خواص و عوارض گل محمدی در بارداری

منابع مختلفی خواص و عوارض گل محمدی در بارداری را برشمرده اند. اما پژوهش کافی در این زمینه انجام نشده و نظر پزشک در این زمینه تعیین کننده است.

خواص و عوارض گل محمدی در بارداری

ستاره | سرویس مادر و کودک – در دوران بارداری، باید در انتخاب مواد غذایی خود احتیاط بسیاری داشته باشید. نیازی نیست که به اندازه دو نفر غذا بخورید، به اندازه کافی بخورید تا نیاز‌های تغذیه‌ای خودتان و جنین را برآورده کنید. پیش از این، می‌توانستید بدون فکر کردن، هر غذایی که دوست دارید بخورید، اما در دوران بارداری پیش از خوردن هر غذایی بایستی درمورد آن فکر کنید! انتخاب‌های سالم غذایی برای رشد و تغذیه جنین ضروری است. گل سرخ یا گل محمدی دارای ویتامین‌ها و مواد مغذی خاصی است. اما آیا زنان در دوران بارداری می‌توانند گل محمدی مصرف کنند؟ خواص و عوارض گل محمدی در بارداری چیست؟

ایمنی مصرف گل محمدی در حین بارداری

پژوهش‌های کافی در مورد ایمنی مصرف و خواص و عوارض گل محمدی در بارداری انجام نشده است. اطلاعاتی وجود دارد که گل محمدی سرشار از ویتامین‌های مورد نیاز برای مادر و جنین است. اما با این حال توصیه ما این است که قبل از مصرف آن با متخصص زنان و زایمان خود مشورت کنید. برخی از زنان باردار نیز در مورد استفاده از روغن گل محمدی برای ماساژ شکم و بهبود علائم کشش روی پوست استفاده می‌کنند. اما تا کنون پژوهشی علمی تاثیر این روغن را در بهبود خطوط و استرچ مارک‌های روی شکم تایید نکرده و بهتر است پیش از مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید.

 

خواص گل محمدی در بارداری

گلبرگ‌های گل محمدی به عنوان یک آرام بخش ملایم (مناسب برای آرام کردن و تسکین اعصاب)، ضد عفونی کننده، ضد التهاب و ضد انگل شناخته شده است. گل محمدی همچنین برای تقویت عضلات قلب و کاهش کلسترول نیز مصرف می‌شود.

 

 گل محمدی

 

خواص آنتی باکتریال گلبرگ‌های گل محمدی آن‌ها را به درمان فوق العاده برای زخم، کبودی و بثورات پوستی تبدیل کرده است. همچنین برای درمان گلو درد، بهبود عملکرد کبد، افزایش اشتها و بهبود گردش خون نیز مصرف می‌شوند. مصرف گل محمدی در بارداری ممکن است مزایای زیر را نیز در پی داشته باشد:

۱. کمک به جذب آهن و کلسیم

ویتامین C موجود در گل محمدی به جذب کلسیم و آهن در بدن کمک می‌کند، که برای مادر و جنین در حال رشد ضروری است.

۲. کمک به تولید کلاژن

ویتامین C همچنین به تولید کلاژن کمک می‌کند. کلاژن در رشد جنین نقش مهمی دارد و به تشکیل ساختار استخوان‌ها، عضلات و غضروف‌ها کمک می‌کند.

۳. افزایش ایمنی بدن

گل محمدی سرشار از منگنز، سلنیوم، مجموعه ویتامین‌های B، پتاسیم، منیزیم و ویتامین E است. نوشیدن دمنوش گل سرخ (چای گل محمدی) باعث تقویت ایمنی بدن و مبارزه با آنفولانزا و سرماخوردگی می‌شود.

۴. بهبود سیستم گوارش

مصرف گل محمدی به درمان بیماری‌های مزمن کلیوی کمک می‌کند و عضلات کنترل کننده مثانه را تقویت می‌کند. این خاصیت برای زنان باردار به ویژه در سه ماهه سوم بارداری بسیار حائز اهمیت است.

۵. درمان یبوست

یبوست در بارداری و زنان باردار رایج است. پکتین و اسید‌های موجود در گل محمدی می‌توانند به عنوان یک ملین عمل کنند و موجب نرم شدن مدفوع و تسهیل حرکات روده شوند.

۶. ترمیم بافت

ویتامین C موجود در گل محمدی به ترمیم هر گونه زخم یا بافت آسیب دیده در مادر و جنین کمک می‌کند. هم چنین ویتامین C موجب فعال شدن اسید فولیک در بدن می‌شود.

