ستاره | سرویس خودرو – مقایسه رنو سیمبل و کیا سراتو سایپا کار چندان دشواری نیست. چرا که تفکیک ویژگیهای مثبت و منفی این دو خودرو به راحتی امکانپذیر خواهد بود. اگرچه خودروی کیا سراتو توسط شرکت سایپا در ایران مونتاژ میشود اما نمیتوان آن را یک خودروی ایرانی لقب داد. از سوی دیگر خودروی رنو سیمبل نیز توسط بازوی رسمی شرکت رنو در کشور رومانی یعنی شرکت داچیا تولید شده است. بر این اساس هر دوی این خودروها محصولاتی غیر ایرانی به شمار میروند که تنها در خارج از خانهی اصلی خود مونتاژ شدهاند.
خودروی رنو سیمبل در عمل جانشینی برای خودروی ال ۹۰ یا همان تندر ۹۰ است. این خودرو هم اکنون در قالب نسل سوم خود در بازار کشورهای در حال توسعه حضور دارد. خودروی کیا سراتو نیز در حال حاضر نسل سوم خود را در بازارهای جهانی تجربه میکند. با این حال مدل مونتاژ شدهی این خودرو در ایران به نسل دوم سراتو تعلق دارد.
هر دوی این محصولات خودروهای سواری کوچک جثه و اقتصادی هستند که به منظور پیمودن مسیرهای شهری تهیه شدهاند. به این ترتیب میتوان آنها را سدانهای جمع و جور با کیفیت متوسط لقب داد. پس از این توضیحات بهتر است به مقایسه رنو سیمبل و کیا سراتو سایپا بپردازیم تا با نقاط قوت و ضعف این دو خودرو بیشتر آشنا شویم.
مقایسه رنو سیمبل و کیا سراتو سایپا از نظر فنی
خودروی کیا سراتو در قالب دو نسخهی متفاوت مبتنی بر موتور ۱۶۰۰ سیسی و موتور ۲۰۰۰ سیسی به بازار ایران عرضه شده است. موتورهایی که هر دوی آنها به ۴ سیلندر و ۱۶ سوپاپ مجهز هستند. نسخهی ۱۶۰۰ سیسی این خودرو به یک جعبه دندهی شش سرعتهی دستی مجهز بوده و در نسخهی ۲۰۰۰ سیسی آن نیز جعبه دندهی شش سرعتهی خودکار به کار رفته است.
حداکثر توان خروجی موتور ۱۶۰۰ سیسی خودروی کیا سراتو معادل ۱۲۴ اسب بخار با احتساب ۶۳۰۰ دور در دقیقه است. رقمی که در موتور ۲۰۰۰ سیسی این خودرو به ۱۵۶ اسب بخار با احتساب ۶۲۰۰ دور در دقیقه افزایش مییابد. با این حال حداکثر گشتاور خروجی موتور این خودرو حدود ۱۹۴.۲ نیوتنمتر با احتساب ۴۳۰۰ دور در دقیقه ارزیابی میشود.
رقیب این خودرو یعنی رنو سیمبل نیز به یک موتور ۴ سیلندر و ۱۶ سوپاپ مجهز است. با این حال حداکثر توان و گشتاور خروجی این موتور حتی از نسخهی ۱۶۰۰ سیسی خودروی کیا سراتو نیز کمتر ارزیابی میشود. موتور به کار رفته در خودروی رنو سیمبل قادر است حداکثر توانی معادل ۱۰۵ اسب بخار با احتساب ۵۷۵۰ دور در دقیقه ایجاد کند. حداکثر گشتاور موتور این خودرو نیز رقم ۱۴۵ نیوتنمتر با احتساب ۳۷۵۰ دور در دقیقه است.
در واقع این موتور همان نسخهای است که پیش از این در خودروی ال ۹۰ نیز مورد استفاده قرار گرفته بود. ضمن آن که توان خروجی موتور این خودرو توسط یک جعبه دندهی خودکار ۴ سرعتهی تیپ ترونیک به چرخهای جلوی آن منتقل میشود.
با وجود این آمار و ارقام شتاب صفر تا صد خودروی رنو سیمبل که حدود ۱۰.۱ ثانیه است، نه تنها اختلاف چندان فاحشی با شتاب ۱۰.۵ ثانیهای خودروی کیا سراتو ندارد، بلکه حدود چهار صدم ثانیه نیز از آن بهتر است. این موضوع بیش از هر چیز به اختلاف وزن این دو خودرو مربوط میشود که چیزی نزدیک به ۲۳۰ کیلوگرم است.
نوع سیستم ترمز این دو خودرو نیز کم و بیش شبیه به یکدیگر طراحی شده است. به گونهای که در بخش جلو حالت دیسکی وجود دارد و طراحی بخش عقب نیز به شکل کاسهای انجام گرفته است. این شباهت در سیستم تعلیق جلوی این دو خودرو که به شکل مک فرسون است نیز مشاهده میشود. ضمن آن که سیستم تعلیق عقب خودروی رنو سیمبل به شکل اچ شکل تورشن بیم همراه با فنر لول و سیستم تعلیق عقب خودروی کیا سراتو نیز به شکل اکسل پیچشی طراحی شده است.
به طور کل در مقایسه رنو سیمبل و کیا سراتو سایپا از نظر مشخصات فنی میتوان گفت که خودروی رنو سیمبل به نسبت بضاعت خود بسیار موفق ظاهر شده است.
مقایسه رنو سیمبل و کیا سراتو سایپا از نظر آپشن
برای مقایسه رنو سیمبل و کیا سراتو سایپا از نظر امکانات و قابلیتهایی که این دو خودرو از وجود آنها بهره میبرند، بهتر است به سراغ مدلهای پر آپشن این دو خودرو برویم. بهترین مدل موجود از خودروی کیا سراتو در بازار مدل اتوماتیک ۲۰۰۰ سیسی و آپشنال این خودرو است. محصولی که از وجود امکانات و قابلیتهای زیر بهره میبرد:
- قابلیت کروز کنترل
- چراغهای اتوماتیک
- مجهز به سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک
- برخورداری از دو کیسه هوای ایمنی برای راننده و سرنشين صندلی جلوی خودرو
- كامپيوتر اطلاعات سفر
- مجهز به سيستم مکمل ترمز ABS و EBD
- امکان باز شدن اتوماتيک درهای خودرو هنگام وقوع تصادف
- بهرهمندی از غربيلک فرمان و دسته دندهی چرمی
- وجود غربيلک فرمان که از قابلیت تنظيم ارتفاع بهره برده و به كليدهای كنترل سیستم صوتی نیز مجهز است
- سيستم ضد سرقت ایموبیلایزر
- بهرهمندی از چراغهای جلو که از قابليت تنظيم نور برخوردار هستند
- مجهز به چراغ مه شكن و شيشه بالابر برقی در بخش جلو و عقب خودرو
- برخورداری از سيستم صوتی مبتنی بر شش بلندگوی مجزا که به امکاناتی نظیر قابلیت پخش راديو، امکان پخش سی دی، قابليت پخش ام پی تری مجهز است و در عین حال از وجود درگاه یو اس بی، درگاه آی پاد و AUX نیز بهره میبرد.
