران نباشید. چون میتوانید بعد از قطع شیردهی نوزاد تمرینات ورزشی را شروع کنید و به وزن ایده آل خود برسید؛ زیرا در این زمان نوزاد شما وابسته به رژیم غذایی دوران شیردهی است. چون در این رژیم چربی، کربوهیدراتها و دیگر مواد مغذی برای سلامتی و خواب کافی نوزاد شما مورد نیاز است.
- زنانی که بیرون از خانه کار میکنند، شیر خود را درون شیشه شیر برای کودک ذخیره کنند و قبل از اینکه به نوزاد بدهند شیر را گرم کنند. بهتر است شیشه شیر را در درون آب، گرم کنید؛ زیرا حرارت مستقیم به شیر ویتامین c شیر را از بین میبرد.
سخن آخر
بهتر است برای انتخاب رژیم غذایی دوران شیردهی از راهنماییهای فوق استفاده کنید تا بهترین رژیم غذایی دوران شیردهی انتخاب شود. به موقع غذا مصرف کنید تا تولید شیر به مقدار کافی باشد و نوزاد تغذیه کافی داشته باشد. خوردن انواع غذاهای مغذی باعث افزایش مواد مغذی شیر مادر میشود.