نحوه تشخیص نیش حشرات مختلف

تشخیص نیش حشرات از این حیث اهمیت دارد که می‌تواند به درمان علائم گزیدگی کمک کند. معمولا حشراتی که در اطراف ما هستند نشانه‌های گزیدگی بسیار مشابهی دارند، اما با شناخت تفاوت‌های کلیدی می‌توانید آن‌ها را تشخیص دهید.

نحوه ی تشخیص نیش حشرات
 
ستاره | سرویس سلامت – حشرات زیادی در محیط اطراف ما وجود دارند که ممکن است شما را نیش بزنند. به احتمال زیاد در زندگی خیلی زیاد با این اتفاق روبرو شده‌اید. حشرات زمانی خشمگین می‌شوند، ممکن است شما را نیش بزنند. نیش حشرات ممکن است هم در لحظه‌ی تماس دردناک باشن و هم در پی آن واکنش آلرژیک به زهر درون پوست اتفاق بیافتد و ناراحتی ایجاد کند. اینکه از نحوه تشخیص نیش حشرات آگاه باشید، برای پیدا کردن راه درمان می‌تواند بسیار مفید باشد. با مطالعه‌ی دقیق این مقاله توانایی تشخیص نیش انواع حشرات را کسب خواهید کرد.

تشخیص نیش حشرات

سعی کنید بفهمید در کجا نیش زده شدید. حشرات مختلف در مکان‌های مشخصی زندگی می‌کنند و در شرایط مشخص، احتمال گزیده شدن توسط هریک از آن‌ها وجود دارد.
  • اگر بیرون از خانه و در نزدیکی یک منطقه‌ی جنگلی بودید، احتمالا توسط پشه، تیک یا عنکبوت گزیده شده‌اید.
  • اگر در نزدیکی غذا یا زباله‌ها بوده‌اید، ممکن است مگس، زنبور عسل یا زنبور معمولی شما را نیش زده باشد.
  • اگر در خانه بوده‌اید و در خانه‌تان حیوان خانگی دارید، احتمالا کک شما را گزیده است.
  • در مناطق کویری، ممکن است دچار عقرب گزیدگی بشوید که تشخیص آن به خاطر درد زیاد نیش ساده است.
  • در رختخواب ممکن است توسط ساس گزیده شوید و در ساحل توسط کک ماسه‌ای.

نیش هر حشره مشخصات خاص خود را دارد که دانستن آنها به شما برای تشخیص نیش حشرات کمک می‌کند. در ادامه علائم نیش ۱۳ نوع حشره معرفی شده است.

۱. تشخیص نیش زنبور سرخ

جای نیش زنبور سرخ، بسیار دردناک‌تر از زنبور‌های معمولی است. محل گزیدگی خیلی زود قرمز و متورم می‌شود. برخی ممکن است به نیش این حشره حساسیت شدیدی داشته باشد چرا که این حشره در زمان نیش زدن، هیستامین و استیل کولین وارد پوست شما می‌کند؛ بنابراین اگر فرد نیش زده شده، دچار تنگی نفس یا کبودی در گوش‌ها و لب‌ها شد، به اورژانس مراجعه کنید.

۲. تشخیص نیش زنبور عسل

زنبور عسل، پس از نیش زدن، نیش خود را در بدن قربانی جا می‌گذارد؛ بنابراین پس از گزیدگی، آن را از پوست خود خارج کنید. جای گزش قرمز و متورم می‌شود و درد آن شبیه به سوزشی تیز است و بعد از مدتی شروع به خاریدن می‌کند. همچنان در صورتی که نشانه‌های حساسیت در قربانی مشاهده شد به پزشک مراجعه کنید. درمان خانگی نیش زنبور را بیاموزید.

۳. تشخیص نیش زنبور معمولی

جای نیش این نوع زنبور نیز، مانند زنبور عسل است با این تفاوت که ممکن است کمی هم خونریزی مشاهده شود. نیش این زنبور در صورتی که به آن حساسیت نداشته باشید، بی خطر است.
 
نحوه ی تشخیص نیش زنبور

۴. تشخیص نیش پشه

همه‌ی ما با پشه‌های اعصاب خردکن و نیششان آشنایی داریم. نقطه‌ای قرمز و متورم که به شدت می‌خارد. پشه‌ها اغلب جا‌هایی از بدن را نیش می‌زنند که پوستشان نازک و به رگ خونی نزدیک است. علت خارش جای نیش پشه، ورود بزاق پشه به داخل پوست است. او این کار را برای جلوگیری از انعقاد خون انجام می‌دهد.
 
نحوه ی تشخیص نیش پشه

۵. تشخیص جای نیش کنه

در اطراف جای گزیدگی کنه، یک دایره بزرگ قرمز ایجاد می‌شود. این حشره تا زمانی که آن را از بین نبرید، روی بدن می‌ماند و از خون تغذیه می‌کند. متاسفانه کنه‌ها حامل برخی بیماری‌ها مانند ورم مغز و لایم هستند؛ بنابراین در صورتی که جای نیش کنه بهبود پیدا نکرد و بالعکس، حادتر شد، به پزشک مراجعه کنید.

