ستاره | سرویس محتوای کمک درسی – همانگونه که در مطلبی جداگانه به آن پرداختیم، فسیل ها بقایای جانوران، گیاهان باستانی، ردپاها یا اثرات به جا مانده از موجودات زندهای است که از دورههای زمین شناسی گذشته یا اثرات به جا مانده از هر فعالیتشان بجا مانده است. اما کاربرد فسیل ها در زندگی امروزی چیست؟ آیا فسیلهایی که طی میلیونها سال بوجود آمدهاند به رفاه زندگی بشر کمک میکنند؟ در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.
کاربرد فسیل ها
شاید اولین نتیجهای که از بررسی فسیلها بدست آمد را بتوان نظریه جابجایی قاره ها دانست. این نظریه را آلفرد وگنر یک هواشناس آلمانی ارائه کرد. او با بررسی فسیلهای موجود در حاشیه غربی آفریقا و حاشیه شرقی آمریکای جنوبی مشاهده کرد که این فسیلها تشابه زیادی به یکدیگر داشته و به احتمال بسیار زیادی در روزگارانی بسیار دور یعنی حدود ۲۰۰ میلیون سال پیش همه خشکیهای کره زمین یکپارچه و به یکدیگر متصل بوده است؛ بنابراین با بررسی فسیلهای بطور تئوری و عملی میتوان از آنها در زندگی روزانه کمک گرفت.
در ادامه به سایر کاربردهای فسیل ها اشاره خواهیم کرد.
۱. سوختهای فسیلی: حتما اصطلاح سوختهای فسیلی را شنیدهاید. در واقع نفت و زغال سنگی که صنعت و زندگی انسانها به آن وابسته شده جزو سوختهای فسیلی است.
۲. تشخیص آب و هوای گذشته: دانشمندان با بررسی برخی فسیلهای میتوانند پدیدههای آب و هوایی دورههای بسیار قبل را بررسی کنند.
۳. تعیین محل مواد معدنی: یکی دیگر از کاربرد فسیل های تعیین محل مواد معدنی است.
۴. بررسی محیط زیست: دانشمندان به کمک بررسی فسیلها میتوانند اطلاعات زیادی در مورد خشکیها، بیابانها، جنگلها و دریاها و اینکه آیا آب آنها شیرین یا شور بوده یا عمق آنها کم یا زیاد بوده بدست آورند.
۵. بررسی قدمت وجود برخی از جانوران: دانشمندان با بررسی فسیلها میتوانند بفهمند که کدام یک از جانداران قدیمیتر و کدام یک دیرتر به وجود آمدهاند.
۶. بررسی تغییرات در کره زمین: یکی دیگر از کاربرد فسیل ها بررسی تغییرات زمین در طی زمان است. در واقع نوع فسیلهایی که در هر قسمت از کره زمین یافت میشود، به ما میگوید که آن فسیل در چه نوع محیطی ایجاد شده است. بطور مثال اگر در منطقهای که امروز به شکل دشت مشاهده میکنید یک فسیل از حیوانات دریایی کشف کنید، این نشان خواهد داد که به احتمال بسیار زیاد، هزاران سال پیش در آن مکان اقیانوس وجود داشته است.
۷. تکامل زمین: یکی از مهمترین کاربرد فسیل ها شواهد خوبی است که درباره تکامل زمین در طی میلیونها سال گذشته در اختیار ما قرار میدهد. دانشمندان با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده از فسیلها میتوانند بدن انواع حیواناتی که هزاران سال پیش منقرض شده اند را بازسازی کرده و برای توصیف روابط تکاملی موجودات روی کره زمین الگوهای دقیقی ارائه دهند.
۸. تعیین عمق حوضههای دریایی: هر یک از جانداران آبزی با توجه به ویژگیهای خود در عمق خاصی از دریاها زندگی میکنند. از این رو با بررسی فسیلهای دریایی میتوان برای پی بردن به عمق حوضههای دریایی در زمانهای مختلف استفاده کرد. مثلا یافتن فسیل مرجان بدین معنا است که منطقه دریایی عمق کمی دارد.
۹. ترتیب پیدایش گیاهان: شاید تا بحال نمیدانستید، اما دانشمندان با بررسی فسیلها دریافتند که اولین گیاهانی که روی زمین بوجود آمدند، جلبکهای دریایی بودند که از تعدادی سلول که به صورت رشتهای دنبال هم قرار داشتند، ساخته شدهاند. پس از جلبکها خزهها، سرخسها و انواع دیگر گیاهان هاگ دار بوجود آمدند؛ همان طور که میدانید این گیاهان گل نداشتند، ولی با گذشت زمان گیاهان تکامل یافتهتر، ابتدا بازدانه یا مخروطدار و بعد نهان دانه یا گلدار بوجود آمدند؛ و در آخر میتوان گفت که دولپهایها پیشرفتهترین گیاهان هستند.
۱۰. ترتیب پیدایش جانوران: مطالعات نشان میدهد که در حدود ۳ میلیارد سال پیش ابتدا باکتریها که موجوداتی تک سلولی هستند بوجود آمدند. پس از آن در ترتیب پیدایش جانداران اول بیمهرهها، سپس مهرهداران ساده و خونسرد و پس از آن مهرهداران خونگرم بوجود آمدهاند. به عبارت دیگر با بررسی فسیلها میتوان نتیجه گیری کرد که حیات از دریا شروع شده و بعد به خشکی رسیده است.
آیا شما نیز با سایر کاربرد فسیل ها آشنایی دارید؟ دیدگاههای خود را از طریق ارسال نظر با سایر مخاطبین ستاره به اشتراک بگذارید.
مریسا
عالی بود
توضیحات خیلی خوبی بود
به من خیلی کمک کرد
پرشان
خیلی خوب و عالی
بدون نام
خوب بود
الهه
واقعا خوب و اموزنده است عالیییی
اهودا
بدرد من خیلی خود
بدون نام
عالی
بهار
عالی