ستاره | سرویس خواص شناسی – گارسینیا کامبوجیا میوه گرمسیری، کوچک، به شکل کدو تنبل، با رنگ زرد یا سبز گیاه گارسینیا است. طعم این میوه ترش بوده و به طور کلی به صورت تازه خورده نمی شود بلکه به خاطر عطر و طعم ترشی که دارد بیشتر در پخت و پز غذاها استفاده می شود. برای آشنایی با خواص گیاه گارسینیا کامبوجیا با ستاره همراه شوید.
گارسینیا کامبوجیا چیست؟
این میوه با نام تمبر هندی مالابار نیز شناخته شده است. این گیاه بومی ایران نمیباشد و در کشورهایی مانند اندونزی، جنوب شرق آسیا، آمریکای لاتین، جنوب غربی هند، میانمار و اندونزی بیشتر یافت میشود. بیشترین کاربرد این گیاه، برای کاهش وزن بوده و امروزه استفاده از آن به این منظور بسیار رایج شده است. میوه این گیاه می تواند باعث شود که بدن چربی کمتری انباشته کند، می تواند اشتها را کاهش دهد و به این ترتیب باعث کاهش وزن شود. به همین جهت امورزه به تنهایی یا همراه با سایر ترکیبات در میان فراورده های رژیمی و تغذیه ای عرضه می شود.
جالب است بدانید، اداره دارو و غذای آمریکا در سال ۲۰۰۹ در مورد مصرف این گیاه، برای کاهش وزن هشدار جدی داده است. به این دلیل که گارسینیا کامبوجیا باعث بروز مشکلات جدی و خطرناکی برای کبد بسیاری از مصرف کنندگان شده است. البته به علت اینکه مکمل گارسینیا کامبوجیا دارای مواد دیگری علاوه بر خود گارسینیا کامبوجیا است، هنوز مشخص نیست که عوارض کبدی ناشی از مصرف مکمل به علت خود گارسینیا بوده یا به علت مواد همراه آن میباشد.
گارسینیا کامبوجیا (Saptrees) | |
طریقه مصرف |
|
خواص درمانی |
|
مضرات |
|
تداخل دارویی |
|
خواص گیاه گارسینیا کامبوجیا
برخی از مهمترین خواص درمانی گیاه گارسینیا کامبوجیا عبارتند از:
- یکی از مهمترین خواص گارسینیا کامبوجیا افزایش سوخت و ساز چربی در بدن و کمک به کاهش وزن است. تحقیقات محققان نشان داده، مصرف عصاره این گیاه یا مکملهای تهیه شده از آن، در طول چند هفته باعث کاهش (۸ کیلوگرمی) و لاغری در جرم چربی بدن میشود.
- از دیگر خواص گیاه گارسینیا کمک به درمان مشکلات و ناراحتی های معده میباشد که به این منظور از با پوست خشک شده این گیاه استفاده میشود. استفاده از این گیاه به محافظت در برابر زخم معده و کاهش آسیب به پوشش داخلی دستگاه گوارش کمک می کند.
- در پوست این گیاه دارویی پرخاصیت، ماده ای به نام هیدروکسی سیتریک اسید، یا HCA وجود دارد که تبدیل قند به چربی را متوقف می کند .دلیل اصلی این اثرات گارسینیا کامبوجیا مهار آنزیمی به نام لیاز سیترات است که نقش مهمی در تولید چربی بازی می کند. تصور می شود با مهار لیاز سیترات، تولید چربی در بدن کم می شود. این ممکن است خطر چربی خون و ابتلا به افزایش وزن دو عامل عمده خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهد.
- از دیگر کاربرهای این گیاه کمک به مبارزه و درمان بیماری دیابت و تاثیر آن بر کاهش سطح انسولین، کاهش میزان لپتین، کاهش التهاب، بهبود کنترل قند خون و افزایش حساسیت به انسولین است.
مضرات گیاه گارسینیا کامبوجیا (موارد احتیاطی و منع مصرف)
با وجود خواص درمانی فراوان این گیاه، زیاده روی در مصرف عصاره این میوه دارای برخی عوارض جانبی می باشد .
برخی از عوارض افراط در مصرف این گیاه عبارت است از:
- زیاده روی در مصرف عصاره این میوه قند خون را کاهش می دهد و در درمان دیابت می تواند تداخل ایجاد کند.
- عصاره این میوه برای افرادی که دچار آلزایمر هستند ممکن است ایجاد مشکل کند.
- استفاده از این گیاه برای زنان باردار و شیرده مضر بوده بایستی با احتیاط همراه باشد.
- از دیگر عوارض جانبی زیاده روی در مصرف گیاه گارسینیا کامبوجیا یا عصاره آن میتوان به آسیب های کبدی اشاره کرد .سرگیجه و سیاهی رفتن چشم، گیجی، خشکی دهان، سردرد، دل درد، سوهاضمه، مشکلات گوارشی و اسهال نیز از مضرات زیاده روی در مصرف این گیاه است.
- به علاوه گارسینیا کامبوجیا با برخی بیماری ها و داروها تداخل دارد. افرادیکه مبتلا به آسم یا آلرژی هستند و داروهایی مانند سینگولر (مونته لوکاست) مصرف می کنند نباید از این گیاه و فراورده های جانبی تهیه شده از آن استفاده کنند. همچنین مصرف آن در افرادی که مبتلا به کم خونی هستند یا قرص آهن استفاده می کنند و افرادیکه داروهای ضد درد استفاده می کنند، ممنوع است.
-
مصرف این گیاه برای بیماران خاص و تحت درمان با داروهای مربوط به اختلالات روانی (افسردگی، اضطراب، اختلال دوقطبی و …) مضر بوده و نباید از آن استفاده کنند.
شما چه تجربه ای در این زمینه دارید؟ خوشحال میشویم تجربیات خود را با ما و دیگر مخاطبان ستاره در میان بگذارید.
منابع: سایت وگانس (انجمن گیاهخواران ایران)، فود رژیم، آوای سلامت