ستاره | سرویس مذهبی – امام حسن (ع) امام دوم شیعیان هستند که بعد از حضرت علی (ع) پدر گرامیشان به امامت منصوب شدند. امام حسن (ع) هفت سال از دورانپیامبر اکرم (ص) را درک نمودند و پس از درگذشت پيامبر صلی الله علیه و آله تقريبا سى سال در كنار پدرشان حضرت علی علیه السلام قرار داشتند. بنا به قولهای معتبر، سال شهادت امام حسن مجتبی (ع) سال ۵۰ هجری و در سن ۴۸ سالگی به خاطر خوردن زهر و مسمومیت ناشی از آن بوده است و ایشان در قبرستان بقیع به خاك سپرده شدند. تاریخ دقیق شهادت امام حسن مجتبی یکی از سه روایت هفت، ۲۸ یا سی ماه صفر می باشد والبته تاریخ دقیق شهادت امام حسن مجتبی (ع) به روایت معتبرتر هفتم صفر است.
ولادت امام حسن (ع)
نیمه ماه مبارک رمضان بنا بر روایت مشهور ، روز میلاد مسعود امام حسن مجتبی علیه السلام سبط اکبر رسول خدا صلی الله علیه وآله و سرور جوانان اهل بهشت است .آن حضرت از آغاز طفوليت در دامن مهرانگيز جدشان رسول خدا صلی الله علیه و آله، پدرشان اميرمؤمنان علي علیهالسلام و مادرشان حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها رشد و كمال يافتند و به عنوان يك انسان كامل و يك امام عادل و شايسته براي جهانيان به ارمغان آورده شدند.
دوران امامت امام حسن (ع)
بعد از شهادت حضرت علی (ع) (در سال ۴۰ هجرى) مردم با آن حضرت به عنوان جانشین امام علی علیه السلام بیعت نمودند، لیکن شرایط جامعه امام حسن (ع) را وادار کرد که با معاویه صلح کند و حضرت به دو علت صلح را پذیرفت. علت اول این بود که یاران ایشان تاب جنگیدن نداشتند و اگر میجنگیدند، شیعیان از بین میرفتند و علت دوم این بود که حتی اگر شیعیان میجنگیدند و به شهادت هم میرسیدند، اثر قیام و شهادت آنها توسط فریبکاریهای معاویه از بین میرفت. معاویه چهره پوشالی خود را نشان میداد و از لوای اسلام استفاده میکرد و اگر شیعیان هم شهید میشدند، برخلاف روز عاشورا، خون آنها اثرگذار نمیشد.
بنابراین امام حسن (ع) با صلح خود زمینه را آماده کرد که مشت بنیامیه باز و شیعه حفظ شود. امام حسن (ع) میخواستند روزی قیام کنند که قیام تأثیرگذار باشد. بعد از صلح امام حسن (ع)، مشت بنیامیه باز شد و آنان عملاً اعلام کردند که به دنبال اجرای دین نیستند و فقط میخواهند حکومت کنند. آنها همچنین در هنگام حکومت خود، به مردم ظلم میکردند. این مسائل مردم را متوجه کرد که این افراد به دنبال دین نیستند.
از بارزترین خصوصیات اخلاقی امام حسن (ع) و سجایای رفتاری ایشان مهربانی و مهروزی با فقرا، ایثار، گذشت، بخشندگی، صبر و شکیبایی در سختی ها بود.
محل و سال شهادت امام حسن (ع)
.امام حسن (ع)، مدت ۱۰ سال منصب امامترا در دست داشتند. بعد از مجبور شدن امام حسن علیه السلام به صلح با معاویه، از همان آغاز امامت ایشان، عده اي شروع به خرده گيري از حضرت كردند و معاويه با زير پا نهادن صلح نامه، انديشه كشتن حضرت را در سر پروراند. معاويه پس از چهار مرتبه اجراي نقشه شوم خود توانست در مرتبه آخر توسط “جعده” دختر اشعث همسر امام حسن توسط زهري قوي حضرت را مسموم كند كه بعد از اين زهر حضرت در بستر بيماري شديد افتاد و سرانجام در سال ۵۰ هجري در ۴۸ سالگي به شهادت رسيدند.
نحوه شهادت امام حسن (ع) به این گونه است که معاویه بن ابوسفیان با فریفتن جعده همسر امام حسن مجتبی او را وادار به مسمومیت و شهادت ایشان کرد.
برادرشان امام حسين عليه السلام، جنازه حضرت را پس از تغسيل و نماز براي دفن به سوي مسجد و روضه پيامبر برد. جنازه مطهر حضرت پس از مشايعت عظيم مسلمين و پس از جلوگيري شديد امويان از دفن بدن شريف ايشان در كنار قبر رسول خدا، نهايتا درقبرستان بقیعدر مدينه منوره به خاك سپرده شد.