ستاره | سرویس روانشناسی – آیا شما با خانواده همسرتان رابطه خوبی دارید؟ اگر پاسختان مثبت است، خود را جزء یک اقلیت خوشبخت درنظر بگیرید. طبق گفته تری آپتر، روانشناس دانشگاه کمبریچ، سه زوج از چهار زوج تعارضات واضحی با خانواده همسر خود دارند. در کتاب «از من چه میخواهید؟»، تری میگوید که بیش از ۶۰ درصد زنان و ۱۵ درصد مردان، رابطه منفی با خانواده همسر خود دارند. درحالیکه هرموقعیتی متفاوت است و نمیتوان برای همه یک نسخه پیچید، این مقاله نکات کلی در مورد آداب رفتار با خانواده همسر را به شما آموزش میدهد.
آداب رفتار با خانواده همسر
بارزترین صفتی که در مطالعات تری آپتر، به خانواده همسر نسبت داده شده است، زورگویی، بی احترامی و سلطه جویی است و بیشترین اختلافات در موارد زیر وجود دارد:
- فشار برای تولد فرزند، مهمترین مسئله میان خانم و خانواده همسر اوست.
- بستگان مسن، سعی در حفظ نقش مهم خود در خانه داری دارند.
- پدر و مادر معتقدند که هیچ کس به اندازه کافی برای فرزندشان خوب نیست.
- ایدههای متناقض درباره تربیت فرزندان بین دو خانواده وجود دارد.
- مسائل مالی
- فشار برای مطابقت با هنجارهای فرهنگی یا مذهبی
- والدینی که سعی در ایجاد شکاف در رابطه زناشویی دارند.
صرف نظر از اینکه چه چیز باعث این اصطحکاک میشود، این مشکلات و چالشها باعث اضطراب بلند مدت در زندگی زناشویی میشود. زوجها، به خاطر فرار از این پریشانیها از دورهمیهای خانوادگی فاصله میگیرند. اگر زود به وضعیت دشوار میان مادرشوهر/ عروس یا مادرزن/ داماد به آن رسیدگی نشود، میتواند به یک موقعیت سمی در زندگی تبدیل شود. پس چه باید کرد؟
۱. با همسرتان در یک جبهه و متحد باشید
زمانی که همسر شما با پدر و مادرتان دچار مشکل است، این مشکل شما نیز هست. این وضعیت هرگز به یک نفر مربوط نمیشود. زن و شوهر، حتی اگر برتمام جنبههای اختلاف اتفاق نظر ندارند، باید به یک طرف متحد تبدیل شوند. برای این کار لازم است در مورد مسائل دشوار و حساس با یکدیگر به طور موثر صحبت کنند.
۲. همسرتان را از احساس خود آگاه کنید
اگر احساس میکنید که تحت فشار هستید، پس باید شریک زندگی خود را آگاه کنید که چه اتفاقی در حال رخ دادن است. او ممکن است اصلا از وضعیت دشواری که پیش آمده خبر نداشته باشد. بنابراین، اولین قدم برای حل چنین مشکلی، این است که همسرتان را در جریان مشکلاتتان با خانوادهاش، بگذارید. بر احساسات خود تمرکز کنید و آنها را با جملاتی که با من آغاز میشوند بیان کنید: «من احساس ناراحتی میکنم زمانی که مادرت …»
ممکن است سخت باشد اما سعی کنید از انتقادات شدید اجتناب کنید، انتقاد از خانواده همسر به جای همدلی واکنش دفاعی ایجاد میکند. او مادر/پدر همسر شماست و مسلما آنها را دوست دارد. شما به دنبال حمایت او هستید، بنابراین به گونهای برخورد کنید که دوست دارید اگر همسرتان با خانواده شما مشکل داشت با شما برخورد کند.
۳. وضعیت را از نگاه خانواده همسرتان ببینید
درحالیکه هر خانوادهای عملکردهای منفی و اشتباه دارد، اما با بزرگ شدن در این خانوادهای، ممکن است این نکات منفی عادی جلوه کند؛ این درمورد همهی خانوادهها و فرزندانشان صدق میکند. به گفتهی آپتر، زمانی که همسرتان سعی میکند این «عادی بودن» را با گفتن چیزهایی مثل «او اینگونه است» یا «او هیچ منظوری از این کارها ندارد» بیان کند، درواقع میگوید «خانواده من مشکلی ندارند، پس غر نزن» و این یعنی او مشکل را نمیبیند و یا مشکل را از شما میداند.
دوباره سعی کنید و درمورد اینکه چه احساسی دارید و نه اشتباهات خانواده او، با همسرتان صحبت کنید. به عنوان یک دلیل منطقی که نشان میدهد چرا روش آنها اشتباه است و راهها و رفتارهای بهتری نیز وجود دارد، میتوانید از خانواده خودتان مثال بزنید. به همسرتان همراه با دلایل، زمان کافی بدهید تا فکر کند و همه چیز را پردازش کند. امیدواریم که در نهایت، او کمتر رفتارهای خانواده خود را عادی نشان داده و جهان بینی تازهای درباره کارکرد خانواده سالم پیدا کند.
۴. تغییراتی که میخواهید را شناسایی کنید
صرف نظر ازاینکه آیا همسر شما این مشکل را به رسمیت میشناسد یا خیر، اگر شما با خانواده همسر خود دچار مشکل هستید، نیاز است در آداب رفتار با خانواده همسر خود تغییراتی ایجاد کنید. درمورد مشکلاتتان و اینکه دوست دارید همسرتان چگونه با این مسئله روبرو شود شفاف و دقیق باشید. ممکن است درمورد مشکل و راه حلها با همسرتان توافق نداشته باشید، در این صورت لازم است با او در رابطه با جایگاه خانوادهاش و نحوهی رفتار با آنها گفتگو کنید. اما اگر قرار باشد هریک از شما تنها به نیازها و نقطه نظرات خودش توجه داشته باشد، ممکن است کارتان به بحث بکشد و اوضاع مدام بدتر شود. بنابراین در صورت نیاز برای زوج درمانی به یک زوج درمانگر مراجعه کرده و در مورد مسائل خود با او مشورت کنید.
۵. بر حد و مرزها توافق کنید
زمانی که بر سر آداب رفتار با خانواده همسرتان صحبت میکنید، تعیین حد و مرزهای سالم باید بخشی از صحبتهای شما با همسرتان باشد. نیاز خود را در رابطه با ایجاد حد و مرزهای مشخص بیان کنید و باهم به توافق برسید. هریک نظرات خود را بیان کنید و به صراحت توضیح دهید که میخواهید اوضاع به چه صورت باشد. محدودیتها و قوانین تعامل را تا جایی که انتظار دارید تعریف کنید و با او توافق کنید. سپس از همسرتان بخواهید این مسئله را با خانوادهاش درمیان بگذارد و قوانین را به آنها منتقل کند. به خاطر داشته باشید که حد و مرزها در هر نوع رابطهای کلید موفقیت هستند.
۶. رفتار خود را نیز اصلاح کنید
یکی از مهمترین نکات هنگام رعایت آداب رفتار با خانواده همسر این است که هم شما و هم همسرتان رفتار خود را نیز مورد ملاحظه قرار دهد. هرچه باشد، تنها چیزهایی که قطعا میتوانید بر آنها کنترل داشته باشید احساسات و حالات رفتاری خودتان است. شما میتوانید واکنشهای خود را کنترل کنید. شما و همسرتان باید روش صحیح تعامل و رابطه با خانوادههایتان را یاد بگیرید. همچنین باید از عواقب رفتارهایتان آگاه باشید. تنها در صورتی که خود را تغییر دهید، اوضاع بهبود پیدا میکند.
بسیاری از زوجها آداب رفتار با خانواده همسر را نمیدانند و به همین خاطر تا زمانی که مجبور نشوند، حد و مرزی را مشخص نمیکنند. در این صورت شما، همسرتان و خانواده او متحمل خشم و اندوه زیادی خواهید شد که باید پیش از وقوع به آنها رسیدگی شود. در این رابطه بهتر است مطالب چگونه با مادرشوهر خود رابطه درست برقرار کنیم؟ و چگونه از دخالت مادرزن در زندگی جلوگیری کنیم؟ را نیز در ستاره بخوانید.
ممنون میشویم که تجربیات و نظرات خود در رابطه با آداب رفتار با خانواده همسر را از طریق بخش ارسال نظر با ما و سایر کاربران ستاره در میان بگذارید.
برگرفته از: psychologytoday