۶. تشخیص جای نیش کک

محل گزیدگی کک نیز مانند پشه‌ها قرمز و متورم می‌شود، اما یک تفاوت عمده میان نیش کک و نیش پشه وجود دارد. محل نیش کک همزمان با خارش، دردناک نیز هست. قسمت مورد علاقه‌ی کک‌ها پا است. کک‌ها می‌توانند در هربار حمله چندبار قربانی را نیش بزنند، به همین خاطر جا‌های نیش، نزدیک به هم هستند. برای از بین بردن کک، مطلب از بین بردن کک با هشت ترفند خانگی موثر را مطالعه کنید.
 
نحوه ی تشخیص نیش حشرات

۷. تشخیص نیش مورچه

مورچه‌های معمولی که در خانه‌ها هستند، در صورت گزش تنها تورم و خارش برای شما به دنبال دارند. اما برخی مورچه‌ها مانند مورچه آتشین اگر شما را نیش بزنند، محل گزیدگی تاول می‌زند و ممکن است چرک کند. محل گزیدگی مورچه شبیه به پشه است با این تفاوت که تورم کمی بزرگتر است. برخی از افراد ممکن است به نیش مورچه آلرژیک باشند، بنابراین اگر علائم حساسیتی مشاهده کردید، به پزشک مراجعه نمایید.

۸. تشخیص نیش خرمگس

نیش خرمگس شبیه به پشه و مگس است. با این تفاوت که در ابتدا بسیار ریز است و به مرور بزرگتر می‌شود. خرمگس‌ها بیشتر به خون حیوانات علاقه‌مندند تا انسان، اما اگر شما را نیش بزنند، ممکن است حامل بیماری تولارمی باشند.

۹. تشخیص نیش شپش

محل نیش شپش معمولا در اطراف موهاست، یعنی سر و گردن. جای نیش شبیه به نیش پشه است و درصورت مشاهده خیلی زود باید پیگیری شود چرا که این حشرات کوچک، ناقل بیماری‌هایی مانند تیفوس یا تب خنق هستند. همچنین شپش خیلی سریع تولید مثل می‌کند و گسترش می‌یابد؛ بنابراین اگر یک نفر از اطرافیان شما به آن مبتلا باشد، شما نیز در معرض خطر هستید.
 
نیش شپش
 

۱۰. تشخیص نیش ساس

جای نیش ساس شبیه به پشه و کک است، اما ساس یک جای بدن را چند بار و در فواصل بسیار کم می‌گزد. جای نیش ساس شما را دچار خارش می‌کند و دردناک‌تر از نیش پشه و کک است.

۱۱. تشخیص نیش جرب خرمن

جرب خرمن از کنه سانان است و معمولا چندبار و در نزدیکی یکدیگر بدن را نیش می‌زند. محل نیش تاول می‌زند و به شدت می‌خارد.

۱۲. تشخیص نیش عنکبوت

عنکبوت‌ها انواع مختلفی دارند که نیش برخی از آن‌ها مانند تانتولا، عنکبوت گرگی، عنکبوت هوبو و عنکبوت قهوه‌ای نیش خطرناکی دارند و بعد از مشاهده حتما باید به پزشک مراجعه شود. جای نیش عنکبوت چرکین و تاول مانند است و به شدت قرمز می‌شود.
 
نیش عنکبوت
 
  • نیش عنکبوت قهوه‌ای نیز خطرناک است، اما خوشبختانه معمولا در ایران وجود ندارد. محل نیش دردناک است و چند ساعت بعد از گزیدگی علائم آن پدیدار می‌شود. اما عوارض آن تنها محدود به محل گزش نیست، بعضا تب، حالت تهوع، کم خونی همولیتیک و مشکلات کلیوی هم در اثر گزش این عنکبوت مشاهده شده است.
  • عنکبوت گرگی نیز بیشتر در آمریکا یافت می‌شود و تنها زمانی که احساس خطر کند، به انسان حمله می‌کند. تنها واکنش بدن به گزیدگی این حشره خارش و تاول است که بعد از یک هفته تا ده روز از بین می‌رود.

۱۳. تشخیص نیش گال

بدن بعد از ۴ تا ۶ هفته به نیش گال واکنش نشان می‌دهد. از علائم آن قرارگیری محل نیش‌ها به صورت گروهی و نزدیک به هم و خارش و تاول است.
 
نیش گال

تجربه شما در این زمینه چیست؟ در قسمت ارسال نظر، به ما بگویید چه تجربه‌ای در تشخیص نیش حشرات دارید و چگونه با گزیدگی‌های حشرات مقابله می‌کنید.

 
یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید