ستاره | سرویس تکنولوژی – پهپاد چیست؟پهپاد وسیلهای هوایی و بدون سرنشین است که امکان هدایت آن از راه دور وجود دارد. کنترل پهپاد بدون استفاده از انسان و در درون آن صورت میگیرد. اگر چه انسان نیز میتواند به عنوان محموله در آن باشد. این وسیلهی پرنده از نیروهای ایرودینامیکی برای پرواز در مسیر دلخواه استفاده میکند. پهپادها بهوسیله کنترل از راه دور و یا با برنامههای پیش پروازی یا با سامانههای خودکار دینامیک هدایت میشوند.
پهپادها در حال حاضر در برنامههای نظامی که شامل جاسوسی، حملات انتحاری، حمله موشکی و بمباران میشود فعالیت میکنند. این هواپیماها همچنین در برنامههای غیرنظامی مانند عملیات امداد و نجات، خاموش کردن آتشسوزیها در جایی که پرواز برای خلبان خطر دارد، کنترل پلیس در ناآرامیها و اغتشاشات، مرزبانی و شناسایی بیشتر حوادث غیرمترقبه طبیعی استفاده میشوند. بیشترین سرمایهگذاری در جهان در زمینه ساخت و تجهیز پهپادها را وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا انجام داده است؛ به طوری که بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۵ حدود ۳ میلیارد دلار هزینه برای طراحی، ساخت و تجهیز پهپادها هزینه کردهاست. حادثه ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ باعث شد تا دولت آمریکا بودجه بیشتری را به طراحی، ساخت و تجهیز پهپادها اختصاص دهد.
ماموریت پهپادها
پهپادها هم اکنون به طور گسترده در زمینههای مخابرات، ناوبری جهانی، تحقیقات هواشناسی، جغرافیایی و جاسوسی به کار گرفته شدهاند. از مصارف غیرنظامی پهپادها نیز میتوان برای مثال به حادثه فوکوشیمای ژاپن که از پهپادها برای بررسی آسیبهای وارده به این نیروگاه استفاده شد اشاره نمود. پهپادها نقش مهم و تاثیرگذاری در شناسایی و ردیابی کشتیهایی که به صید غیرقانونی موجودات دریایی نظیر ماهی میپردازند یا خاموش کردن آتشسوزیها و جایی که پرواز برای خلبان خطر دارد، ایفا میکنند. اما به تازگی وظیفه غیرنظامی تازهای برای پهپادها در نظر گرفته شده تا به ایفای نقش متفاوتی بپردازند. شرکتهای معروف آمازون، گوگل و ای بی اقدام به طراحی و آزمایش پهپادهای کالابر نمودهاند. از ویژگیهای بارز این طرح میشود به بالارفتن سرعت تحویل سفارشها به مشتریان اشاره کرد. اکنون در اروپا پهپادهای هلندی نقش قابل توجهی در قالب نیروهای امداد و نجات، اورژانس و آمبولانس ایفا مینمایند و به کمک مصدومان و زخمیها میشتابند. در همهی کشورهای جهان از جمله کشورهای اروپایی بسیاری از بیماران و آسیب دیدگان اورژانسی که نیازمند خدمات درمانی فوری هستند به دلیل عدم واکنش سریع امدادگران به موقع به مراکز درمانی نمیرسند.
گسترش پهپادها
در حال حاضر ۳۲ کشور در حال ساخت و گسترش ۲۵۰ مدل پهپادهای اکتشافی هستند. فرانسه و آلمان سی ال ۲۸۵ (cl-285) را گسترش دادند که در جنگهای بوسنی و کوزوو کاملاً موفقیت آمیز عمل کرد. روسیه با ساخت پهپاد تی یو ۳۰۰ (tu-300) به فناوری بهتری دست یافته است و ایتالیا نیز میراچ ۱۵۰ (mirach 150)را ساخته است. این پهپادها مجهز به موتور جت میباشند و میتوانند در ارتفاع بالایی پرواز کنند. ابابیل، مهاجر، سفرهماهی و آر کیو ۱۷۰ (rq170) از پهپادهای ساخت ایران هستند.
فناوری
پهپادها از لحاظ فناوری در چهار زمینه مورد بررسی قرار میگیرند.
- پلت فرم
- محموله
- مخابرات و ارتباطات
- تجزیه و تحلیل اطلاعات
بدنه
بدنه یک پهپاد باید به طوری طراحی گردد که بتواند سامانههای ارتباطی، جنگافزارها، اشخاص، بارها و کلیه لوازم مرتبط با ماموریت محولهاش را در خود جای دهد و و ویژگی سازگاری با شرایط جوی منطقه ماموریت رانیز دارا باشد. بهترین عوامل برای طراحی یک بدنه پهپاد: سرعت، مدت پرواز و اطمینان پذیری آن میباشد.
موتور پهپاد
پهپادها نیاز به نوع ویژهای از موتورها دارند. در نوع پیستونی دور بالای موتور و وزن کم، باعث متمایز کردن این موتور میشود. بیشترین مصرف موتور در پهپادها مربوط به موتور وانکل و نوع ویژهای از موتور دوزمانه است.
محموله
منظور از محمولههای پهپاد در واقع قطعه اضافی است که همراه پرنده (پهپاد) برای انجام ماموریتهای ویژه فرستاده میشود؛ که در پهپادهای شناسایی، “دوربین فیلم برداری و عکس برداری”، در پهپادهای هدف، “فلر و رفلکتور” و در پهپادهای تهاجمی و انتحاری، “مهمات” میباشد.
گمنام
منبع نداره
غزل
عالی بود
مری
ایول زنده باد سپاه و همه خلبانان پهپاد میهن عزیزمان