ستاره | سرویس مادر و کودک – شروع غذای کمکی نوزاد یک نقطه عطف بزرگ در سال اول تولد نوزاد است. هنگامی که نوزاد نشانههای آمادگی شروع غذای جامد را از خود بروز میدهد، او را با مزههای جدید آشنا کنید. البته در نظر داشته باشید که متخصصان تغذیه کودک، مصرف برخی مواد غذایی و میوهها را برای نوزادان منع کردهاند. در ادامه با مواد غذایی و میوه های ممنوعه برای نوزادان آشنا میشوید.
میوه های ممنوعه برای نوزادان
۱. توت فرنگی
اما متاسفانه، توت فرنگی میوهای اسیدی است و به سیستم گوارش حساس نوزاد آسیب میرساند، همچنین توت فرنگی یکی از مواد آلرژی زا است. برای مصرف توت فرنگی بایستی تا یک سالگی نوزادتان صبر کنید و پس از آن طعم آن را به او بچشانید. اگر در خانواده شما سابقه آلرژی به توت فرنگی وجود دارد، در مصرف آن برای نوزاد بسیار مراقب باشید.
۲. گیلاس، آلبالو، تمشک، بلوبری
۳. مرکبات
کلیه مرکبات، بجز لیمو شیرین، بسیار اسیدی هستند؛ به همین دلیل موجب ناراحتی معده و بثورات پوستی در ناحیه پوشک یا در صورت و پشت کودک میشوند. در نتیجه، بهتر است تا اولین سالگرد تولد نوزاد منتظر بمانید و پس از آن این میوهها و آبمیوههای محبوب و سالم را به او معرفی کنید.
۴. انگور
۵. هویج و سیب خام
۶. آبمیوه
آبمیوه طبیعی بخشی از مواد مغذی میوه را به همراه دارد، اما این بدان معنا نیست که نوشیدنی سالمی است. فیبر موجود در میوههای تازه، طی فرآیند آبمیوه گیری از دست میروند و تنها قند آن باقی میماند. آب میوه ممکن است در برخی از نوزادان موجب اسهال شود.
آری براون، متخصص اطفال در کتاب توصیههای کلیدی برای اولین سال تولد نوزاد میگوید: “آبمیوه سرشار از کالری بیفایده است.” استفاده از آبمیوه برای شیرین کردن غذای کودک نیز ایده مناسبی نیست؛ زیرا قند موجود در آبمیوه باعث میشود غذا به سرعت در دستگاه گوارش حرکت کند و بدن توانایی جذب مواد مغذی آن را نداشته باشد.
براون میگوید: “فریب ادعاهای تبلیغ کنندگان آبمیوه، مبنی بر این که آبمیوه ویتامین C. مورد نیاز نوزاد را فراهم میکند، نخورید. نوزادان میتوانند از یک برش کوچک میوه به راحتی ویتامین C. مورد نیاز خود را دریافت کنند.”
مواد غذایی ممنوعه برای نوزادان
۱. نمک
هنگامی که به نوزاد از غذای سفره میدهید، این مطلب را در خاطر داشته باشید.
۲. شکر
میتوانید از موز له شده یا سایر میوهها و شیر مادر یا شیر خشک برای شیرین کردن غذای نوزاد استفاده کنید.
۳. عسل
بهتر است که فرزندتان تا پیش از یک سالگی عسل مصرف نکند. از آنجایی که عسل سرشار از قند است، موجب پوسیدگی دندان او نیز خواهد شد.
۴. آجیل و مغزها
مغزها به صورت کامل نباید به کودکان زیر ۵ سال داده شود، زیرا خطر خفگی کودک را در پی دارد. هم چنین برخی مغزها (مانند بادام زمینی) برای کودکان آلرژی زا هستند.
اگر هیچ سابقه آلرژی غذایی یا آلرژی به بادام زمینی در خانواده شما وجود ندارد، میتوانید از ۶ ماهگی نوزاد، به او کره بادام زمینی بدهید، البته در نظر داشته باشید که کره حاوی تکههای خرد شده از بادام زمینی باشد که قابل بلعیدن توسط کودک است.
۵. چربیهای اشباع شده
بررسی برچسبهای تغذیهای بر روی بسته بندی غذاها میتواند به شما در انتخاب غذاهایی با چربی اشباع کم کمک کند.
۶. ژلههای مکعبی
۷. لبنیات کم چرب
- پنیر
بچهها و کودکان نباید از پنیرهای نرم از قبیل: بری یا کاممبر و پنیرهای تهیه شده از شیر بز مانند بلو چیز یا روکفورت بخورند. این پنیرها ممکن است از شیر غیر پاستوریزه تهیه شوند و دارای باکتریهایی به نام لیستریا باشند.
شما میتوانید با بررسی برچسب بر روی پنیرها مطمئن شوید که آنها از شیر پاستوریزه تهیه شدهاند. پنیرهای تهیه شده از شیر غیر پاستوریزه را میتوان در غذایی که میپزد استفاده کرد، زیرا لیستریا توسط گرما از بین میرود.
۸. کوسه، شمشیر ماهی و مارلین
۹. صدف خام
۱۰. تخم مرغ خام یا نیم پز (عسلی)
برای کودکان بزرگتر تخم مرغ باید کاملا پخته و سفت شود. در مقاله دادن تخم مرغ به نوزاد؛ فواید، نکات و چند دستور غذایی ساده طرز تهیه چند غذای ساده با تخم مرغ برای نوزاد آموزش داده شده است.