ستاره | سرویس فرهنگ و هنر – از هنر میناکاری برای تزئین فلزاتی چون مس، طلا و نقره استفاده میشود. میناکاری از صنایع دستی ایران و مخصوصا اصفهان به شمار میآید، اما قدمت طولانی در سراسر جهان دارد. برخی از کارشناسان قدمت آن را بیش از ۵۰۰۰ سال میدانند. اگر میخواهید با تاریخچه میناکاری در ایران و جهان آشنا شوید با ما همراه باشید.
تاریخچه میناکاری در ایران
میناکاری در زمان هخامنشیان و پیش از آن
بشقابهای میناکاری شده دوره ساسانیان
سلجوقیان؛ دوره اوج میناکاری
سینی آلب ارسلان از دیگر نمونههای میناکاری روی نقره در زمان سلجوقیان است که در موزه هنرهای زیبای بوستون نگه داری میشود. خالق این اثر استاد «حسن الکاشانی» است که نام او با خط کوفی بر روی این سینی حک شده است.
پیدا کردن شکل شرقی در دوره تیموریان
استفاده از تصاویر ختایی و اسلیمی در دوران صفویان
میناهای ظریف دوران قاجار
میناکاری در دوران معاصر
از هنرمندان میناکار معروف معاصر میتوان به غلامحسین فیض اللهی، حسین هنردوست، مهدی غفاریان، برادران نعمتاللهی، محمد علی فرشید، ابراهیم زرقونی و فرزندان شکرالله صنیع زاده و خانم مینا جوهری اشاره کرد. برای آشنایی با هنر فیروزه کوبی، این مقاله را در ستاره مطالعه کنید.
تاریخچه میناکاری در جهان
شش انگشتر طلا مربوط به ۱۳ سده پیش از میلاد در قبرس و مجسمه معروف زئوس یونان مربوط به ۵۰۰ سال پیش از میلاد به هنر میناکاری آراسته شده اند و نشان میدهد میناکاری نه تنها در ایران، بلکه در اروپا هم قدمتی طولانی دارد؛ بنابراین بهتر است نگاهی به تاریخچه میناکاری در سراسر جهان داشته باشیم.
- پیشینه هنر میناکاری را میتوان مهارت مصریان در استفاده از لعاب شیشه بر روی برخی از اشیا دانست. قدیمیترین نمونههای میناکاری در جهان مهرههای طلای مربوط به تمدن میسنی در ۱۴۵۰ ق. م (قبل از میلاد) هستند که برای تزئین آنها از لعاب آبی رنگ استفاده شده بود.
- آشنایی یونانیان با میناکاری به قرن ششم قبل از میلاد برمی گردد، آنها برای تزئین زیورآلاتی که به وسیله ملیله کاری با سیمهای نازک طلا و نقره ساخته شده بودند، از لعاب مینا استفاده میکردند.
- هنرمندان سلتی در ۴۰۰ ق. م از میناکاری برای تزئین جواهرات استفاده میکردند و این هنر تا زمان امپراطوری روم ادامه داشت. رومیان از میناکاری برای تزئین مدالها و جواهرات بزرگ استفاده میکردند.
- پس از میلاد مسیح در دوره بیزانس، هنر میناکاری در جهان اوج گرفت. نقوش گیاهی و رنگهای خالص کار شده روی طلا، در قرون وسطا نشان دهنده رواج میناکاری در این دوران است.
- دوره رنسانس را میتوان دوره پیدایش شیوههای جدید میناکاری دانست. در قرن ۱۷ ام برای تزئین اشیا کوچک قیمتی از رنگهای مینا استفاده میشد و در قرن ۱۸ ام ساعت سازان انگلیسی از صفحات میناکاری شده برای ساخت ساعت استفاده میکردند. در این دوران رواج شیوههای صنعتی مانند استفاده از کورههای پیشرفته و طرحهای آماده چاپی به تولید آثار میناکاری شده در زمان کوتاه کمک کرد.
- استفاده از طلاه به جای مس در قرن ۱۸ ام باعث شد تا آثار میناکاری در دسترس عموم قرار بگیرد. جعبه انفیه دان کوچک که طرح مکان ویژه یا رویدادی تاریخی بر آنها نقش بسته است، ازمعمولترین آثار میناکاری شده این قرن هستند.
- در نیمه دوم قرن ۱۹ ام هنرمندان از لعاب مینا بر روی آهن استفاده کردند، قیمت ارزان آهن نسبت به طلا و مس باعث شد، این هنر وارد مرحله تجاری شود و از آن برای تزئین وسایل خانه از جمله ظروف فلزی آشپزخانه و حمام استفاده شود.
- هنر میناکاری در چین از قرن ۱۴ ام آغاز شد، در قرن ۱۸ ام به اوج رسید و امروزه بخشی از صنعت این کشور را به خود اختصاص داده است. اشیای میناکاری شده چینی مربوط به سالهای مختلف، بیانگر رشد و تکامل این هنر در چین هستند.
- در دوران معاصر هنرمندان و جواهرسازان بیشتر از رنگهای مات و طرحهای هندسی برای میناکاری اشیا نقرهای یا مسی استفاده میکنند. امروزه در سراسر جهان افراد به کورههای خانگی برقی و مواد اولیه و ابزار کار میناکاری دسترسی دارند و در صورت علاقه میتوانند آن را دنبال کنند. برای آشنایی با هنر منبت کاری، این مطلب را در ستاره مطالعه کنید.
سخن آخر
امروزه میناکاری نقاشی در شهر اصفهان رواج دارد، اما مینا خانه بندی از رونق افتاده است. از دیگر صنایع دستی اصفهان میتوان به هنر قلمکاری اشاره کرد. برای آشنایی با این هنر پیشنهاد میکنیم نگاهی به مطلب «آشنایی با هنر قلمکاری» در ستاره بیندازید.