 

گل محمدی

 

عوارض احتمالی مصرف گل محمدی در بارداری

مصرف گل محمدی ممکن است عوارض جانبی ناخوشایندی داشته باشد. برخی از عوارض جانبی مصرف گل محمدی در دوران بارداری عبارتند از:
  • اسهال
  • دل درد
  • مشکلات خواب
  • سوزش سر دل
  • اسیدی شدن معده
  • حالت تهوع
  • استفراغ

 

تهوع و استفراغ

 

موارد منع مصرف

زنان دارای شرایط زیر؛ بایستی از مصرف گل محمدی اجتناب کنند.

  • ابتلا به هموکروماتوز، شرایطی که در آن بدن بیش از حد آهن ذخیره می‌کند.
  • ابتلا به کم خونی سیدوبلاستیک، وضعیتی که مغز استخوان قادر به تولید گلبول‌های قرمز خون به مقدار کافی نیست.
  • ابتلا به تالاسمی، یک بیماری ژنتیکی ارثی که در آن گلبول‌های قرمز خون قادر به تولید هموگلوبین کافی نیستند.
  • ابتلا به سنگ کلیه
  • ابتلا به بیماری گلبول‌های داسی شکل
  • مصرف داروی کومادین (وارفارین)
  • در صورت کمبود ویتامین گلوکز ۶ فسفات دهیدروژناز

 

گل محمدی در ایران و مصارف آن

مهم‌ترین مورد مصرف گل محمدی در ایران تولید عرق و اسانس است. صنعت عرق‌گیری گیاهان از زمان‌های قدیم در ایران زمین رایج بوده است. ساده‌ترین و قدیمی‌ترین روش‌های عرق گیری استفاده از دیگ‌های آب جوش برای جوشاندن مواد گیاهی است. سپس با سرد کردن بخار حاصل از دیگ‌های در حال جوشیدن، گلاب و اسانس در پارچ‌های مسی جمع می‌شود.

 

موارد مصرف

گلبرگ‌های گل محمدی و کوزه‌های آن از اجزای مهم دارو‌های سنتی اند که در صنایع داروسازی، گلاب و تولید اسانس گل محمدی کاربرد زیادی دارند. گلاب تاثیراتی همچون تقویت قلب و آرام بخشی و اسانس آن اثرات ضد ویروس و باکتریایی، ضد اسپاسم، تونیک کلیه و خون، آرام بخشی و اثرات متعدد دیگری دارد. در صنایع عطر سازی نیز از این فراوردها، استفاده بسیاری می‌شود.
در سال‌های اخیر میوه‌ها (کوزه های) انواع رز‌ها به علت دارا بودن مواد غذایی ارزشمند (گلوکز و فروکتوز) و نقشی که در حفظ سلامت دارند، بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. این میوه‌ها در تهیه انواع چای کیسه ای، مربا گل محمدی و سوپ استفاده می‌شوند. میوه‌های انواع گل رز به عنوان منبع غنی ویتامین C، کارتنویید، ترکیبات فنولیک، فولات و داشتن پکتین فراوان در کاهش کلسترول و فشار خون کاربرد دارند.
غیر از گلاب و اسانس، فراورده‌های دیگری از گل محمدی (و دیگر انواع رزها) مانند سرکه رز، عسل رز، چای کوزه رز و مانند آن تولید می‌شود.

 

احتیاط های لازم

گاهی بو کردن گل محمدی باعث بروز درد در ناحیه بین دو چشم می‌شود. برخی افراد در تماس با گل محمدی دچار سستی و بی حالی می‌شوند، این حالت مشابه خستگی در پایان یک روز گرم تابستان است. چنین افرادی بایستی از نزدیکی به گل و رفتن به مزارع کاشت گل محمدی اجتناب کنند.

 

گل محمدی

 

جمع بندی

تاکنون پژوهش‌های کافی در مورد خواص و عوارض گل محمدی در بارداری انجام نشده است؛ بنابراین توصیه می‌شود، پیش از مصرف آن نظر پزشک متخصص زنان و زایمان را جویا شوید.
در برخی منابع ماساژ شکم با روغن گل محمدی توصیه شده و ادعا می‌شود که موجب رفع خطوط و استرچ مارک‌های روی شکم می‌شود. البته شواهد علمی برای این ادعا نیز وجود ندارد. برای اطمینان از داشتن رژیم غذایی ایمن در این دوران، پیشنهاد می‌کنیم غذا‌های ممنوعه در بارداری، خوردن این ۱۰ ماده را فراموش کنید را حتما مطالعه کنید.

شما چه تجربه ای از خواص و عوارض گل محمدی در بارداری دارید؟ آیا در دوران بارداری از فراورده های گل محمدی استفاده کرده اید؟ دیدگاه های خود را با ما و خوانندگان ستاره در بخش نظرات در میان بگذارید.

برگرفته از: firstcry و گل محمدی/نشریه ترویجی سازمان جهاد کشاورزی

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید