تا چندی پیش سنجاب به عنوان یکی از حیوانات حیات وحش شناخته میشد و به ندرت کسی اقدام به نگهداری و دست آموز کردن آن میکرد، اما در سالهای اخیر علاقهمندان به حیوانات خانگی توجه و تمایل خاصی به نگهداری از این جونده زیبا نمودهاند. در این مقاله شما را با نحوه نگهداری از سنجاب در خانه و آپارتمان آشنا میکنیم.
اصول نگهداری از سنجاب در خانه
۱. اندازه قفس
ایجاد یک اندازه ایدهآل برای زندگی، مهمترین شرط نگهداری از سنجاب در منزل است. از آنجایی که سنجابها جانورانی پر جنب و جوش و کنجکاو هستند، هرچه قفس نگهداری از آنها بزرگتر باشد، برای سنجاب بهتر خواهد بود. حداقل اندازه قفس نگهداری سنجاب در منزل باید ۱/۵ متر ارتفاع، ۱ متر عرض و ۲/۵ متر طول داشته باشد تا از بروز مشکلات رفتاری و استرس در آنها جلوگیری شود. از آنجایی که سنجاب عادت به جویدن چوب دارد، توصیه میشود زیر قفسه چوبی، توری فلزی قرار گیرد، تا از فرار حیوان پیشگیری شود. همچنین بهتر است درب قفس دارای ۲ چفت باشد، زیرا سنجاب راه باز کردن آن را خیلی زود یاد میگیرد.
۲. محل قرار دادن قفس
۳. تجهیزات داخل قفس
بهتر است داخل قفس سنجاب به اندازه کافی شاخه و کنده درخت وجود داشته باشد تا سنجاب به راحتی بتواند از آنها بالا رفته و بازی کند. توجه داشته باشید وسایل موجود در قفس باید از جنسی باشند که در مقابل جویده شدن مقاومت داشته باشند، همچنین هیچ گونه جسم نوک تیزی مانند میخ، پیچ و … نباید در قفس باشد. لوازم چوبی کافی برای جویدن حیوان در دسترس قرار دهید تا از رشد بیش از اندازه دندانها پیشگیری شود. توجه داشته باشید هر از چند گاهی لازم است وسایل چوبی جویده شده تعویض شوند. بهترین نوع چوب برای استفاده در قفس سنجاب چوبهای غیر سمی مانند چوب درخت بید، افرا، درخت سیب و سایر درختان میوه است.
۴. آشیانه داخل قفس
یکی دیگر از شرایط نگهداری از سنجاب در منزل ایجاد یک آشیانه یا خانه کوچک در داخل قفس است. همانطور که برای نگهداری از مرغ عشق نیاز به وجود آشیانه در داخل قفس است، برای نگهداری سنجابها نیز باید در داخل قفس آشیانه کوچکی برای استراحت حیوان قرار داده شود. اندازه آشیانه بسته به ابعاد قفس دارای ابعاد حداقل طول ۱۵ سانتیمتر، عرض ۲۰ و ارتفاع ۱۵ سانتیمتر است. جعبه آشیانه باید با علف خشک، خردههای کاغذ یا برگ درخت پر شود.
۵. دمای محل نگهداری
۶. تمیز کردن قفس
۷. تمیز کردن سنجاب
۸. غذای سنجاب
غذای سنجاب خانگی شامل طیف وسیعی از دانهها، میوهها و سبزیجات میشود. دانهها شامل غلات مانند گندم، ذرت و دانههای روغنی مثل تخم آفتابگردان و دانه کاج و میوهها شامل میوههای خشک و خام (گردو، فندق، بلوط) و میوههای دیگر مثل سیب، انگور و سبزیجاتی نظیر کاهو و کلم همگی میتوانند مورد استفاده سنجاب قرار گیرند.
نکته بسیار مهم در تغذیه سنجاب رعایت تنوع غذایی است و نباید تنها یک نوع غذا به سنجاب داده شود، زیرا هر کدام ایجاد عوارضی گوارشی خواهند کرد. بهتر است در دو یا سه ظرف غذا از انواع مختلف در اختیار سنجاب خود بگذارید، تا انتخاب کند. میزان نیاز غذایی سنجابهای بالغ بین ۴۵۰ گرم تا ۶۰۰ گرم غذا در هفته است و لازم است تنوع غذایی این جانور حفظ شود تا بتواند در سلامت کامل زندگی کند و عمر طبیعی داشته باشد.
۹. بیماریهای سنجاب خانگی
۱۰. توجه به خواب زمستانی
سنجابهایی که در داخل منزل نگهداری میشوند اغلب آثاری از خواب و بی حالی زمستانی را از خود نشان نمیدهند. با این وجود چنانچه سنجاب شما در زمستان بیحال بود و برای چند روز از آشیانه خارج نشد، نگران نباشید و استراحت زمستانیاش را مختل نکنید تا دوباره فعالیت طبیعی خودش را شروع کند.
زیبایی و شکل ظاهری، جثه کوچک، قیمت مناسب، هزینه پایین نگهداری، قابلیت دست آموز شدن و آسیب کم به انسان مهمترین دلایل علاقهمندی برای نگهداری از سنجاب در منزل است. میانگین طول دوره زندگی سنجاب خانگی ۲ تا ۸ سال است در صورتی که در طبیعت این حیوان تا ۲۰ سال عمر میکند. بنابراین بهتر است در خارج از خانه و در محیط آزاد نگهداری شوند یا آنکه شرایط کافی برای بازی و حرکت در بیرون از خانه را داشته باشند.
آیا تجربه نگهداری از سنجاب در منزل را داشته اید؟ بزرگترین مشکلی که این حیوان میتواند درست کند چیست؟ تجربیات خود را در انتهای این صفحه با ما و سایر مخاطبان ستاره به اشتراک بگذارید.