ستاره | سرویس روانشناسی – از نظر روانشناسان، سلامت روان و شادابی در زندگی در رابطهای متقابل قرار دارند. از آنجا که شادی حالتی ناشی از رضایتمندی و عواطف مثبت میباشد، اکثر متخصصین شادابی را یک از عوامل ارتقای بهداشت و سلامت روانی در فرد و جامعه میدانند. به اثبات رسیده است که شادمانی در زندگی در جلوگیری از بروز بسیاری از بیماریها مؤثر است و حتی شادی و داشتن نگاه مثبت در زندگی باعث تسریع در روند بهبود بیماری میشود. در ادامه در مورد چگونگی ارتباط شادی و سلامتی بیشتر بخوانید.
سلامت روان و شادابی در زندگی با سهلگیری
شخصی شاد و شاداب است که بتواند بر اوضاع و امور زندگی خود در حد معقولی مسلط باشد، سرنوشتش به عهده خودش باشد، به اندازه تلاشش نتیجه بگیرد و رخدادهای پیش بینی نشده او را غافلگیر نکند. زندگی سالم نیز زندگی میباشد که در آن افراد بلد باشند زندگی را به موقع سهل و آسان بگیرند و در ابعاد مختلف زندگی اعم از تحصیلی، اجتماعی و خانوادگی مسیر رشد و ترقی را طی کنند. افرادی که زندگی را سخت میگیرند هنگام بروز مشکلات ابتدا دچار تلاطمهای روانی میشوند و سپس به فکر حل مشکل میافتند لذا دائماً در معرض استرس و فشارهای روانی-عاطفی هستند و به دلیل اختلافاتی که تجربه میکنند سطح انرژی روانی آنها کاهش مییابد و به فردی افسرده تبدیل میشوند. افرادی که به موقع زندگی را آسان میگیرند افراد شادی هستند و میتوانند در زندگی موفقتر و سالمتر باشند.
کاهش دغدغههای زندگی و شادابی
انسان به عنوان یک نمونه کوچک از جامعه نقش فعالی در بهبود اوضاع دارد و بالطبع با توجه به اینکه کلیه اختلالات روان پزشکی زمینههای روانی و اجتماعی دارند لذا افرادی که جامعه را تشکیل میدهند نقش مهمی را در کلیه ابعاد جامعه ایفا میکنند. مسئولین نیز که در جهت ایجاد جامعه مناسب تلاش میکنند باید برای مردم امکاناتی را ایجاد کنند که به شادابی در زندگی افراد کمک کند. نبود مشکلات اقتصادی، وجود امنیت اجتماعی و کم شدن دغدغههای زندگی به سلامت روانی و اجتماعی کمک میکند. فراهم کردن امکانات لازم در جهت شادی افراد کمک میکند تا مردم جامعه کمتر دچار افسردگی و اضطراب و سایر اختلالات روان پزشکی شوند.
داشتن انتظارات متعادل از خود و دیگران
هر فردی میتواند زندگی خود را به گونهای فراهم سازد که از زندگی لذت ببرد و زندگی مفید و مؤثری را برای خود و دیگران فراهم سازد. برای داشتن شادابی در زندگی و سلامت روان مردم باید سعی کنند تا توقعاتشان را براساس توانایی خود تنظیم کنند و بیش از آن از خود و از دیگران توقع نداشته باشند. اگر افراد تمایل دارند زندگی بسیار خوبی داشته باشند باید تلاش نمایند در عوض تطبیق دیگران با خود، خودشان را با دیگران تطبیق دهند تا زندگی سهلتر، راحتتر و لذت بخشتری را تجربه کنند. برای اینکه شادی را در درون خود ایجاد کنیم، باید خود را آن طور که هستیم، ببینیم، نکات مثبت و منفی خود را بشناسیم و برای برطرف کردن نکات منفی تلاش کنیم.