- امکان تغییر دنده از بخش پشتی فرمان خودرو در عین بهرهمندی از جعبه دندهی خودکار
- وجود جلو آمپر مدل سوپر ويژن
- بهرهمندی خودرو از صندلیهای چرمی
- برخورداری از سیستم کلید هوشمند و قابلیت ورود بدون کلید
- سنسور پارک دنده عقب
- بهرهمندی از سيستم مولتی مديا که به نمایشگر لمسی هم مجهز است
- وجود دوربين عقب
- برخورداری از سیستم جی پی اس و مکانیاب
- سانروف
امکانات و قابلیتهای موجود در خودروی رنو سیمبل نیز به شرح زیر است. با این توضیح که خودروی رنو سیمبل هم در قالب دو تیپ ال ای و اس ای در بازار یافت میشود. البته ما در این متن آپشنهای موجود در نسخهی مجهزتر این خودرو را مد نظر قرار میدهیم:
- سیستم ترمز ضد قفل ABS و EBD
- بهرهمندی از دو کیسه هوای ایمنی برای راننده و سرنشین صندلی جلوی خودرو
- برخورداری از پشت سری ایمنی مجهز به قفل مرکزی
- قابلیت کروز کنترل و محدود کنندهی سرعت
- سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک
- سیستم روشنایی در روز یا Day Light
- مجهز به سیستم مدیریت پیمایش
- وجود امکان کنترل سیستم صوتی در پشت فرمان خودرو
- امکان تنظیم آینههای جانبی خودرو به صورت برقی
- وجود چراغ راهنما بر روی آینههای جانبی خودرو
- مجهز به شیشه بالابرهای برقی در قسمت جلو و قسمت عقب خودرو
- برخورداری شیشهی خودکار سمت راننده از قابلیت تک لمسی
- وجود کنسول جلوی بهینه شده
- برخورداری صندلی راننده از قابلیت تنظیم ارتفاع
- سنسور پارک و دوربین دنده عقب
- نمایشگر درجه هوای بیرون از خودرو
- برخورداری از رینگ آلومینیومی
- مجهز به چراغ مه شکن جلو و عقب
- بهرهمندی از سنسور باد لاستیکها
- وجود سیستم چند رسانهای که به یک نمایشگر ۷ اینچی مجهز است و علاوه بر امکان پخش فایلهای ام پی تری و مجهز بودن به میکروفون داخلی، از درگاه یو اس بی و قابلیت بلوتوث نیز پشتیبانی میکند
علاوه بر مواردی که به آنها پرداخته شد باید به این نکته هم اشاره کرد که این دو خودرو از نظر میزان امنیت نیز تقریبا عملکرد مشابهی با یکدیگر دارند.
مقایسه رنو سیمبل و کیا سراتو سایپا از نظر ظاهر
در مقایسه رنو سیمبل و کیا سراتو سایپا از نظر شکل و شمایل ظاهری میتوان با خیال راحت حکم به برتری خودروی سراتو داد. چرا که خودروی رنو سیمبل از لحاظ طراحی ظاهری حرف چندانی برای گفتن ندارد و کاملا ساده و معمولی جلوه میکند.
نمای عقب و نمای کنار این خودرو بدون بهره بردن از جزییات ویژه و چشمگیر طراحی شده است. همچنین نقش خطوط حجم دهنده در تاثیرگذاری این دو نما نیز بسیار ناچیز به نظر میرسد.
در فضای درون کابین خودروی رنو سیمبل نیز تقریبا همین شرایط را شاهد هستیم. هر چند که نمای جلوی این خودرو اندکی توانسته است جبران مافات نماید. با این حال در جمعبندی کلی میتوان نوع طراحی ظاهر رنو سیمبل را تا حدی ضعیف و کم رمق توصیف کرد.
البته این ضعف در طراحی ظاهر خودروی کیا سراتو مشاهده نمیشود. نمای جلوی این خودرو به کمک ترکیب مناسب چراغها و بخش جلو پنجره توانسته است کاملا تاثیرگذار جلوه کند. دو نمای کناری و عقب این خودرو نیز اگرچه چندان خارقالعاده طراحی نشدهاند اما از کیفیتی کاملا استاندارد بهره میبرند. نمای داخلی خودروی کیا سراتو نیز به شکل واضحی مدرنتر و جذابتر از نمونهی مشابه در خودروی رنو سیمبل طراحی شده است. بر این اساس در مقایسه رنو سیمبل و کیا سراتو سایپا از نظر مشخصات ظاهری هیچ گونه شک و شبههای برای اعلام برنده وجود ندارد.
مقایسه رنو سیمبل و کیا سراتو سایپا از نظر قیمت
در حال حاضر مدل ۱۶۰۰ سیسی و دنده دستی خودروی کیا سراتو در بازار خودروی ایران یافت نمیشود و تنها میتوان مدل ۲۰۰۰ سیسی و دنده اتوماتیک این خودرو را خریداری کرد. این مدل از خودروی کیا سراتو خود به دو نسخهی معمولی و آپشنال تقسیمبندی میشود.
هماکنون نسخهی معمولی خودروی کیا سراتو اتوماتیک با متوسط قیمتی در حدود ۱۹۳ میلیون تومان در بازار خودروی ایران معامله میشود. نسخهی آپشنال این خودرو نیز در بازار آزاد از متوسط قیمتی در حدود ۲۰۷ میلیون تومان برخوردار است.
قیمت خودروی رنو سیمبل هم که در روزهای نه چندان دور یک خودروی زیر ۱۰۰ میلیون تومانی به شمار میرفت اکنون از مرز ۱۰۰ میلیون تومان عبور کرده است و به تدریج بالا و بالاتر میرود. البته در حال حال حاضر نسخهی صفر کیلومتر این خودرو چندان در بازار فراوان نیست. اما در صورت یافت شدن قطعا با قیمتی بیش از ۱۱۰ میلیون تومان به فروش میرسد. به این ترتیب مقایسه رنو سیمبل و کیا سراتو سایپا از نظر قیمت کار چندان دشواری به نظر نمیرسد.
در مجموع هر دو خودروی رنو سیمبل و کیا سراتو در بازارهای جهانی به عنوان محصولاتی ارزان قیمت و اقتصادی شناخته میشوند. با این حال قیمت این دو خودرو در بازار ایران به گونهای است که به هیچ عنوان نمیتوان لقب محصولات به صرفه و اقتصادی را برای آنها در نظر گرفت.
جمع بندی نهایی در مقایسه رنو سیمبل و کیا سراتو سایپا
در مقایسه رنو سیمبل و کیا سراتو سایپا از نظر فنی باید گفت که خودروی کرهای تبار برخلاف انتظار اولیه قادر به تحمیل برتری مطلق خود به رقیب فرانسوی نیست. در عمل سبکتر بودن و شتاب بیشتر خودروی رنو سیمبل نسبت به رقیب خود موجب میشود که برتری موتوری خودروی کیا سراتو تنها به یک مشت عدد و رقم روی کاغذ تبدیل گردد. بنابراین در بخش فنی رقابت میان این دو خودرو کاملا پایاپای پیش میرود. حتی میتوان گفت که خودروی رنو سیمبل عملکرد بهتری را در این زمینه از خود به نمایش میگذارد.
در مقایسه رنو سیمبل و کیا سراتو سایپا از نظر آپشنهای موجود در این خودروها میتوان برتری را از آن خودروی سراتو دانست. چرا که نمایندهی شرکت کیا از امکانات و قابلیتهای بهتر و پر تعدادتری نسبت به رقیب فرانسوی تبار خود بهره میبرد. با این حال خودروی رنو سیمبل از فضای بازتری در داخل کابین برخوردار است و سواری راحتتری را برای سرنشینان خود فراهم میکند. بنابراین در مسافرتها برتری با رنو سیمبل است.
در مقایسه رنو سیمبل و کیا سراتو سایپا از نظر مشخصات ظاهری خودروی سیمبل کاملا قافیه را به رقیب خود میبازد. در عمل طراحی این خودرو چه در بخش داخلی و چه در نمای خارجی آن کاملا ضعیفتر از خودروی کیا سراتو انجام گرفته است.
در مقایسه رنو سیمبل و کیا سراتو سایپا از نظر قیمت نتیجه آن است که خودروی فرانسوی از قیمت ارزانتری نسبت خودروی کرهای برخوردار است. با این حال مشخصات ظاهری و باطنی خودروی کیا سراتو به مراتب بهتر و بالاتر از خودروی رنو سیمبل است و این موضوع میتواند تفاوت قیمت این دو خودرو را توجیه نماید.
برای حسن ختام مقایسه رنو سیمبل و کیا سراتو سایپا میتوان گفت که اگر توان پرداخت قیمت نه چندان به صرفهی خودروی کیا سراتو را دارید، بهتر است به جای رنو سیمبل به سراغ این خودرو بروید. چرا که این محصول کرهای تبار در عین برخورداری از توان فنی مشابه با رقیب فرانسوی خود، ظاهر زیباتر و امکانات و قابلیتهای بیشتر و با کیفیتتری را در اختیار شما قرار میدهد.