ستاره | سرویس محتوای کمک درسی – حتما تا بحال در اطرافتان افرادی را دیدهاید که بر روی گوش خود سمعک گذاشتهاند. اغلب این افراد، انسانهای مسنی هستند که با بالا رفتن سنشان قدرت شنواییشان پایین آمده است. اما گاهی برخی از افراد به دلیل مشکلات شنوایی از جمله مشکلات کم شنوایی مادرزادی که در سنین پایین برای آنها پیش میآید، مجبور به استفاده از سمعک میشوند. اما سمعک به افراد کم شنوا چه کمکی می کند؟
سمعک به افراد کم شنوا چه کمکی می کند؟
سمعکها دارای سه قسمت کلی هستند: میکروفون، آمپلی فایر و بلند گو. ساز و کار سمعکها به این صورت است که میکروفون قرار گرفته در سمعک صداها را جمعآوری کرده، سپس صداها در آمپلیفایر سمعک تقویت میشوند و پس از آن بلندگو (رسیور) صداها را به مجرای گوش میفرستد. در سمعک وایرلس میکروفون صدا را به یک تراشه کامپیوتری میفرستد، این تراشه بلندی صدا را تنظیم کرده و فرکانسهایی را که برای بهبود شنوایی نیاز به تقویت دارند، تقویت میکند. بدین ترتیب فرد کم شنوا میتواند صداهای اطراف خود را بشنود.
یکی دیگر از مزایای استفاده از سمعک در افراد کم شنوا، کمک به حفاظت از شنوایی باقی مانده گوش است. اگر گوش انسان ضعیف شود و دیگر قادر نباشد صداها را همانند قبل بشنوند، به مرور ضعیفتر میشود. حال اگر فرد کم شنوا از سمعک استفاده کند، سمعک سبب میشود تا حلزون و عصب گوش شما تقویت شده و دیگر ضعیفتر از قبل نشود.
سمعک علاوه بر بهبود قدرت شنوایی برای شنیدن صدای انسان، صدای پرندگان، زنگ در، زوزه باد و جریان آب مزایای دیگری نیز برای فرد کم شنوا به همراه دارد؛ این مزایا که اغلب از بُعد روانشناسی و شخصیتی بررسی میشوند، عبارتند از:
- برقراری ارتباط بهتر با خانواده
- داشتن حس مثبت و بهتر نسبت به خود
- بهبود سلامت جسمی و روانی
- بالا رفتن تمرکز
- داشتن احساس استقلال و اعتماد به نفس
- کاهش احساس خستگی
- مشارکت فعالتر در فعالیتهای اجتماعی
- کسب موقعیت شغلی بهتر
بیشتر بخوانید: آشنایی با سمعک نامرئی و دیگر انواع سمعک
چه زمانی باید از سمعک استفاده کرد؟
هنگامی که سلولهای موئی در گوش داخلی آسیب میبینند، دیگر ترمیم نمیشوند. در این موارد یا مواردی که گوش میانی آسیب دیده است، سمعکها میتوانند به میزان زیادی به توانایی شنوایی افراد کم شنوا از طریق تقویت صدا کمک کنند.
نحوه انتخاب سمعک
سمعکها در انواع مختلف تقسیم بندی میشوند؛ از جمله سمعک هایی که داخل کانال گوش قرار میگیرند و نیز سمعکهایی که به کنار گوش متصل شده و میکروفون آن خارج گوش قرار دارند. اما انتخاب نوع سمعک باید حتما توسط متخصص انجام شود. برای انتخاب سمعک مناسب برای فرد، شنواییشناس سمعک را مطابق با نوع و میزان کم شنوایی فرد انتخاب و تنظیم میکند تا فرد کم شنوا نویزهای محیطی را کمتر و صداهای گفتاری را بیشتر بشنود.