تاثیر منشا شادی در سلامت روان
اکثریت مردم در واقع به نوعی عادت کردهاند که با ابزار و امکانات بیرونی خودشان را شاد کنند. اما یک اشکال عمده در این نوع شادی وجود دارد. کسانی که عادت کردهاند فقط با امکانات بیرونی شاد شوند، با توجه به احتمال تغییر این شرایط و امکانات، احتمال تغییر روحیه وجود دارد. تجربه نشان داده است نگاه این گونه آدمها به خودشان و زندگی سطحی است و دیگران یا مادیات را مایه خوشبختی یا بدبختی خود میدانند، در نتیجه حالات و روحیه شان دائماً در حال تغییر است، وقتی چیزی را از دست میدهند افسرده میشوند و زمان شادی شان کوتاه خواهد بود. اما افرادی که با توسل به استعدادها و تواناییهای خدادادی درونشان شاد میشوند، نگاهشان به خودشان، دنیا و اطرافیان مثبت است و بر اثر تغییرات پیرامون آن، شادی اصیل را از دست نمیدهند. شادی آنها بادوامتر است و با روحیه بالا زندگی میکنند.
خصوصیات افراد شاد
- افراد شاد افراد سالمی هستند.
- افراد شاد بیشتر عمر میکنند و از زندگی باکیفیتتری لذت میبرند.
- عملکرد آنها در سطح بالاتری بوده و در جهت سلامت خودشان و دیگران و جامعه از تواناییها، مهارتها و قدرتهای خودشان بیشترین استفاده را میبرند.
- آنها معمولاً افراد دلسوزتری هستند و درنتیجه به اخلاقیات جامعه فایده بیشتری میرسانند.
- کمتر در معرض ابتلا به افسردگی قرار میگیرند و اگر هم این اتفاق برایشان بیفتد، بهتر آن را کنترل کرده و سریعتر بهبود مییابند.
- کمتر دچار اضطراب، استرس و عصبانیت میشوند.
- کمتر به رفتارهای خشونتآمیز و ضداجتماعی مبادرت میورزند.
- روابط قویتر و بادوامتری داشته و درنتیجه سرمایه اجتماعی جامعه را تسهیل میکنند.
- به طور کلی، از نظر اقتصادی، اجتماعی، اخلاقی، معنوی و روانی به جامعه کمک میکنند.
- افراد شاد در مقایسه با افراد ناراحت و افسرده فشار کمتری بر خدمات و سازمانهای بهداشتی و مراقبتی و رفاه اجتماعی، پلیس و دستگاه قضا وارد میکنند و برای اقتصاد هم مفیدترند.
نکاتی برای سلامت روان و شادابی در زندگی
- شاد بودن و شادابی در زندگی روی خوش نشان دادن به زندگی و مقابله با مشکلاتی است که در زندگی برای هر فردی به وجود می آید و از ارکان سلامت روان محسوب می شود.
- سلامت روان یعنی سازش هر فرد با جهان اطراف و محیط پیرامونش که این امر منجر به شاد بودن و برداشت مؤثر وی از زندگی می شود.
- طبق نظر محققان، روابط خوب با دیگران عاملی مهم در تعیین شادی و رضایتمندی در زندگی افراد است.
- با انجام حرکات ورزشی به طور منظم که موجب ترشح هورمون آندروفین در بدن میشود، استرس کاهش پیدا کرده و شادابی افزایش مییابد.
شاد بودن و شاد زندگی کردن یکی از عوامل مهم پیشگیری از اختلال روان پزشکی است و باید هر فرد توجه داشته باشد تا بتواند شادی را در خود ایجاد کرده و به اطرافیانش نیز شادابی و نشاط را منتقل کنند. به عبارت دیگر، ساختن سطح بالاتری از شادی و خوشبختی فردی نه تنها برای خود فرد فایدهرسان خواهد بود، بلکه جامعه سالمتر و شادتری نیز خواهد ساخت. در آخر خوتندن مقاله زیر را به شما پیشنهاد می کنیم:
برگرفته از: دکتر سلام، ویستا نیوز، سلامت نیوز